Verstappen joutuu nyt silmätikuksi – "Tällaista kuljettajaa ei ole pitkään aikaan ollut"

Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh uskoo, että parranpärinää aiheuttanut Max Verstappenin aggressiivinen ajotyyli on periytynyt hollantilaiselle hänen vanhemmiltaan.

urheilu
Max Verstappen kuvassa
Max Verstappen on nyt F1-maailman silmätikkuna ajotyylinsä takia.AOP

Formula ykkösten Belgian osakilpailun puhutuimmaksi tapaukseksi nousi alun kolari, jossa toisiinsa osuivat Ferrarin Kimi Räikkönen ja Sebastian Vettel sekä Red Bullin 18-vuotias Max Verstappen. Myöhemmin hollantilainen vielä pakotti Räikkösen jarruttamaan täydestä vauhdista vaarallisilla liikkeillään.

Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh näkee, että Verstappenin aggressiivinen ajotyyli juontaa juurensa kotoa. Hänen vanhempansa ovat äärimmäisen kilpailuhenkisiä: isä Jos ajoi aikanaan vuosia Formula ykkösissä, ja äiti Sofia oli kartingissa yksi huipuista Mika Häkkisen aikakaudella.

- Kilpailuhenkisyys asuu siinä perheessä. Uskon, että kasvatus ja kuri, joilla Maxia on viety kohti Formula ykkösiä, ovat poikkeuksellisia. Verstappenin ajotapa tuleekin taustoista ja äärimmäisestä voitonhalusta sekä paineesta näyttää, että hän kuuluu joukkoon, Mildh uskoo.

Mildhin mukaan yksi syy aggressiiviseen ja kohua herättävään ajotyyliin voi piillä myös nuoressa iässä ja siinä, että mies ajoi vielä kartingia vain muutama vuosi sitten.

- Siinä maailmassa toiminta on aika rajua, ja autojen osuminen keskenään on yleisempää. Se on härskimpää peliä, ja katsoisin, että hänellä on jäänyt karting-kanava päälle.

"F1 on herrasmiesten laji"

Mercedes-tallin johtoportaassa vaikuttava legenda Niki Lauda kritisoi Verstappenin toimintaa Spassa rajusti ja sanoi, että aikoo ottaa pojan ajotyylin puheeksi isä Josin kanssa.

Millaista palautetta Mildh uskoo isältä pojalle tulevan?

- Josin tavasta toimia on monta tarinaa. Hän on omalla tavallaan aggressiivinen ja todella päällepainava kaveri. Hän on varmasti tyytyväinen siihen, ettei poika ainakaan anna periksi. Mutta eihän missään perheessä tai taustajoukoissa haluta mitään pahaa muille, Mildh muistuttaa.

- F1-autourheilu on loppukädessä kuitenkin herrasmiesten laji, se on aina ollut sitä. Tällaista kuljettajaa ei ole pitkään aikaan ollut, joten Max saa nyt merkittävän huomioarvon. Heti kun kehiin tulee joku härskisti käyttäytyvä kuljettaja, niin totta kai Laudan kaltaiset kovaääniset henkilöt ottavat kantaa.

Uransa alussa oleva Verstappen saa nyt paljon kritiikkiä sekä kanssakilpailijoiltaan että mediassa, ja sillä saattaa olla oma vaikutuksensa nuoreen kuljettajaan. Mildhin mukaan ainakin yksi asia on varma.

- Hän on nyt silmätikkuna. Verstappen joutuu kommentoimaan ja antamaan selkeitä mietteitä kaikesta, mitä hän tekee. Red Bullin imagollehan tämä sopii. Sellainen ihminen, joka tekee vastavirtaan asioita, on imagollisesti hyvä asia.

F1-kausi jatkuu viikonloppuna Italian Monzassa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat