Leijona-luotsi avasi ketjukoostumuksia: "Ahon aika tulee vielä"

Lauri Marjamäen mukaan Sebastian Aho saa vielä näyttöpaikkansa Suomen World Cup -joukkueessa. Carolina Hurricanesin tulevaisuuden lupaus aloittaa Leijonien 13. hyökkääjänä.

Kuva: Tomi Hänninen

Suomen jääkiekkomaajoukkue harjoitteli maanantaina Helsingissä ensimmäistä kertaa yhdessä. Ensi viikon lauantaina alkavan World Cupin alla mielenkiinto on kohdistunut Leijonien pelaavan kokoonpanon rakentamiseen.

Suomen päävalmentajan Lauri Marjamäen mukaan ketjukoostumuksien hakeminen on ollut työläs sarka, jossa on riittänyt "positiivisia ongelmia".

Leijonien ylimääräisenä hyökkääjänä aloittaa 19-vuotias Sebastian Aho ja seitsemännen puolustajan roolin ottaa takalinjojen nestori Sami Lepistö.

- Meillä on 13 hyvää hyökkääjää. Aho aloittaa 13. hyökkääjänä. Varmasti hänenkin aikansa vielä tulee, mutta näihin ketjuihin päädyttiin, Marjamäki kommentoi.

- Ahon aika tulee vielä, mutta en viitsi sanoa milloin. En kerro sitä pelaajillekaan. Pelaajat tietävät, ketkä heistä saavat mahdollisuuden. Aho on ollut ennenkin minun joukkueessani (Kärpät) 13. hyökkääjä. Kun hän saa paikan, hän käyttää sen hyväkseen.

Suomen kahden kärkiketjun kaava on selvä. Patrik Laine on viime kevään tavoin Aleksander Barkovin ja Jussi Jokisen kolmas lenkki, ja Joonas Donskoi nousee Minnesota Wildin kaksikon Mikko Koivu - Mikael Granlund laidalle.

- Haimme parivaljakoita ja saimme mielestäni neljä pelaavaa kenttää aikaiseksi. Kaikkea mietittiin ja paljon pyöriteltiin, mutta pikkuhiljaa päädyimme näihin.

Lehterä, Gralund ja Teräväinen laitaan

Seurajoukkueissaan keskushyökkääjinä pelaavista Granlund, Teuvo Teräväinen ja Jori Lehterä nähdään Leijona-nutussa laitahyökkääjinä. Granlund ja Teräväinen ovat tuttu näky laidassa, mutta Lehterä on vakiinnuttanut St. Louisissa paikkansa sentterinä.

- Meillä oli hyviä vaihtoehtoja ja näihin valintoihin on selkeät syyt. Jorin kiekonsuojaustaidot, pelivaistot ja se, että hän pelasi Sotshissa laidassa vaikuttivat valintaan, Marjamäki perusteli.

- Tuntui myös siltä, että saisimme ehkä "Vallesta" (Valtteri Filppula) vieläkin enemmän irti. Jori on siinä tasapainoittamassa, jotta Vallen ei tarvitse katsella koko ajan puolustuspelin perään. Granlund on jo näyttänyt, että hänestä saa laiturina enemmän irti.

Suomen takalinjoilla puolustajaparit on rakennettu kätisyyksiin ja pelin tasapainoon nojaten.

- Meillä on neljä leftin pakkia ja kolme rightin pakkia. Sitä kautta saamme avaus- ja kääntöpelimme sekä pelinopeutemme hyväksi. Meillä on ennakkoluulottomat pakit, jotka pystyvät pelaamaan tiiviinä. Haluan, että heillä on sellainen olo, että he uskaltavat pelata, Marjamäki kertoi.

Jääkiekon World Cup alkaa Torontossa 17. syyskuuta. Suomi pelaa avausottelunsa Pohjois-Amerikan U23-joukkuetta vastaan sunnuntaina 18. syyskuuta. Ensimmäisen kolmesta esiottelustaan Leijonat pelaa torstaina, kun Helsingissä vastaan asettuu Ruotsi.