1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. urheilu

Ministeri linjaa: Menestys kaivettava muualta kuin apurahoja korottamalla

Kulttuuri- ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen pitää julkisuudessa käytyjä syyttelytalkoita Suomen heikosta olympiamenestyksestä vastenmielisinä. Lajien tuen priorisoinnista päättää kuitenkin pääasiassa Olympiakomitea.

Kuvassa Sanni Grahn-Laasonen Kuva: Yle

Rion heikko suomalaismenestys on herättänyt kiivaan keskustelun urheilijoiden ja eri lajien tukipolitiikasta.

Osaa keskusteluun otti myös opetus-ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen. Menestyskurssin kääntämiseksi Grahn-Laasonen nosti esiin sosiaalisessa mediassa muun muassa huippu-urheilun tuen priorisoinnin vain tiettyihin lajeihin.

– Nyt olympialaisten jälkeen käydään keskustelua siitä, että millä tavalla voidaan tehdä asioita paremmin ja saadaan jatkossa parempaa menestystä. Siihen liittyen heitin ilmaan muutamia kysymyksiä, että käytetäänkö huippu-urheilun tuki vaikuttavasti ja olisiko priorisoimisen tarvetta esimerkiksi lajikirjossa kun puhutaan ihan sinne huipulle tähtäämisestä. Vastauksia ei varmastikaan kenelläkään ole, ja sitä keskustelua käydään ammattilaisten johdolla. Se on pitkälti Olympiakomitean muutostyön asia, kommentoi Grahn-Laasonen.

Onko siis mahdollista, että Suomessa lähdetään ottamaan mallia lajeja keskittäneistä ja priorisoineista maista?

– En halua ottaa tähän kantaa. Tätä keskustelua ylipäätään priorisoinnin tarpeesta ja siitä, miten raha käytetään vaikuttavammin huippu-urheiluun käydään varmasti Olympiakomitean sisällä ja johdossa. Ministeriönä tietysti osallistumme keskusteluun. Tällä hetkellä painotus on lapsissa ja nuorissa ja tietysti uudistamme avustuskriteerejä, jotta ne olisivat läpinäkyvämpiä ja vaikuttavampia. Siten voidaan tukea sekä laajasti Suomen kansan liikkumista että huippu-urheilua.

Lisää sponsorirahaa

Lajien mahdollinen priorisointi nostaa myös esiin kysymyksen siitä, jäävätkö pienet ja odottamatonta menestyspotentiaalia omaavat lajit ja yksittäiset urheilijat ilman tukea. Esimerkiksi Nyrkkeilyliitto on kertonut aikovansa hakea tulevaisuudessa lisää rahaa ministeriöltä.

– Ei priorisointi tarkoita sitä, että jokin laji jäisi tuetta. Muutenkin tämä keskustelu tulisi vasta käydä huolella Olympiakomitean sisällä, ministeri korostaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee vuosittain myös yksittäisiä urheilijoita, jotka hakevat ministeriöstä apurahaa. Ministeriölle hakijoita arvioi juuri Olympiakomitea Mika Kojonkosken luotsaaman huippu-urheiluyksikön johdolla sekä lajiliitot.

Osa henkilökohtaista apurahaa nauttineista kesälajien urheilijoista ei kuitenkaan selvittänyt tietään Rioon ja mukana olympiakarkeloissa oli joukko urheilijoita, jotka eivät ole saaneet osaansa urheilun tukikakusta olympiadin aikana. Apurahaa saa vain valitut urheilijat ja summa on maksimissaan 20 000 euroa vuodessa.

Valtion kassasta ei ole kuitenkaan tulossa urheilijoilla lisää rahaa.

– Suomen valtion budjetti on noin 155 miljoonaa ja siitä huippu-urheilun tuki on noin 14 miljoonaa euroa riippuen mitä mukaan lasketaan. Huippu-urheilun tuki on noin pohjoismaista tasoa. Muilta osinkin näen tässä taloustilanteessa arvokkaana sen, että on pystytty turvaamaan liikunnan ja urheilun rahoitus vaikeasta taloustilanteesta huolimatta. Suuria korottamisen mahdollisuuksia en tässä taloustilanteessa näe. Sen sijaan toivoisin, että urheilun tukemiseen löytyisi nykyistä enemmän yksityistä rahoitusta rinnalle eli käytännössä sponsorointia, joka on esimerkiksi muissa pohjoismaissa lähtenyt liikkeelle vauhdikkaammin, ministeri kertoo.

Olympiakomitealla lieneekin jonkinlaisia paineita menestyskurssin muuttamiseksi, sillä valtion liikuntaneuvosto perkaa paraikaa Kojonkosken johtaman urheilun muutostyön toimivuutta.

– Olympiakomiteassa on tehty viisi vuotta uutta huippu-urheilun järjestelmää ja varmasti Huippu-urheiluyksikön johtokin on todennut, että se työ on vielä kesken. Eteenpäin mennään pohtien ja rauhassa.

– Mielestäni tällä hetkellä käynnissä olevat syyttelytalkoot ovat jossain määrin vastenmielisiä. Sen sijaan, että etsitään syyllisiä odotuksia heikommalle menestykselle, niin pitäisi pohtia sitä miten jatkossa asiat pystytään tekemään paremmin. Toisaalta pitää muistaa, että kilpailu on kovaa ja monet suomalaiset suoriutuivat henkilökohtaisesti todella hyvin. Siellä oli paljon valon pilkahduksia, jotka antavat uskoa tulevaan.