PK-35:n sekasortoinen kausi hakee vertaistaan – "Ihan sairasta henkisesti"

PK-35 Vantaan piti olla raikas tuulahdus tämän kauden Veikkausliigassa. Toisin kävi eikä homma ole jäänyt pelkäksi tuulahduksesi. Kausi on ollut yhtä turbulenssia ja saanut jopa täysin absurdeja piirteitä.

Kuva: AOP

- Olisihan tässä jo ainekset paksuhkoon kirjaan.

Näin kommentoi kuukausi takaperin sosiaalisessa mediassa PK-35 Vantaan kapteeni Kim Raimi seuran kulunutta Veikkausliigakautta 2016.

Ennen Raimin kommenttia PK-35:ltä oli juuri vähennetty kuusi liigapistettä maksurästien vuoksi. Sen vuoksi pienetkin toiveet liigapaikan säilyttämisestä kokivat taas uuden iskun. Ihan kuin vaikeuksia ei olisi ollut jo entuudestaan.

Ennen pisteiden menetystä seuran osaomistajat, ja entiset parhaat kaverit, Shefki Kuqi ja Pablo Counago olivat ajautuneet ilmiriitoihin. Konfliktin jälkeen osa pelaajistosta sekä valmennusjohdosta jätti uppoavan laivan. Palkanmaksuongelmien kanssa seura oli paininut jo 2015 Ykkösen kaudella.

Eikä tämäkään vielä riittänyt. Seuran liigaan nostanut Kuqi päätti heinäkuun lopulla nostaa kytkintä ja siirtyä Turkuun sarjapaikasta taistelevan Interin päävalmentajaksi. Mukaan lähti myös paras maalintekijä Njazi Kuqi.

”Ei ole tiennyt, onko vihainen vai masentunut”

Osa pelaajista on kaikesta huolimatta jäänyt uskollisesti palvelemaan joukkuetta, jotta kausi saataisiin ylipäänsä vietyä läpi. Pasi Pihamaa on ottanut päävalmentajan paikan, ja vettä on ainakin jotenkin yritetty äyskäröidä. Suuntakaan ei ole vain merenpohja, vaikka kompassi osoittaa sarjaporrasta alemmas.

- Tämän kauden aikana on käyty varmaan ihan jokainen tunneskaala läpi. Olemme puhuneet jätkien kanssa siitä, että jo viime kaudella oli vaikeaa, ja ongelmia oli palkanmaksun kanssa. Sitten saimme kuitenkin hinattua sen nousun. Tuntui, että silloin ongelmat lakaistiin nousun alle, PK-35:n 31-vuotias kapteeni Raimi muistelee.

- Ennen kauden alkua ajattelimme, ettemme voi tässä viime kautta alemmas päästä, siis noususta huolimatta. Meillä oli kovat odotukset ja todella paljon laatua joukkueessa. Kun homma hajosi, ja korttipakka sortui jo alkukaudesta, niin silloin otti koville.

- Tuntuu siltä, että tällä kaudella on tultu nähtyä ihan kaikki mahdollinen. Välillä ei ole tiennyt, onko vihainen vai masentunut, pitäisikö itkeä vai nauraa.

Ilma on puhdistunut

Perjantain kotiotteluun PS Kemiä vastaan PK-35 joutui lähtemään avauskokoonpanolla, jonka keski-ikä oli 20 vuotta. Kauden aiempien turbulenssien lisäksi syynä tähän oli kammottava otteluruuhka, jonka aikana vantaalaiset pelasivat kolme peliä kuuden päivän sisään. Keskiviikkona pelattu HJK-ottelu oli alun perin tarkoitus pelata syyskuun lopulla, mutta peli jouduttiin siirtämään Suomen Cupin loppuottelun vuoksi.

- Eihän tässä oikeasti ole yhtään mitään järkeä. En tiedä kuka näitä päättää tai kuka on päättänyt, että se HJK-peli laitettiin keskiviikolle. Minun iässäni tässä ei ainakaan ole mitään tolkkua. Jos olisin joutunut pelaamaan 90 minuuttia, niin en usko, että paikat olisivat kestäneet, 10 viimeistä minuuttia pelannut Raimi manaili.

Vaikka PK:lla onkin vielä teoriassa mahdollisuus säilyttää sarjapaikka, niin käytännössä siihen ei usko juuri kukaan. Raimin mukaan tunnelma joukkueessa ei silti ole alistunut – päinvastoin. Ilma on puhdistunut.

- Kopissa on nyt niin monta nuorta ja positiivista kaveria, että siitä saa tällainen vanha mieskin paljon virtaa. Joukkuehenki on tällä hetkellä loistava. Ei ole enää sellaista rakoilua, niin kuin silloin alkukaudesta, kun kyseiset herrat ottivat joka päivä harjoituksissa yhteen, Raimi arvioi.

- Nyt vedetään vain hyvällä joukkuehengellä loppuun asti. Tämä on kuitenkin ollut ihan varmasti kaikille tuolla kopissa oleville pelaajille ihan sairasta henkisesti.

Vaihtoehtoja harkittava

Raimi on edustanut PK-35:n värejä jo junioritasolla ja pelannut edustusmiehistössä kahteen otteeseen. Nykyinen matka punamustien kanssa on kestänyt yhtäjaksoisesti vuodesta 2009 asti. Mutta jatkuuko PK-35-ikoniksi nousseen topparin ura Vantaalla?

- Eihän näitä asioita uskalla eikä halua vielä kommentoida ihan tarkasti. Toisaalta varmaan jokainen täysjärkinen ymmärtää sen, mikä minun ja kaikkien kopissa olevien pelaajien tilanne on. Vaihtoehtoja on harkittava. Ei kukaan halua tällaista samanlaista vuotta. Tietyt henkilöt saavat vakuuttaa ainakin minut aika hyvin, että homma jatkuu täällä, Raimi myöntää.

- Olen ollut täällä niin kauan, että se on osasyy, miksi olen vielä nytkin tässä seurassa. Tässä on tapahtunut niin paljon, että jos PK-35 ei merkitsisi minulle mitään, niin voi olla, että olisin vaihtanut jo maisemaa.