Olympiamitalisti Mira Potkonen: "Tämä on ollut sitä, mitä olen halunnut tehdä"

Suomen olympiamitalitilin avannut nyrkkeilyn pronssimitalisti Mira Potkonen ja hänen valmentajansa Maarit Teuronen vierailivat Yle Urheilun Copacabanan studiolla torstaina.

Mira Potkonen ja Kiinan Yin Junhua olympiakehässä 2016. Kuva: EPA/ Valdrin Xhemaj

Nyrkkeilijä Mira Potkonen oli keskiviikon olympiavälierän tappion jälkeen sanalla sanoen pettynyt. Vaikka sijoitus oli pronssimitalin arvoinen, ja samalla nokialaisen nyrkkeilijän suoritus avasi Suomen olympiamitalitilin, niin päällimmäisenä urheilijan mielessä oli pettymys.

Mitalionni oli vielä hieman hakusessa päivää myöhemmin torstaina, kun Potkonen vieraili Yle Urheilun studiolla Copacabanalla valmentajansa Maarit Teurosen kanssa.

- Vähän vielä painaa eilisen tappio ja mitalin väri on väärä, mutta ehkä se joskus, Potkonen sanoi.

Potkonen selvitti tiensä olympialaisnyrkkeilyn kevytsarjan matseissa välieriin, mutta taipui lopulta kiinalaiselle Yin Junhualle yksimielisin tuomariäänin 3-0. Nyrkkeilijä ei ollut vielä keskiviikkona käynyt valmentajansa kanssa ottelua sen enempää läpi.

- Mira joutui ottelun jälkeen dopingtestiin, ja itse menin ulos tuulettumaan. Kun pääsimme kisakylään, niin huoneessa puimme hieman asioita läpi, mutta emme ole tehneet vielä sen suurempaa analyysiä. Antaa tunteiden ensin laskettua, niin sitten alamme analysoimaan ottelua enemmän, valmentaja Teuronen totesi.

Kaikesta huolimatta palkintoseremoniaan osallistuminen tuntui Potkosesta mukavalta.

- Kiva päästä palkintopallille, että on ainakin jotain kotiinviemistä, pronssimitalisti sanoi.

"Kovaa työtä ja tahtoa"

Potkosella ja Teurosella on takanaan pitkä yhteinen taival. Kaksikko tapasi kahdeksan vuotta sitten nyrkkeilysalilla, ja tämä toimi sytykkeenä Potkosen kilpanyrkkeilyuralle.

Nyt hänellä on vyöllään ensimmäisistä olympialaisistaan pronssimitali.

- Kovaa työtä, tahtoa, halua, tekemistä, sitoutumista ja hyvä valmentaja, Potkonen perusteli tarinansa reseptiä.

- Näin kyllä, että potentiaalia on, mutta en vielä silloin tiennyt, että kuinka pitkälle tässä päästään. Pikkuhiljaa tavoitteet nousivat, kun katsoin, että kyllä tuosta likasta johonkin on. Pikkuhiljaa tavoitteet ovat tosiaan nousseet ja olemme halunneet viedä tätä eteenpäin, kun tiedämme, että meillä on mahdollisuudet pärjätä, Teuronen sanoi. 

Ilmaiseksi menestys ei ole tullut, vaan matkaan on vaadittu paljon työtä ja määrätietoisuutta.

- Kovaa sitoutumista, työtä ja paljon treeniä. Tämä on ollut sitä, mitä olen halunnut tehdä. Nämä viimeiset vuodet ovat olleet unelma-aikaa, mitä olen saanut elää, Potkonen sanoi.

Teuronen nosti arvokisamenestyksen kenties tärkeimmäksi avaimeksi juuri määrätietoisuuden.

- Meillä on ollut koko ajan se maali, mihin tinkimättömästi yritämme päästä ja nyt me pääsimme sinne. Mutta niinkuin Mira sanoi, niin mitalin väri on pikkaisen väärä, mutta kyllä me nyt ehkä saimme jonkinmoisen palkinnon tekemisellemme. Se määrätietoisuus, että emme ole tinkineet mistään. Olemme yrittäneet tehdä kaiken niin hyvin kuin mahdollista.

Menestyminen vaatii myös rahaa

Viimeisin vuosi ei ole Potkosen tarinassa ollut se helpoin, sillä nyrkkeilijän polvi koki lokakuussa kovia, ja vamma vaati leikkaushoitoa. Kroatiassa vietetyt kuntoutusjaksot söivät kisabudjetin, mutta onnistuneen rahoituksen keräämisen jälkeen Potkosen oli mahdollista osallistua keväällä leireille ja kisoihin.

Olympiakomitea on tukenut nyrkkeilijää, ja valmentaja Teuronen toivoo, että tukea tältä taholta tulee jatkossakin.

- Tähän asti olemme saaneet sieltä mukavasti tukea. Varsinkin, kun tämä olympiapaikka tuli, niin meidän ei tarvinnut miettiä leirityskustannuksia. Toivon, että siellä jaksetaan jatkossakin uskoa ja satsata meihin. Koska valitettava tosiasia on se, että rahaa tarvitsee, että menestystä tulee.

Olympiarypistyksen jälkeen silmissä siintävät marraskuun EM-kilpailut, joihin Potkonen lähtee hakemaan kaulaansa pronssia kirkkaampaa mitalia.

- Kirkkaat arvokisamitalit puuttuvat, että kyllä siinä on kovaa haastetta, että niitä saisi omaan palkintokaappiin, Potkonen sanoi.

Ennen paluuta arkeen ja nyrkkeilysalille Potkosella ja Teurosella on vielä edessään Riossa palkintoseremonian lisäksi hieman vapaa-aikaa. Kaksikolla ei sen enempää ole suunnitelmia viimeisille päiville Brasilian olympiakaupungissa - ainakaan vielä.

- Emme ole ehtineet tekemään mitään suunnitelmia, koska olemme keskittyneet kisoihin. Päämäärähän oli, että olisimme vielä kilpailleet huomenna. Mutta nyt, kun näitä maisemia katsoo, niin kyllä haluan ehkä lähteä käymään huomenna jossain, että saa vähän jotain muutakin, Potkonen sanoi hymyillen. 

Lähetys naisnyrkkeilijöiden palkintojenjaosta alkaa TV2:lla perjantaina kello 22.15.