Suora

  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää
  • Kuin savuna ilmaan

Norjalaislääkäri: Terveille urheilijoille annettiin astmalääkettä jo 32 vuotta sitten

40 vuotta eri lajien maajoukkueissa työskennellyt Thor-Öistein Endsjö sanoo, että Ventolinea annettiin terveille urheilijoille jo Los Angelesin olympiakisoissa 1984. Endsjö ihmettelee kilpailukiellon saaneen Martin Johnsrud Sundbyn nauttimia annoksia.

urheilu
Martin Johnsrud Sundby
Martin Johnsrud Sundby sai kilpailukieltoa raja-arvot ylittävästä astmalääkkeen käytöstä.AOP

Norjalaisen urheilulääkärin Thor-Öistein Endsjön mukaan maan terveille kestävyysurheilijoille annettiin astmalääkettä ensimmäisen kerran jo Los Angelesin olympialaisissa 1984. Tuolloin kyse oli juoksijoista.

- Olin olympiajoukkueen lääkäri Yhdysvalloissa 1984 ja Los Angelesissä ilmassa oli paljon saasteita. Kestävyysjuoksijat saivat käyttää astmalääkettä, silloin se alkoi, Endsjö sanoo VG-lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Norjassa uutisoitiin viime viikolla, että terveet hiihtäjät ovat yleisesti saaneet astmalääkitystä. Tätä edelsi maan ykköshiihtäjän Martin Johnsrud Sundbyn kahden kuukauden kilpailukielto raja-arvot ylittäneestä astmalääkkeen käytöstä.

Sundbyn kerrotaan sairastaneen astmaa lapsesta saakka.

Endsjö työskenteli 40 vuotta huippu-urheilun parissa, niin hiihdon, ampumahiihdon kuin yleisurheilunkin maajoukkueissa. Hänen mukaansa jo Los Angelesissä todettiin, että urheilijat saivat selvää etua Ventolinen käytöstä.

- Juoksijat, jotka ottivat lääkettä, saivat etua kilpailuissa, jotka käytiin äärimmäisissä olosuhteissa. Hoidimme ärsyyntyneitä hengitysteitä sisäänhengitettävällä kortisonilla ja pienillä annoksilla Ventolinea. Se oli ongelmatonta, Endsjö toteaa.

Henkeen vedettävä kortisoni ei ole dopingaineiden listalla. Maailman antidopingtoimisto WADA sen sijaan veti rajat astmalääke Ventolinin käytölle 2010.

Vuosina 1985 ja 1986 hiihtomaajoukkueessa työskennellyt Endsjö sanoo, että hiihtäjiä hoidettiin Los Angelesin keinoilla jo tuolloin. Astmalääkkeen käyttö kuitenkin lopetettiin kahden viikon jälkeen.

- Ventolinin käytön sivuoireet alkavat vaikuttaa siinä vaiheessa. Siksi minun on vaikea ymmärtää, miksi niin suuri määriä on määrätty. Lääke ei vaikuta enää pelkästään ilmateihin, vaan keskushermostoon, Endjö kertoo.

Hänen mielestään Sundbyn tapaus vaikuttaa erikoiselta, koska Ventolinen määrät ovat niin korkeita. Hiihtäjän ottamat määrät ylittivät WADAn raja-arvot liki 10-kertaisesti.

- Annokset ovat niin suuria, että niistä saatava hyöty on suuri kysymysmerkki. Voisi kysyä, onko tarpeellista ylilääkitä tällä tavalla.

Endsjön mukaan suuret annokset kohottavat sykettä ja voivat aiheuttaa lihaskramppeja. Esimerkiksi ampumahiihdossa vaikutukset eivät ole toivottuja.

- Urheilija voi tuntea olonsa todella latautuneeksi. Mutta suuret annokset Ventolinea eivät vaikuta keuhkojen toimintaan. Sen takia en näe siinä järkeä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomessa Iltalehti.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat