Suora

  • E-jalkapallon Suomen cup
  • Urheiluruutu
  • Digital Racing eSM 2021
  • Kävelykyky meni ja futisunelma mureni - mutta Heidi Foxell löysi tiensä takaisin
  • Urheiluruutu

Kommentti: Numeroyhdistelmän 5-10-15-16-17-26 analyysi

Yle Urheilun asiantuntija Eero Lehtinen analysoi suomalaispurjehtijoiden Rion olympiaregatat. Ketkä saivat puhtaat paperit ja keillä jäi parannettavaa?

urheilu
Tuula Tenkanen
Tuula TenkanenEPA

Rion olympiaregatta on suomalaisten osalta takana. Tuula Tenkasen mitalitaistelu ei onnistunut, kun viimeiseen päivään jäi liian paljon kurottavaa. Viides sija ei muuksi muuttunut. Sijoitus kärkinelikon takana on hyvä tulos, mutta Tenkaselle ja Suomen purjehdukselle tulos on toki pettymys.

Arvostelulle sen sijaan ei ole sijaa Laser Radialin osalta, ja luokan tulevaisuuden varmistaa tänään alle 21-vuotiaiden maailmanmestaruuteen Kielissä purjehtinut Tenkasen seuratoveri, Monika Mikkola.

5-10-15-16-17-26

Numeroyhdistelmä muodostuu kuuden suomalaisvenekunnan sijoituksista. Kahteen ensimmäiseen on oltava tyytyväisiä. Tenkanen pysyi odotetusti loppuun asti mitalitaistossa ja Tuuli Petäjä-Sirén ylsi olympiavuoden parhaaseen tulokseensa. Kokeneet naiset olivat joukkueen luottopelaajia, ja he saivat myös päävalmentaja Joakim Wileniukselta ansaitut kehut. Molemmilla katseet on käännetty jo Riosta kohti Tokioa ja näin Suomen purjehdusjoukkueen sokkeli on vahva myös 2020-olympiadille lähdettäessä. Tämä siis purjehtijoiden osalta.

Kotimaista kirittäjää Petäjä-Sirénillä ei ole, vaikka nuori Alexandra Blinnikka luokassa on jo kansainvälisen debyyttinsä tehnytkin. Harjoituskumppanit pitää jatkossakin löytää maailmalta, ainakin Virosta asti. Valmennuskuvio loksahti kohdalleen monien vaiheiden jälkeen ja toivon mukaan "liian myöhään" löytynyt yhteistyö hollantilaisen Jochem Brenninkmeijerin kanssa voi jatkua. Tenkasen kohdalla kokenut ja ansioitunut valmentaja, Diego Romero (ARG/ITA), on mies paikallaan ja toivon mukaan valmennussuhde säilyy myös tulevaisuudessa.

5-10-15-16-17-26

Yhdistelmän kaksi seuraavaa numeroa ovat kivuliaampia analysoitavia. Tapio Nirkon sarja jäi epätasaiseksi ja "tarinoita", kuten Nirkko itse asian muotoili, syntyi liian paljon. Hieno, pitkä perusteellinen ja mistään tinkimätön projekti päättyi pettymykseen. Yksikään kovan treeniryhmän kolmesta olympiaedustajasta (Nirkko, Ruotsin Max Salminen ja Ranskan Jonathan Lobert) ei yltänyt mitaleille. Nirkko ja Lobert putosivat jopa kymmenen parhaan mitalipurjehduksesta. Salminen oli voittamassa olympiakultaa Starissa 2012, kun Lobert purjehti Finn-jollissa pronssille.

Huonojen kanssa ei siis Nirkko olympiadiaan viettänyt. WB Sails kehitti kolmikolle niin hyvät purjeet, että lopulta puolet maailman parhaimmistosta on siirtynyt suomalaisiin purjeisiin. Veneetkin päivitettiin uusiin, kun Luca Devotin ja Juan Koyoumoudjianin "Fantastica" –jolla alkoi näyttää peräpeiliä vanhemmille designeille. Kiveäkään ei siis jätetty kääntämättä. Niin, ja esikisoissa vuosi sitten Nirkko oli lupaavasti kakkonen tänään olympiakultansa saaneen britti Giles Scottin vanavedessä. Mutta nyt Riosta jäi käteen vain tyhjä olo.

Veljekset Lindgrenin avauspäivä olympiavesillä oli epäonninen, tuulenreikä yli minuutin johtoasemassa vei sen regatan alkuun kaivatun täysosuman. Se olisi ollut iso juttu koko joukkueen kannalta, siitä olen varma. Pienet virheet, isot erot – sitä on lajin meininki, kun vesillä on maailman parhaimmisto. Ennen kisoja useimmat kovat nimet vannoivat monipuolisuuden nimeen ja hyväksyivät sen tosiasian, että "säkällä" oli näissä kisoissa kenties hieman normaalia suurempi rooli. Näin sitten kävikin, kelejä oli joka lähtöön ja Lindgreneillä loppui eväät kovan tuulen päivänä. Ja sen lisäksi oli siis huonoa tuuriakin.

Lopussa, tasaisemmissa keskituulissa veljekset nousivat omalle tasolleen. Ihan huippusuorituksia ei nähty ja sekin on ymmärrettävää, kun kaksi päivää oli jo mennyt harakoille. Parasta Lindgrenien suorituksessa on se, että päät eivät painuneet missään vaiheessa. Ja neljä viimeistä lähtöä (3-10-9-10) olivat jo hyvää tasoa, jolla olisi menty kirkkaasti top-10:iin.

5-10-15-16-17-26 

Ja sitten kaksi jälkimmäistä noteerausta. Ensikertalaisten nuoressa ryhmässä tulokset olivat tyydyttäviä. Kärkisijoja Kaarle Tapperilta tai parivaljakolta Noora Ruskola & Camilla Cedercreutz ei ollut kohtuullista odottaakaan. He olivat täällä Riossa hankkimassa kokemusta, ja sitähän tuli iso kapallinen. Tapper jatkaa kohti Tokion kisoja kuin luotijuna, ja neljässä vuodessa ikäluokkansa koviin nimiin kuuluva helsinkiläinen nousee suurella todennäköisyydellä jo mukaan kärkitaisteluun.

Myös Ruskola ja Cedercreutz ovat jo väläytelleet Tokion mahdollisuutta, vaikka kaksikon tavoittelemat väläytykset Riossa jäivätkin vähiin. Aiheellisesti he toteavat, että opiskelulle pitää myös jättää aikaa ja voimia, purjehdus kun ei elätä Suomessa ketään – ei edes huippu-uran aikana. Ja tästä päästäänkin aiheeseen, josta syntyy lähiaikoina ihan oma bloginsa.

*Eero Lehtinen
*
Kirjoittaja on Yle Urheilun purjehdusasiantuntija Rion olympialaisissa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat