Hyppää sisältöön

Kommentti: Brasilialaisfanit pilanneet maineensa Riossa

Samba soi, hymy huulilla ja aurinko hyväilee kauniita rantoja. Siinä kliseinen mielikuva Brasiliasta ja brasilialaisista. Rion olympialaiset ovat osoittaneet, että aina kliseisiin ei ole uskominen, kirjoittaa Yle Urheilun toimituspäällikkö Sasha Ikonen.

Seiväshypyn hopeamitalisti Renaud Lavillenie murtui kyyneliin palkintojenjaossa, jossa brasilialaisyleisö buuasi hänelle. Kuva: AOP

**RIO DE JANEIRO. **Brasilialaiset ovat kiihkeitä ja tunteikkaita ihmisiä. Urheilukatsomoissa intohimo kuuluu asiaan ja omiaan tuleekin kannustaa villisti. Sen brassit kyllä osaavat. Eilisessä nyrkkeilyn kevyen sarjan finaalissa Robson Conceicao sai läpi ottelun kotiyleisöltä villin kannustuksen. Conceicao palkitsikin yleisön ottamalla Brasilialle sen olympiahistorian ensimmäisen nyrkkeilykullan.

Sitä juhlaa oli ilo seurata, kun paikallinen tv-kanava otti voitosta kaiken irti läpi illan.

Sen sijaan vastustajien kohtelussa brassien toiminta hämmentää. Lajissa kuin lajissa paikallisilla tuntuu olevan tapana buuata vastustajalle samalla intohimolla kuin kannustavat omiaan.

Itse olin katsomassa naisten beach volleyn puolivälieräottelua, jossa brassipari kaatoi tiukan taistelun jälkeen sveitsiläisparin. Ottelussa oli tunnelmaa luomassa livebändi, tanssijat ja ennen kaikkea intohimoinen kotiyleisö, joka tanssi, huusi ja kannusti villisti läpi ottelun. Paitsi silloin kun oli sveitsiläisten syöttövuoro. Siinä vaiheessa täpötäysi katsomo keskittyi viheltämään ja buuaamaan.

Hienoon tapahtumaan tuli outo maku.

Olympiastadionilla maku muuttuikin sitten jo todella karvaaksi. Miesten seipäässä Ranskan Renaud Lavillenie kävi maanantaina tiukan taistelun olympiakullasta isäntämaan Thiago Braz da Silvan kanssa. Itse kisan aikana kotiyleisö osoitti tuttua toimintamalliaan viheltämällä ranskalaiselle rajusti tämän suoritusten aikana. Lavillenie mureni ja da Silva vei voiton.

Se ei kuitenkaan vielä riittänyt brasilialaisyleisölle.

Huono käytös vietiin loogiseen, joskin mauttomaan, huipennukseensa eilisissä palkintojenjaossa. Kun Lavillenie kuulutettiin nousemaan hopeapallille, yleisö aloitti villin vihellyksen ja buuauksen. Jo valmiiksi herkässä mielentilassa ollut Lavillenie hämmentyi yleisön reaktiosta täysin. Vihellys rauhoittui osittain, kun da Silva osoitti urheiluhenkeä kehottamalla eleillään yleisöä kunnioittamaan ranskalaista.

Tunnelma ja brasilailaisyleisön maine ehdittiin kuitenkin jo pilata.

Palkintojenjaossa viheltelyä ei selitä edes se, että Lavillenie oli itse seiväskisan jälkeen suorasanaisesti arvostellut yleisön kisan aikaista käytöstä. Palkintojenjaossa on yleensä tapana kunnioittaa palkittavia. Ja mitä syytä on enää osoittaa mieltään, kun oma suosikki on jo voittanut?

Jalkapallo on Brasilian valtalaji. Joidenkin arvioiden mukaan se on maan pääuskonto. Jalkapalloon, etenkin Etelä-Amerikassa, kuuluu vastustajalle buuaaminen ja viheltäminen. Sen voi sanoa jopa luovan tunnelmaa. Muissa lajeissa tai tilanteissa sama käytös sen sijaan hämmentää tai muuttuu vastemieliseksi. Brassien olisi syytä oppia, että jalkapallon ulkopuolella lajietikettiin kuuluu yleensä vastustajan kunnioittaminen.

Miesten seipään palkintojenjako oli näytelmä, jota ei toivoisi enää näkevänsä.

Sasha Ikonen

Kirjoittaja on Yle Urheilun toimituspäällikkö.