Huippulupaukselta jättipaukku Riossa – "Liian hyvää ollakseen totta"

Nafissatou Thiam juhlii 21-vuotiaana olympiakultaa. Seitsenottelun olympivoitto ratkesi vasta viimeisessä lajissa.

Rion olympialaiset: Tuoreen olympiavoittajan mietteet
Rion olympialaiset: Tuoreen olympiavoittajan mietteet

Nafissatou Thiam pamautti Suomen aikaa varhain sunnuntaiaamuna Rio de Janeiron olympialaisten yleisurheilukisojen toistaiseksi suurimman yllätyksen.

Vasta 21-vuotias Thiam jätti seitsenottelussa suurimmat suosikit, Ison-Britannian Jessica Ennis-Hillin ja Kanadan Brianne Theisen-Eatonin taakseen ja otti olympiakultaa pistein 6810.

Thiamin olympiavoitto ratkesi päätöslajissa 800 metrillä, jolta belgialainen nappasi kultaan vaaditut sekuntit.

- 800 metriä oli todella raskas, eikä se ole ikinä ollut suosikkilajini. Olen tehnyt sen eteen paljon töitä tällä kaudella ja nyt se tuotti tulosta, Thiam kommentoi Yle Urheilulle.

- Keihäänheitossa panostin kaikkeni ensimmäiseen heittoon, koska oikeassa kädessäni on pientä vammaa. Tiesin, että se sattuisi, hän jatkoi.

Thiam on noussut nopeasti maailman huipulle. Hän otti kaksi vuotta sitten Zürichin EM-kisoissa pronssia, mutta jäi viime kesänä Pekingin MM-kisoissa 11:nneksi. Olympiakulta ja yli 300 pisteellä parantunut oma ennätys yllätti voittajan itsensäkin.

- En voi mitenkään uskoa olympiavoittoani todeksi. Tämä on liian hyvää ollakseen totta. En halunnut asettaa itselleni liikaa paineita, joten tämä tuli yllätyksenä. En olisi mitenkään uskonut olympiakultaan.