Norjan hiihtoskandaali paisuu – terveille hiihtäjille tarjottiin ennen lähtöä astmalääkettä

Nimettömät norjalaishiihtäjät paljastivat Norjan TV2:lle, että Norjan maajoukkue tarjosi terveille hiihtäjille astmalääkettä ennen kansainvälisen kilpailun starttia.

urheilu
Martin Johnsrud Sundby
Martin Johnsrud SundbyAOP

Norjan hiihtoa on ravistellut heinäkuusta lähtien Martin Johnsrud Sundbyn dopingkäry. Keskiviikkona Norjan TV2 (siirryt toiseen palveluun) teki kovia paljastuksia Norjan hiihdosta. Tv-kanavan uutisen mukaan terveille norjalaishiihtäjille on tarjottu astmalääkettä ennen startteja.

- Tämä on ennakoivaa terveydenhuoltoa, hiihtomaajoukkueen johtaja Vidar Løfshus kommetoi nimettöminä pysyttelevien hiihtäjien kommentteja.

Nimettömien hiihtäjien mukaan Norjan Hiihtoliiton edustaja on tarjonnut ennen kansainvälisiä kilpailuja astmalääkettä sisältävää sumutetta kaikille hiihtäjille.

– Olimme yllättyneitä. Olemme terveitä, miksi meidän pitäisi käyttää lääkettä, hiihtäjät kertoivat TV2:lle.

Vidar Løfshusin mukaan liitto haluaa pitää hiihtäjien kaikkein tärkeimmästä työkalusta hyvää huolta.

– Keuhkojärjestelmä on hiihtäjien kaikkein tärkein työkalu. Meidän on pidettävä huolta siitä, Løfshus kertoi.

Løfshusin mukaan yleensä hiihtäjiä lääkitään tavallisilla särkylääkkeillä.

- Käytämme lääkkeinä yleensä Paralginin ja Ibuxin kaltaisia tuotteita.

Løfshusin mukaan heidän lääkityksellä ei ole mitään tekemistä astman kanssa, sillä liitto on hoitanut hiihtäjien hengitysjärjestelmää.

– Tällä ei ole mitään tekemistä astman kanssa. Kyse on väärinkäsityksestä, sillä hoidamme hengitysjärjestelmää. Meidän vastuullamme on se, että urheilijat ovat parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Løfshusilta tivattiin, miksi terveille on annettu astmalääkettä.

- Astmalääkitystä voi sääntöjen mukaan käyttää hengitysteiden hoitoon. Urheilijoiden pitää voida antaa kaikkensa. Teemme ennaltaehkäisevää työtä, jotta urheilijat pystyvät viettämään tervettä elämää myös hiihtouran jälkeen.

Suomen Antidopingtoimikunnan (ADT) lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä on vaatinut, että Maailman antidopingtoimisto (WADA) tutkii Norjan hiihtoliiton lääketieteellisiä käytäntöjä. Løfshus kertoo, että he aikovat pitää seminaarin, missä he kertovat muiden Pohjoismaiden edustajille, miten he hoitavat hengitysteitä.

- Käytämme hoitoa joko ennaltaehkäisemään tai hoitamaan tukkiutuneita hengitysteitä. Hoidolla on aina tarkoitus. Norjalaisurheilu on saanut paljon aikaiseksi. Pidämme aiheesta seminaarin, johon kutsumme lääkäreitä muista Pohjoismaista. Kerromme seminaarissa avoimesti, miten hoidamme hengitysteitä.

Suomessa ensimmäisenä Norjan TV2:n paljastuksista uutisoi Ilta-Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Norjan TV2

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat