1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

"Muistetaan kisoina, jotka eivät onnistuneet" – Mitä Rion olympialaisista opitaan?

KOK:n puheenjohtajan Thomas Bachin mukaan Rion kisat osoittivat, että olympialaiset voidaan järjestää muissakin kuin kehittyneissä maissa.

Yksi Rion kisojen suurimmista fiaskoista ovat olleet tyhjät katsomot. Kuva: AOP

Olympialaisten myöntämistä Rio de Janeirolle pidettiin alusta lähtien riskinä. Ennen kisojen alkua uhkakuvina olivat katuväkivalta, saastuneet vedet sekä zikavirus. Olympia-asiantuntijoiden mukaan suurimmat ongelmat kisojen aikana ovat kuitenkin olleet olympiatunnelman puuttuminen, epäonnistunut lipunmyynti sekä suurkaupungin liikennekaaos.

- On ollut vaikeaa. Rehellisesti sanottuna osa ongelmista johtuu maan huonosta taloudellisesta ja poliittisesta tilanteesta, Kansainvälisen Olympiakomitean varapuheenjohtaja John Coates myönsi uutistoimisto AP:lle.

Olympialaisten historioitsijan, 17. kisat paikan päällä Riossa todistaneen David Wallechinskyn mukaan järjestäjät epäonnistuivat pahiten logistiikassa ja vapaaehtoisten värväämisessä.

- Uskon, että nämä kisat muistetaan jatkossa Atlantan ja Ateenan olympialaisten tavoin kisoina, jotka eivät onnistuneet. Toivon, että tästä opitaan, Wallechinsky kommentoi.

- Ei ole hyväksyttävää, ettei esimerkiksi katukylttejä saada seitsemässä vuodessa valmiiksi. Tai etteivät vapaaehtoiset tiedä mistään mitään, Wallechinsky jatkoi.

Rion pormestari Eduardo Paes muistutti, että olympialaiset toivat kaupunkiin myös paljon hyvää. Rioon rakennettiin kisojen vuoksi muun muassa uusia julkisen liikenteen linjoja ja kaupungin satama-alue uudistettiin.

- Jos haluaa olla reilu Riolle, meitä ei saa verrata Tokioon, Chicagoon tai Madridiin. Näillä kaupungeilla on paljon parempi infrastruktuuri ja ne sijaitsevat paljon kehittyneemmissä maissa. Rio pitää verrata Rioon, Paes painotti.

KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach puolestaan korosti, että Rion kisat ovat olleet hyvä muistutus maailman todellisuudesta.

- Kisoja ei organisoitu kuplan keskellä. Olympialaiset pidettiin kaupungissa, jossa on sosiaalisia ongelmia. KOK on nyt osoittanut, että olympialaiset on myös mahdollista järjestää maissa, jotka eivät ole talouslukujen valossa maailman kärkeä.

KOK:n varapuheenjohtaja Craig Reedien mukaan myös olympialaisten kattojärjestöllä on oma vastuunsa järjestelyiden epäonnistumisessa.

- KOK:n täytyy miettiä Rion kokemuksien jälkeen, haluaako se järjestää olympialaiset vähemmän varakkaissa ja ei niin rauhallisissa maissa. Meidän täytyy auttaa kisajärjestäjiä ja selvittää, miten voimme valmistella heitä jatkossa paremmin.