Koe uusi yle.fi

Suora

  • Hiihdon Ski Classics: La Diagonela
  • Pääpeli: Roope Tonteri - vaiettu totuus

Piispanen lähtee helpottuneena uusimaan Lontoon paralympiakultaa: ”Ei muuta kuin kaasu pohjaan vaan”

Toni Piispanen sanoo, että Lontoon paralympiakullan uusiminen Riossa vaatii nappisuoritusta 100 metrillä T51-luokassa.

urheilu
Toni Piispanen
Toni PiispanenYle

Ratakelaaja Toni Piispanen lähtee hyvin helpottuneena Rion paralympialaisiin puolustamaan Lontoon voittoa T51-luokassa 100 metrillä.

– Kaikki, mitä on tehty, on nyt tehty. Nyt pitäisi vain nauttia kisoista ja suorituksista. Kaikki mahdollinen on testattu vuoden aikana eli rengas- ja ravintotestit on tehty. Treenattu sen mukaan, mitä tarve on ollut. Oikea olkapää on ollut kipeä pidemmän aikaa. Mutta nyt se aukesi kokonaan ihan muutama päivä sitten. Nyt se on kunnossa. Ei muuta kuin kaasu pohjaan vaan, Piispanen tunnelmoi.

Hän toteaa kuitenkin, että paralympiavoiton uusiminen on aina vaikeata.

– Se on ihan selvä, että Lontoon voittajana pitää totta kai tavoitella voiton uusimista. Mutta voitto on vain täydellisellä vedolla mahdollista. Nyt on vaan niin älyttömän kova taso, että pitää olla aivan nappisuoritus. Uskon kyllä, että olen valmis siihen, Piispanen toteaa.

Piispasen kovin haastaja on Belgian Peter Genyn. Piispanen jäi hänelle viime lokakuussa Dohan MM-kisoissa sekä kesällä EM-kisoissa. Se on tuonut lisämotivaatiota harjoitteluun.

– Jatkuvasti näkyy treeneissä, että toisen eturengas on minun edessä. Viime syksyn Dohasta on kevään aikana saavutettu paljon kaveria. EM-kisojen jälkeen startit ovat olleet kuitenkin vähäisiä. Minulla ei ole hirveästi tietoa, kuinka kovassa kunnossa Belgian kaveri on. Mutta se nähdään sitten viikon päästä, Piispanen sanoo.

100 metrin alkuerät Piispasen T51-luokassa kisataan maanantaina 12.9 ja finaali on siitä seuraavana päivänä tiistaina 13.9. Lisäksi Piispanen kelaa Riossa myös 400 metrillä. Siinäkin Piispanen on menestynyt, sillä esimerkiksi viime syksyn MM-kisoista oli kotiin tuomisena MM-pronssia.

Mutta samalla niiden kisojen jälkeen, Piispanen päätti, että se matka jää nyt vähemmälle.

– 400 metriä on ihan täysin sivulaji. Dohan jälkeen katsottiin, että paljon parempi panostaa täysillä 100 metrille. Mennään satasen ehdoilla nyt, Piispanen sanoo.

Olosuhteet eivät urheilijana jännitä, mutta jakaa huolen, mikä kisaturisteilla ja pyörätuolilla muuten liikkuvilla voi olla Riossa.

– Ainoastaan kuljetukset pikkaisen vavahduttaa. Jos ne tökkivät, niin voi tulla pitkiä jonotusaikoja. Voi tulla myös sitten meille lisähaasteita. Ainoastaan kisaturisteille ja pyörätuoliväelle, se voi olla aika haasteellinen paikka. Jos ramppeja ja luiskia ei ole tehty ja esteellisyys on sitä luokkaa, mitä olen kuullut. Sitten on vaikeata, Piispanen kertoo.

Suosittelemme

Tuoreimmat