1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Näkökulma: Uskomatonta sokeutta, älkää kutsuko Suomea urheilumaaksi!

Ei tarvitse kuin hiukan rapsuttaa pintaa, niin huomaa nopeasti, kuinka yksisilmäisesti ja eriarvoisesti Olympiakomitea arvostaa eri urheilulajeja ja nuoria suomalaislupauksia, kirjoittaa Yle Urheilun Timo Uusitalo.

Kuva: Jyri Laitinen

Suomalaisen olympiaurheilun suurimmat ongelmakohdat kiteytyvät ennen muuta resursseihin tai oikeastaan niiden puutteeseen sekä siihen, että ne kohdistuvat usein väärään osoitteeseen.

Yksi iso kysymys on se, millainen potti menee käytännössä organisaatioiden ja lukuisten päälliköiden palkkoihin? Kesälajien 102 urheilijaa tuetaan verovapailla urheilija-apurahoilla veikkausvoittovaroilla pelkästään 1 050 000 eurolla vuonna 2016-17.  

Nuoren urheilijan apurahan sekä ensimmäistä kertaa myönnetyn nuorten joukkuelajien apurahan sai yhteensä 38 urheilijaa.

En halua mennä yksityiskohtiin ja alkaa ladella omia mielipiteitäni siitä, kuka nuorista ja potentiaalisista urheilijan aluista ansaitsee tukea ja kuka ei. Hienoa että nuoret saavat arvokasta, tärkeää rahallista tukea uran alkumetreillä, jolloin tarve sille on huutava.

Yksi jäävuoren huipuista koskee judoa ja alle 18-vuotiaiden Euroopan mestaria ja MM-hopeaottelija Emilia Kanervaa, joka sivuutettiin käsittämättömällä tavalla nuorten urheilijoiden apurahaa jaettaessa. 

Judossa menestyminen vaatii jo nuorella iällä paljon ulkomailla kilpailemista ja leireilyä. Kehittyminen tyssää nopeasti ellei löydä itseään parempia vastustajia, joiden kanssa ottaa "ranttua". Lisäksi judon armoton olympiakarsinta kestää kaksi vuotta ja vaatii ennen muuta ison kasan euroja.

"Suomi ei ole urheilumaa"

Suomessa Olympiakomitean lajiryhmävastaavat vääntävät keskenään kättä, kun jaetaan esimerkiksi nuorten lahjakkuuksien tukisummia. Näissä karkeloissa ovat historian valossa pärjänneet erinomaisesti ainakin yleisurheilun, purjehduksen, uinnin ja painin puolestapuhujat.

Olisiko vihdoin aika herätä todellisuuteen ja katsoa asioita avoimin silmin yli lajiryhmien? Judossa ei ole tullut Suomeen olympiamenestystä. Totta. Kansainvälisessä, monipuolisessa kamppailulajissa pärjääminen vaatii äärimmäistä lajille uhrautumista ja ammattimaista asennetta teini-iästä lähtien.

Mira Potkonen, Petra Olli, Suvi Mikkonen ovat näyttäneet, että suomalainen nainen on omimmillaan olympiakamppailulajeissa, kunhan rakkaalle lajille antaa pikkurillin sekä elää ja hengittää sitä 24 tuntia vuorokaudessa.

Emilia Kanerva on ensimmäinen suomalaisjudoka, joka on yltänyt koskaan MM-mitaleille nuorten sarjoissa. Niin kauan kun lajiryhmävastaava Pasi Sarkkinen ei pidä kamppailulajien lajipomona tällaisen nuoren lahjakkuuden puolta, niin on ihan turha tulla minulle edes sanomaan, että Suomi on urheilumaa. 

Jos joku tarvitsee rahallista tukea, niin se on ennen kaikkea nuori ja kyntensä jo näyttänyt huipputalentti, joka on valmis laittamaan itsensä täysillä likoon menestyäkseen joskus olympialaisissa. Kumpi tarvitseekaan rahallista tukea kipeämmin, Emilia Kanerva vai eri sponsorien tukemat Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki?