”Jalkapallolla on ihmeellinen taika” - Vastaanottokeskuksen nuoret nauttivat lajin parissa

Veikkausliigaseura FC Inter järjestää viikoittain vastaanottokeskuksessa asuville nuorille jalkapalloharjoituksia. Turkulaisseuran päävalmentaja Shefki Kuqi ja hyökkääjä Erfan Zeneli vierailivat harjoituksissa.

Kuva: Kimmo Muttilainen

TURKU. Jalkapallo saa kyytiä Pansion kisapuiston tekonurmikentällä. Käynnissä on FC Interin järjestämät jalkapalloharjoitukset, jotka on tarkoitettu turvapaikanhakijoille. Turkulaisseura on järjestänyt näitä harjoituksia jo viime keväästä lähtien tarkoituksenaan rakentaa siltoja kantaväestön ja vastaanottokeskuksessa asuvien välille.

Turvapaikanhakijoille kohdennetut jalkapalloharjoitukset ovat osa FC Interin yhteisvastuullista toimintaa, jota pidetään seurassa arvossa. Kerran viikossa tapahtuvia, tunnin mittaisia harjoituksia vetävät Interin juniorivalmentajat Severi Paajanen sekä Kadem Mutashar, joka on itsekin tullut Suomeen maahanmuuttajana.

– Jalkapallolla on ihmeellinen taika. Harjoituksissa on pelaajia eri kansallisuuksista, mutta kun alamme pelaamaan jalkapalloa, kaikki muu unohtuu. Pelaajilla on erilaiset lähtökohdat ja erilainen taitotaso. Suurin haaste on löytää kaikille oman tasonsa mukaisia harjoituksia, omalla peliurallaan Irakia vuoden 1984 olympialaisissa edustanut Mutashar kertoo.

Vastaanottokeskuksen alle 17-vuotiaille suunnatuissa harjoituksissa on mukana runsaat 20 jalkapallosta innostunutta nuorta. Paajanen on silminnähden tyytyväinen siihen, kuinka hyvän vastaanoton harjoitukset ovat saaneet.

– Olemme yrittäneet purkaa poikien energiaa harjoituskentällä niin sitä ei sitten tarvitse purkaa missään muualla. Pojat ovat harjoituksissa tosi innoissaan kuten tietysti valmentajatkin, Paajanen hymähtää.

Vaikka mukana on eri kansallisuuksia maailman monesta eri kolkasta, ei suurempia ongelmia ole syntynyt. Mutasharilla ja Paajasella on hyvä ote nuoriin, mikä on auttanut välttämään mahdolliset konfliktit.

– Jalkapalloon kuuluu tietysti tunteet ja itsekin pelasin aikoinaan tunteella. Se on kuitenkin loistava homma, ettei yhtään ylilyöntiä ole tapahtunut, Paajanen sanoo.

Vieraita liigajoukkueesta

Vastaanottokeskuksen ryhmän harjoituksissa vieraili tällä viikolla FC Interin liigajoukkueesta päävalmentaja Shefki Kuqi ja hyökkääjä Erfan Zeneli, jotka itsekin ovat tulleet Suomeen maahanmuuttajina. Molemmat pitävät turvapaikanhakijoille tarkoitettuja harjoituksia erittäin hyvänä keinona Suomeen integroitumisessa.

– Muistan vielä kun tulimme Suomeen, meille oli järjestetty muutaman kerran viikossa jalkapalloa, lentopalloa ja koripalloa. Niitä hetkiä aina odotti nuorena poikana. Se on ollut silmiinpistävää, että vaikka pojat ovat eri maista, he unohtavat kaiken muun ja ymmärtävät toisiaan, kun heille heittää pallon. Tämä on tärkeää heille, että pääsevät välillä pois neljän seinän sisältä, Kuqi sanoo.

– Tämä on suomalaisilta todella sydämellistä toimintaa. Tämähän on suorastaan paratiisi siihen nähden, mistä pojat ovat tänne tulleet. Olen vaikuttunut siitä, että eräs poika osasi todella hyvin suomea, vaikka on ollut vasta 10 kuukautta maassa. Paikalla on paljon iloisia persoonia ja onhan täällä sellaisiakin, jotka osaavat tehdä jotain pallon kanssa, Zeneli virnuilee.

Zeneli muutti perheineen Kosovosta aluksi Rovaniemelle, jossa hän pääsi tutustumaan ensin muuhun urheiluun kuin jalkapalloon.

– Rovaniemellä meitä vietiin laskettelemaan ja harrastamaan muita suomalaisia urheilulajeja, mutta ei niinkään jalkapalloa, Zeneli muistaa.

Löytyykö pelimiehiä?

Sittemmin Zenelin lajiksi kuitenkin valikoitui jalkapallo. Zenelin palkintokaapista löytyy peräti viisi Suomen mestaruutta HJK:n paidassa. Pari kautta peliurallaan HJK:ssa pelannut Kuqi on voittanut yhden Suomen mestaruuden. Hänestä tuli myös ensimmäinen suomalainen, joka viimeisteli Englannin kentillä yli sata maalia. Kuqi seurasi tiiviisti vastaanottokeskuksen harjoituksia ja kertoi myös omasta peliurastaan vastaten nuorukaisten kysymyksiin. Kuqi ei tyrmännyt ajatusta, etteikö näistä harjoituksista voisi löytyä todellisia pelimiehiä Interiinkin.

– Eihän sitä koskaan tiedä. En tietysti tiedä miten pelaajat ovat treenanneet, mutta varmasti joukossa on sellaisia, joilla on vahva into ja halu kehittyä jalkapalloilijana ja päästä harjoittelemaan tavoitteellisemmin, Kuqi tuumaa.