Mika Kojonkoski: "Tuloksen valossa en ole varmaankaan onnistunut"

Huippu-urheiluyksikön johtaja ei halua arvioida ristiriitoja aiempien ”tulos tai ulos” -lausuntojensa ja nykyisen linjansa kanssa. Olympiatuloksen hän myöntää olevan pettymys.

Mika Kojonkoski Kuva: AOP

**RIO DE JANEIRO. **Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön ja olympiajoukkueen johtaja Mika Kojonkoski juhli perjantaina Rion Suomi-talolla Mira Potkosen pronssimitalia, mutta veti myös yhteen olympialaisia jo ennen viimeisiä kisapäiviä.

Suomalaisurheilijoista tositoimissa ovat vielä naisgolffarit Noora Tamminen ja Ursula Wikström sekä moukarinheittäjä David Söderberg ja keihäänheittäjä Antti Ruuskanen. Nelikosta realistiset mahdollisuudet mitaleille on kahdella jälkimmäisellä.

- Onhan tulos tietenkin pettymys tässä kohdassa, mutta kaksi tärkeää kilpailua on vielä tulossa. Yksi mitali on tietenkin selkeästi vähemmän kuin mihin uskoimme ja mitä toivoimme, Kojonkoski kertoi Yle Urheilulle.

- Tämän tuloksen valossa en ole varmaankaan onnistunut, huippu-urheiluyksikön johtaja jatkoi.

Kojonkoski on saanut runsaasti kritiikkiä, kun tulosta ei ole tullut. Aloittaessaan neljä vuotta sitten huippu-urheiluyksikön johtajana hän puhui mentaliteetin olevan ”tulos tai ulos”. Kojonkoski teki kuitenkin vastikään neljän vuoden jatkosopimuksen, ja sanoo työn olevan vasta alussa.

- Me uskoimme, että muutos heijastuisi jo tuloksiin (Riossa). Mutta kun on ihan realisti, niin kansainvälisten esimerkkien mukaan tuo on kymmenen vuoden matka toimintatapojen muutoksista menestykseen.

Kojonkoski kertoo Olympiakomitean saaneen verkostoselvityksessä myönteisen palautteen, mikä tarkoittaa hänen mielestään, että lajit ja ihmiset ovat ottaneet muutoksen vastaan ja hyväksyneet sen.

Hän ei halua itse arvioida ristiriitoja aiempien ”tulos tai ulos” -lausuntojensa ja nykyisen linjansa kanssa.

- Minä koen, että olemme hyvällä matkalla, kuten myös ympäristömme. Mutta olemme alkutaipaleella. Haluamme vierittää palloa menestykseen asti, mutta se ottaa aikansa. Toivon, että kärsivällisyys riittää siihen. Jos koko ajan vaihdamme suuntaa, se ei johda mihinkään.