Kommentti: Rio ei ollutkaan helvetti – mutta mitä tapahtuu kisojen jälkeen?

Riosta maalaillut kielteiset kuvat olivat todella liioiteltuja, kun olympialaisten aikaan kaikki sujui pääosin hyvin. Mutta mitä tapahtuu paralympialaisten jälkeen, kun maailman katseet kääntyvät pois Riosta, miettii Yle Urheilun Teemu Tammilehto.

Rio de Janeiro (osavaltio)
Rio de Janeiro yleiskuva
EPA

RIO DE JANEIRO. Ennen Rion kisojen alkua meitä tänne matkaavia varoiteltiin ja peloteltiin ennennäkemättömällä tavalla. Itsekin jouduin ensimmäistä kertaa oikeasti miettimään, mihin sitä on työmatkalle lähdössä. Kuukauden aikana kuitenkin huomasi, miten liioiteltuja Riosta maalatut kielteiset kuvat olivat. Rio ei ollut paratiisi, muttei myöskään helvetti.

Kyllä, täällä on todella paljon ongelmia. Kyllä, täällä voi joutua ryöstetyksi tai ammutuksi. Mutta niin käy kuitenkin äärimmäisen harvoin, etenkin jos ei tee itseään tällaisille tilanteille alttiiksi. Kisojen aikana infrastruktuurissa oli omat ongelmansa, mutta niistä paikalliseen tapaan aina selvittiin jollain tapaa.

Turvallisuutta oli takaamassa yhteensä 85 000 ihmistä, minkä takia siellä missä me liikuimme, kisa-alueiden liepeillä, oli vaivatonta kulkea. Pimeämmillä sivukujilla todellisuus voi olla toinen.

Vaikka kokemus Riosta oli kuukauden otoksella myönteinen, silti mietityttää. Eriarvoisuus näkyi Brasiliassa jo ennen olympialaisten tuloa, ja pöhöttyneen olympialiikkeen mahtipontinen show vain korosti sitä. Brasilia on pahoissa talousvaikeuksissa, ja pahat kielet puhuvat jo että valtion rahaa joudutaan käyttämään paralympialaisten läpiviennin turvaamiseen.

Kaupunki sai olympialaisten myötä paljon uutta, metrolinjoja, teitä ja niin edelleen. Mutta se maksoi kisoista myös kovaa hintaa, etenkin kun osa kisoja varten rakennetuista suorituspaikoista jyrätään melko nopeasti kisojen jälkeen maan tasalle.

Turhautumisen saattoi kuulla joidenkin paikallisten äänessä, mutta ainakaan vielä viha ei leimahtanut. Mutta mitä paralympialaisten jälkeen tapahtuu, kun maailman katseet kääntyvät pois Riosta, ja köyhä maa palaa takaisin arkeen massiivinen olympialasku taakkanaan?

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat