Andreas Thorkildsen: Tero Pitkämäki yksi ennakkosuosikeista

Andreas Thorkildsen päätti keväällä keihäänheittouransa. Lonkkavamma piti pitkään norjalaisurheilijan sivussa kisakentiltä. Moninkertainen arvokisamitalisti Thorkildsen työskentelee Riossa Norjan TV:n kommentaattorina.

Andreas Thorkildsen Kuva: Yle, Aki Lahtinen

Norjan Andreas Thorkildsen voitti urallaan kaksi olympiakultaa, ensimmäisen Ateenassa 2004 ja toisen Pekingissä 2008. Tero Pitkämäki on hänen pitkäaikainen kilpakumppaninsa, ja herrat tuntevat toisensa hyvin. Pieni hymynkare nousee norjalaisen kasvoille, kun puhe kääntyy Pitkämäen viime viikkojen vaisuuteen.

- Voi olla ihan fiksua siirtää paineita muille ja pienentää jännitystä. Jos Tero on täällä ja hyvässä kunnossa, niin hän on yksi suosikeista, kertoo Pitkämäen entinen kilpakumppani Andreas Thorkildsen.

Ex-keihäänheittäjä Thorkildsen nostaa ykkösvoittajaehdokkaakseen Riossa Saksan Thomas Röhlerin, se ei ole yllätys kesän tulosten perusteella.

Saksalainen on kertonut toipuneensa kylkivammasta, joka alkoi vihoitella Amsterdamin EM-kisoissa. Thorkildsen tietää millainen riski on pitkissä heitoissa ja tiiviissä kilpailurytmissä.

- Jos Thomas on terve ja kun katsotaan hänen suorituksiaan tällä kaudella, on hän suosikkini. Puolustava olympiavoittaja Keshorn Walcott voi olla nyt mustahevonen.

- Ongelma on, kun heitetään yli 90 metriä ja kilpaillaan paljon, se herkistää loukkaantumisille. Minä ja Tero tiedämme sen, mietti Thorkildsen Yle Urheilun haastattelussa.

Abdelrahmanille ei armoa

Egyptiläinen Ihab Abdelrahman, yksi Rion keihäänheiton mitaliehdokkaista jäi kiinni dopingista ja on ulkona olympiakisoista. Vaikka B-näytettä ei ole vielä julkistettu, on norjalaisen tuomio tyly.

- Vahva näkemykseni on, että jos A-näyte on positiivinen, niin sitä on myös B-näyte. Luin, että hän haluaa venyttää B-testin tulosta yli olympiakisojen, se on roskaa.  Uskon, että hän tietää myös B-testin olevan positiivinen. Ilmassa on ollut myös erikoisia salaliittoterorioita, mutta…

Thorkildsen ei haastattelussa kerro kaipaavansa kilpakentille, kilpailut ovat jääneet kauas menneisyyteen. Nykykunnolla ei ole asiaa kilpailemaan, vaan kaksinkeratainen olympiavoittaja tyytyy katsomotiloihin ja pussilliseen popcornia.