Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JPN - ENG
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SCO - ARG
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Ruuskasen yllä leijuu suuri kysymysmerkki – Uuvuttava vatsatauti vei painosta 6 kiloa, revähdykset kyljessä ja jalassa

Suomen suurimpiin olympiatoivoihin kuuluvan Antti Ruuskasen kunto on arvoitus. Ruuskasen edellisestä kilpailusta on vammojen takia vierähtänyt 1,5 kuukautta. Kylki- ja jalkarevähdyksestä sekä rajusta vatsataudista toipuminen vei aikaa ja voimia.

urheilu
Antti Ruuskanen
Antti Ruuskanen EPA

Miesten keihään karsinta käydään varhain torstaiaamuna. Finaalipaikasta kamppailee 36 heittäjän joukossa suomalaiskolmikko Antti Ruuskanen, Tero Pitkämäki ja Ari Mannio.

Antti Ruuskanen kiskaisi EM-karsinnassa heinäkuun alussa 88,23. Finaalissa Ruuskanen nappasi pronssia reilun 82 metrin kaarella. Tuskainen Ruuskanen jätti kylkeään pidellen kaksi yritystä käyttämättä. Ruuskanen ei ole vaivoistaan juuri huudellut.

– Antti on halunnut hoitaa vaivojaan omassa rauhassa, tuttujen asiantuntevien lääkärin, fysioterapeutin ja hierojan hoidossa, valmentaja Jarmo Hirvonen kertoo.

Ruuskasen kilpailutauko venyi revähdysten takia. Lisäksi Ruuskanen sairastui EM-kisojen jälkeen vatsatautiin.

– Kova tauti vei painostakin 5-6 kiloa, vaikka se kesti vain viikon päivät. Toisaalta se saattoi olla myös onni, että mies malttoi parannella lihaksensa rauhassa, Jarmo Hirvonen pohtii.

Lähtö siirtyi yli viikolla

Huippukuntoon viritetylle huippu-urheilijalle vammasuma osui hankalaan paikkaan. Kalenterissa olleet kilpailut piti jättää väliin.

– Olihan se iso juttu, mutta hyvällä hoidolla nuori mies toipuu. Huippu-urheilija toipuu nopeammin kuin tavallinen pulliainen. Lihasvoimaa lähti, mutta se on täysin palautunut.

Ruuskasen valmistautuminen Rion kisoihin muuttui matkan varrella. Heittäjän oli määrä lähtien viimeistelyleirille Brasiliaan heti elokuun alussa. Lopulta Pielaveden Sammon heittäjä lensi suoraan Rion olympiakylään 10. elokuuta.

– Katsoimme, että turha lähteä näiden ongelmien jälkeen harjoitusleirille vieraaseen ympäristöön. Katsoimme viisaaksi tehdä viimeistelyharjoitukset kotimaisemissa Pielavedellä ja Savonlinnassa.

20 vuotta ja satoja kilpailuja

Ruuskasen viimeistelyyn kuului tiukkoja harjoituksia enimmillään kolme kertaa päivässä. Suurin osa oli huoltavia harjoituksia, mutta muutama tiukempikin rypistys oli ohjelmassa

– Antti on kilpaillut 20 vuotta ja useita satoja kertoja ja vammat kuuluvat keihäänheittoon. En usko, että tämä tauko vammoineen vaikuttaa enää Riossa. Eiköhän Antti klaaraa homman.

Mikä on Antti Ruuskasen kunto tällä hetkellä?

– Erittäin hyvä. Karsinta on pääkilpailu, eikä ajatuskaan saa karata sen pidemmälle. Antti on seitsemän arvokisaa heittänyt ja aina päässyt finaaliin. Räty ja Pitkämäki ovat esimerkiksi karsiutuneet kahdesti ja jossakin vaiheessa voi tulla Antillekin epäonnistuminen. Aki Parviainen meni kahdeksan ja Kimmo Kinnunen neljä kertaa finaaliin karsiutumatta kertaakaan.

– Antin kannalta paras olisi ensimmäisellä 83-84 metriä.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat