Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomalaiskiekkoilija kertoo uran lopettamisen vaikeudesta – Vertaistukiyhdistys auttaa nyt muita ex-urheilijoita

Pitkän uran jääkiekkoilijana tehnyt Marko Mäkinen pääsi rakentamaan taloa appiukolleen ja anopilleen, mikä auttoi häntä pääsemään elämässä eteenpäin ammattilaisuran jälkeen. Tänä vuonna myös muille entisille huippu-urheilijoille ja kansallisen tason kilpaurheilijoille on perustettu tukiyhdistys.

urheilu
Jääkiekko
Yle

Urheilu-uran lopettaminen ei aina ole helppoa. Rasitteina voivat olla esimerkiksi henkiset ja taloudelliset ongelmat.

Jääkiekkoilija Marko Mäkisen, 39, tarina on myönteinen, vaikka lopettaminen huipulla ei tapahtunut ilman pientä tuskaa.

Mäkisen ura huipputasolla loppui keväällä 2012. Hän pelasi yli 500 ottelua SM-liigassa sekä kiekkoili myös Pohjois-Amerikassa, Itävallassa, Unkarissa ja Ranskassa.

Kaksinkertainen Suomen mestari kypsytteli ammattilaisuransa lopettamista pari vuotta.

- Minulla oli pari haastavaa kautta henkisesti. Siinä sattui kaikennäköistä, ja minulla oli toinen kausi Porissa tosi hankala. Silloin tiesin, että minulla on pelivuosia enää vähän ja ikääkin. Sellainen jäi pyörimään takaraivooni, mutta onneksi TPS-siirto tuli lopussa ja voitin vielä mestaruuden.

Vaikeina hetkinään mies teki päätöksen, että hän pelaa vielä kaksi kautta, ja sitten se loppuu.

- Tästä huolimatta lopettaminen oli haastavaa. Seuraava kesä oli minulle tosi vaikea.

”Se oli tosi raskasta, kun tiesin, että sitä ei enää ikinä tule”

Mäkinen oli tottunut olemaan osa isoa kokonaisuutta, jossa hänelle oli kerrottu aikataulut ja mitä hän tekee. Sen puuttumista oli vaikea hyväksyä.

- Se oli tosi raskasta, kun tiesin, että sitä ei enää ikinä tule.

Mäkisellä oli kuitenkin onnea. Hän sanoo, että hän ei joutunut asian kanssa isompiin ongelmiin.

- Pyörittelin asiaa yksin päässäni. Minulla on myös paljon kavereita, jotka ovat lopettaneet, ja heidänkin kanssaan keskustelin.

- Kavereiden ja kohtalotovereiden apu oli korvaamaton.

Jääkiekkoilija pyrkikin pitämään itsensä kiireisenä.

- Yhden vanhan pelikaverini neuvo oli, että minun kannattaa pitää itseni kiireisenä. Silloin huonoimmatkin ajatukset häipyvät päästä.

Näin Mäkinen myös teki. Hän alkoi rakentaa appiukolleen ja anopilleen omakotitaloa. Tätä ennen hän oli ollut rakentamassa taloa vaimonsa veljelle.

- Pääsin siihen heti mukaan täyspäiväisesti. Se vei paljon aikaa ja ajatuksia muuhun suuntaan ja oli tosi tärkeä juttu urani lopettamisen jälkeen. Se auttoi minua tosi paljon, minkä jälkeen sain myös työhommia puolivarkain.

- Talon rakennusopit sain appiukoltani ja hänen isältään. Olin heidän oppipoikanaan, ja se oli hyvä koulu. Se ei ole ydinfysiikkaa, vaan vaatii tarkkaa työtä. Sitä kuitenkin pystyy tekemään, kun on tarkkana ja seuraa seuraavia rakennusvaiheita. Yksin en taloa tekisikään, mutta mukana pystyn olemaan.

Pari vuotta sitten Mäkinen olikin rakentamassa myös itselleen taloa, ja nyt hän työskentelee vakuutusmeklariyrityksessä.

- Pidän itseni edelleen kiireisenä.

Ammattilaisuransa jälkeen hän on pelannut jääkiekkoa kotipaikkakunnallaan Paimiossa ensin kolmosdivarissa ja viimeiset vuodet kakkosdivarissa.

Uransa lopettaneille urheilijoille on perustettu tukiyhdistys

Mäkisen mielestä joukkueurheilussa lopettaneiden urheilijoiden on ehkä helpompi löytää tukea kuin yksilöurheilussa.

- Jos olisin ollut yksilöurheilija, en sulje pois, etteikö minulle olisi voinut käydä huonosti. Olen kuitenkin luonteeltani aika puhelias ja avoin, että olisin varmasti löytänyt keskustelukaverin jostakin.

Mäkinen kuitenkin tietää urheilijoita, joilla on ollut tosi paljon vaikeuksia urheilu-uran lopettamisen jälkeen.

- Ne eivät ole mitään leikinasioita. Tämä onkin tosi tärkeää, mitä ihmiset tekevät SEURAAVA MAALI -yhdistyksen puitteissa. On hienoa, että tällaiseen otetaan kiinni, koska on paljon urheilijoita, joilla on isoja ongelmia urheilu-uran jälkeen.

Mäkinen tarkoittaa yhdistyksellä entisten huippu-urheilijoiden ja kansallisen tason kilpaurheilijoiden tukiverkostoa.

- Mielestäni Suomesta on puuttunut tukiverkosto, joka urheilijalta urheilijalle -hengessä toimii kontaktipintana ex-urheilijoiden kesken ja kanavana ex-urheilijoiden sekä muiden tärkeiden sidosryhmien, kuten esimerkiksi ammatillisen koulutuksen ja työnantajien, suuntaan, pohtii yhdistystä perustamassa ollut ex-lentopalloilija Sini Häkkinen.

Yhdistys haluaa toimia yli lajirajojen, sillä urheilu-uran lopettamiseen liittyvät haasteet ovat urheilijoille yhteisiä lajista riippumatta.

Mäkinen osaa puhua näistä haasteista. Niitä tulee, kun ihminen huomaa, että kaikki säästöt alkavat huveta, ei ole työpaikkaa, eikä hän osaa sitä etsiä.

- CV:ssä ei paljon auta, että ilmoittaa pelanneensa jääkiekkoa viisitoista vuotta ammatikseen. Toki se on monen mielestä älyttömän hieno juttu, mutta jossain vaiheessa sitä miettii, että se ei ole mitään. Tällöin voi tulla henkisiä ongelmia, jotka kasautuvat.

Mäkisellä ei onneksi ollut ongelmia, kun hänen vaimonsa teki koko ajan töitä.

- Meillä oli niin huikea kotiverkosto, että sen avulla pystyimme elämään niin kauan kuin olin poissa työelämästä, merkonomin koulutuksen peliuransa aikana Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa hankkinut Mäkinen iloitsee.

Hänen mielestään yhdistyksen isoin tehtävä on auttaa uraansa lopettamassa olevia urheilijoita verkostoitumaan jo ennen lopettamispäätöstä.

- Heidän pitäisi ajatella asiaa etukäteen, ennen kuin se (työttömyys) on käsillä äkkiä. Kun kouluttautuu hiukan ja tilanteeseen valmistautuu, silloin siihen on henkisesti valmis, Mäkinen sanoo.

Entisen kilpa-aerobiccarin Mira Keräsen mukaan yhdistys on perustettu tänä vuonna, mutta sitä on suunniteltu jo pari vuotta. Avaustapahtuma on Turun vanhalla raatihuoneella perjantaina 2. syyskuuta.

- Tavoitteenamme on järjestää matalan kynnykseen toimintaa. Vanhoilla urheilijoilla on samantyyppinen sydän, ja siksi haluamme jakaa vertaistukea. Toiveiden mukaan järjestämme esimerkiksi futisiltoja ja pyydämme henkilöstöyrityksen edustajaa kertomaan CV:n tekemisestä. Pidämme korvat höröllä myös muille toiveille.

Jo tällä hetkellä yhdistyksessä on muutamia kymmeniä entisiä urheilijoita.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat