Miten pitkäksi RD:n parta kasvaa? – ”Tuntuu, että olen tehnyt kiekossa kaiken vain tätä hetkeä varten”

Mikkelin Jukureiden tie alasarjoista liigaan huipentuu syyskuun puolivälin sarja-avaukseen. Liigamestaruutta ja olympiamitaleita valmentajana juhlinut Risto Dufva tekee mikkeliläisjoukkueesta salonkikelpoista.

Risto Dufva antaa parran kasvaa kunnes Jukurit voittaa ensimmäisen liigapelinsä.
Risto Dufva kertoo partaansa liittyvän tarinan.

Risto Dufva on kokenut liigavalmentaja (Jyp, Tappara, Lukko) ja tunnettu tarinankertoja. Ajatukset ennen parin viikon päästä käynnistyvää Jukureiden historian ensimmäistä liigakautta ovat rohkaisevia.

– Tämä on aivan uniikki juttu. Itselläni on sellainen mieli, että se kaikki mitä olen saanut jääkiekossa vuodesta 1972 lähtien  kokea ja oppia junnuna, ammattipelaajana ja valmentajana, olisi tapahtunut tätä hetkelä varten.

Nykyinen Jukurit on pitkälti Dufvan oma luomus. Dufvan ensimmäisellä Jukurit-aikakaudella mikkeliläisjoukkue nousi Mestikseen ja vei kolme mestaruutta peräkkäin. Dufva lähti liigakierrokselle, mutta menestys jatkui Mikkelissä. Tulisieluisen valmentajan koti pysyi Mikkelissä, vaikka työ vei Jyväskylään, Tampereelle ja Raumalle.

– Toivottavasti pystyn nyt antamaan sen kaiken tieto-taidon, jota puseroon on matkalla kertynyt.

Dufva sanoo olevansa erityisen tyytyväinen siihen, miten värikkäistä persoonista koostuva joukkue on hioutumassa joukkueeksi.

Vain sillä, että ollaan auki ja ymmärretään laumassa saalistamisen merkitys, voimme tästä selvitä

Risto Dufva

– Vain sillä, että ollaan auki ja ymmärretään laumassa saalistamisen merkitys, voimme tästä selvitä.

Dufva hakeee joukkueen ryhmäytymiseen vertailukohtaa vuotavasta, uppoamisvaarassa olevasta veneestä.

– Omalla tavalla meillä yhteinen hätä, että miten tästä selvitään. Silloin kaikki soutavat ja venekin liikkuu.Toisaalta tämä on iloinen asia, eikä meidän tarvitse oikeasti pelätä.

– Pitää samalla kuitenkin muistaa, että sarjassa on seuroja, jotka ovat pelanneet 30 tai 60 vuotta liigaa.

Sarjan pienin budjetti

Jukurit lähtee liigaan pienellä budjetilla ja melko nimettömällä miehistöllä. Pelaajakatras ulottuu 15-vuotiaasta Mikko Kokkosesta 37-vuotiaaseen Marko Kauppiseen. Kauppinen tahkosi liigaa vuosia ennen pakkikaverinsa syntymää.

Harjoituksissa ja otteluissa Dufvan kanssa tahtipuikkoa heiluttaa Stanley cup-voittaja Ville Nieminen.

– Jokainen on hyväksynyt haastaja-asetelman kun on päättänyt tänne tulla. Liigassa on kolminkertaisia pelaajabudjetteja meihin verrattuna. Meidän pitää tehda asiat omalla eteläsavolaisella tavalla. Raikkaus ja innostus on iso etu. Kaikilla on sellainen olo, että teemme jotain uutta ja ennenkuulumatonta.

Dufvan mielikuvassa Jukurit on ympäröivälle yhteisölle eräänlainen Kauniit ja rohkeat- sarja, jonka edesottamuksia seurataan tiiviisti.

Raikkaus ja innostus on iso etu. Kaikilla on sellainen olo, että teemme jotain uutta ja ennenkuulumatonta.

Risto Dufva

– On aistittavissa aivan erilainen innostus joka päivä jäähallilla. Me olemme päässeet partojen paukkeeseen ja toripuheisiin. Onhan tämä huikea juttu, mitä Kalevankankaalla ja seurassa on tapahtunut.

Jukureiden virallinen tavoite on vielä asettamatta, mutta Dufvan mielestä uskottavuuden hankkiminen on ensimmäinen asia.

– Pitää olla enemmän voiton syrjässä kiinni kuin olla olematta. Kolmen vuoden sisällä pitäisi pystyä kamppaillemaan pudotuspelipaikoista.

Dufvan silmissä Sport on asettanut liiganousijalle sopivan mittakepin - ensimmäisellä kaudella sarjan viimeinen, toisella pudotuspeleihin ja kolmannella tavoitellaan menestystä.

Parta kasvaa voittoon asti

Dufvan leukaa koristaa ennennäkemätön risuparta. Kevään pudotuspeleissä parrvat on tuttu näkylä, mutta syyskaudella sellaisia näkee harvemmin.

– Elokuun alusssa päätin, että kasvakoon niin pitkään, että Jukurit on voittanut ensimmäisen liigaottelunsa. Vaikka jouluun asti, silloinhan harmaapartaiset miehet ovat muodissa.