Suora

  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Urheiluruutu
  • Yleisurheilun GP
  • Koripallomaaottelu Suomi - Venäjä
  • Stella Hagelstam haluaa olympiaratsastajaksi ja tehdä edesmenneen äitinsä ylpeäksi
  • Urheiluruutu
  • Koripallomaaottelu Suomi - Venäjä

Superpesis-kausi alkamassa ulkomailla ensi kaudella - sarjapisteistä taistellaan Espanjan aurinkorannalla ja Ruotsin Tukholmassa

Imatran Pallo-Veikot kohdannee Sotkamon Jymyn Espanjan aurinkorannalla ja Joensuun Maila Kouvolan Pallonlyöjät Ruotsin Tukholmassa.

urheilu
KPL:n Sasu Toikka ja Sotkamon Markus Tuikka syöksyvät.
AOP

Kaksi miesten Superpesiksen virallista sarjaottelua on tarkoitus pelata ensi keväänä ulkomailla. Superpesiksen toimitusjohtaja Jussi Pyysalo kertoo Yle Urheilulle, että Joensuun Maila ja Kouvolan Pallonlyöjät avaavat suurella todennäköisyydellä kautensa Ruotsin Tukholmassa, ja sarjanousunsa juuri varmistanut Imatran Pallo-Veikot haastanee moninkertaisen Suomen mestarin Sotkamon Jymyn Espanjassa.

- Näillä näkymin meillä on kaksi peliä tulossa ulkomailla ennen kauden varsinaista avausta. Seurat ovat olleet innoissaan tätä hoitamassa, ja järjestelyvastuut ovat niillä. Superpesiksellä ja lajilla ei ole tässä mitään hävittävää, päinvastoin. Tällä saamme positiivista ja erilaista julkisuutta. Saamme myös Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen erilaista sisältöä viemällä kansallispeliämme ulkomaille, Pyysalo sanoo.

Imatra ja Sotkamo yhdistänevät etelän leirinsä ja aikovat pelata ensimmäisen runkosarjan ottelunsa Espanjassa jo huhtikuussa.

- Tämä on ensimmäinen kerta, kun siellä pelataan ihan oikea sarjaottelu huhtikuun loppupuolella, Pyysalo sanoo.

- Ulkopesiskausi alkaa aikaisemmin kuin koskaan ennen. Tietojeni mukaan kyse on ensimmäisestä miesten sarjapelistä ulkomailla, Pyysalo jatkaa.

Hänen mukaansa mahdollisia pelipaikkoja ovat Fuengirola ja Malaga.

- Tällä rannikkoalueella on suomalaisia todella paljon, ja joukkueemme ovat leireilleet siellä useasti ennenkin.

Pyysalo pitääkin mahdollisena, että tästä käytännöstä voisi tulla perinteinen, koska joukkueiden leiritysten vuoksi ei tule juuri ylimääräisiä kuluja.

- Tuomareiden lennättäminen Suomesta on suurin asia.

IPV:n pomo: ”Viime viikolla sain sellaisen tiedon, että tämä järjestyy”

Imatran Pallo-Veikkojen urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää on innoissaan historiallisesta hankkeesta, jota on viritelty puolitoista vuotta.

- Meidän nousun myötä yksi este on poistunut eli se on mahdollista. Tämän eteen on tehty töitä ja tähän tullaan palaamaan lähiaikoina. Moneen asiaan pitää vielä saada vahvistuksia ja varmistuksia, mutta vahvasti asiaa viedään eteenpäin.

- Sotkamon Mikko Kuosmasen kanssa juttelin tästä ensimmäisen kerran puolitoista vuotta sitten. Siinä meni noin kolme sekuntia, kun Sotkamo vastasi, että on mukana. Tämänkin jälkeen asiasta on keskusteltu, mutta emme voineet mennä asioiden edelle, kun emme vielä olleet samassa sarjassa. Nyt olemme ja voimme viedä asioita eteenpäin. Varmasti olemme yhteyksissä Superpesiksen ja Jymyn kanssa jo ensi viikolla tästä asiasta, että saamme asioita eteenpäin ja asian mahdolliseksi.

Valkeapään mukaan kustannukset riippuvat siitä, miten joukkueet saavat yhteistyökumppaneita taakseen.

- Aurinkorannalla asuu noin 30 000 suomalaista ja siellä on paljon suomalaisia toimijoita, joilla on verkostoja ja yhteyksiä.

- Viime viikolla sain sellaisen tiedon, että tämä järjestyy.

Mistä tuli tällainen tieto?

- Yhdeltä yhteistyökumppanilta.

Valkeapää oli vetämässä ulkomaan projektia myös vuonna 2008, kun Lappeenrannan ja Porin naiset pelasivat Viipurissa.

- Uskon, että hallinnolliset ja byrokraattiset asiat ovat Espanjassa huomattavasti helpompia kuin 50 kilometrin päässä.

Sotkamon Jymyn pomo on niukkasanainen

Sotkamon Jymyn urheilutoimenjohtaja ja pelinjohtaja Mikko Kuosmanen on vielä tässä vaiheessa niukkasanainen.

- Myönnän, että olen käynyt keskusteluja. Mutta kun keskustelut ovat vielä keskeneräisiä, en halua kummemmin kommentoida.

Olet kuitenkin Valkeapäälle myöntänyt, että asia kiinnostaa?

- Tämä on kiehtova ajatus, mutta asia on vielä keskeneräinen. Paljon on vielä asioita käynnissä.

Joensuu ja Kouvola Tukholman olympiastadionille?

Joensuu ja Kouvola pelaavat 99 prosentin varmuudella Tukholmassa, kertoo Superpesiksen toimitusjohtaja Jussi Pyysalo.

- Järjestelyt ovat vielä vähän auki, mutta näillä näkymin peli on toukokuun ensimmäisellä viikolla torstaina Tukholmassa, Superpesiksen toimitusjohtaja Jussi Pyysalo sanoo.

Tukholman pelipaikka ei ole vielä täysin varma.

- Todennäköisesti se on Zinkendammsin stadionilla.

Pyysalon mukaan sinne mahtuu noin 6 500 ihmistä.

- Siellä voi saada hyvän fiiliksen, toisin kuin Olympiastadionilla.

Joensuun Mailan myyntipäällikön Jonne Kemppaisen mukaan Tukholman olympiastadion on kuitenkin yksi vaihtoehto pelipaikaksi.

- Olemme yrittäneet etsiä sellaista stadionia, missä saamme myös tunnelmaa. Olemme miettineet, onko Olympiastadion liian iso, mutta siellä olisi hienoa pelata kansallislajia. Siellähän Suomi on aikanaan juostu maailman kartalle.

Kouvolan Pallonlyöjien myynti- ja markkinointipäällikkö Jukka Rasimus toivoo, että pelipaikka on sellainen, mihin ihmisten on helppo tulla ja joka soveltuu hyvin lajille.

- Luotan siihen, että Tukholmassa on paljon suomalaisia ja Suomesta lähtöisin olevia henkilöitä, jotka tietävät lajin. Markkinointia pyritään tekemään niin, että saamme lajista tietämättömätkin kiinnostumaan siitä.

Kemppainen on jo pitkään haaveillut superpesisottelusta Tukholmassa.

- Kun ensi vuonna on Suomen juhlavuosi, mietimme, mikä olisi juhlavampaa kuin viedä kansallislajiamme ylpeästi myös rajojen ulkopuolelle.

Pelikentän vuokraaminen Ruotsissa maksaa noin 5 000 euroa

Joensuu ja Kouvola järjestävät ottelun yhdessä Tukholmassa. Se on luontevaa jatkoa seurojen tekemälle yhteistyölle.

- Tämä välähti itselleni kesällä yksi päivä. Kun Joensuusta on Tukholmaan aika pitkä matka, tapahtuman järjestäminen on helpompaa, kun on enemmän tekijöitä. Kouvola on yhtä innovatiivinen seura kuin me olemme, ja sekin näki tämän hyvänä. Pystymme tuomaan taustalle kahden seuran yhteistyökumppaneita, Kemppainen iloitsee.

Kemppaisen mukaan joukkueet saavat vuokrattua pelikentän Tukholmasta noin 5 000 eurolla. Sen päälle tulevat muun muassa matkakulut.

- Kokonaiskulut nousevat noin 10 000 euroon.

- Se ei ole älyttömän kallis paketti.

Joukkueet käyvät tämän kauden jälkeen Ruotsissa ja lyövät lopullisesti lukkoon pelipaikan.

- Haluamme myös tarjota kumppaneillemme muutakin kuin pelkät istumapaikat.

Yhteistyökumppaneille on kaavailtu muun muassa seminaareja, ja ehkä voi jopa toteutua niiden välinen ottelu.

Rasimuksen mukaan pesisottelun yhteyteen on tarkoitus rakentaa oheistapahtumia, että ihmisiä tulisi mahdollisimman paljon paikalle. Yhtenä vaihtoehtona on jalkapallon esiottelu. Myös yleisurheilukisa on vilahtanut kaavailuissa.

- Kaikki on kuitenkin vielä auki.

Seurat myös aikovat viedä pesistietoutta Tukholman paikallisiin kouluihin.

- Tämä on koko Suomen urheilulle iso asia. Jos olen itse ymmärtänyt, miesten pääsarjan virallisia pelejä ei ole ikinä palloiluhistoriassa viety ulkomaille nykyaikaisessa muodossaan, Kemppainen sanoo.

Hänen mukaansa Ruotsissa asiaan on suhtauduttu positiivisella mielenkiinnolla.

- Tukholmassa on paljon suomalaisia, ja ehkä Ruotsi on asteen verran hullumpi urheilumaa, mitä on Suomi. Meidän pitää vain onnistua markkinoinnissa, että myös paikalliset ihmiset huomaavat ottelumme.

Seurat ehkä antavat kenttämyynnin jollekin paikalliselle tukholmalaisseuralle, ja tästä potista järjestäjät ottavat osuutensa.

- Emme ala täältä kantaa grillejä Tukholmaan, Kemppainen sanoo.

Superpesis pitää seurojen kanssa järjestelypalavereita lähiviikkoina, ja Pesäpalloliitto ja Superpesis ovat jo olleet yhteydessä Suomen suurlähetystöön Tukholmassa.

- Tietojeni mukaan sinne on sovittu treffit, kun olemme menossa sinne, Rasimus kertoo.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat