1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. olympialaiset

Tätä et kuule muualta – kaksi yötä selostustoivekonserttiin

Yleisradion 90-vuotisjuhlan kunniaksi arkiston selostusaarteista syntyy uudenlainen radion toivekonsertti.

Hehkutettiinko Keke Rosbergin MM-voittoa radiolähetyksessä vuonna 1982? Kuva: Yle / Touko Yrttimaa

Heinä-elokuussa kansalaiset saivat esittää toiveita koskien Yleisradion urheilulähetysten selostuksia ja haastatteluja.

Kymmenien yhteydenottojen helmet poimitaan suoraan lähetykseen perjantaina "Sen selostuksen haluaisin kuulla -toivekonsertissa.

"Venla" pohtii, oliko suoria lähetyksiä silloin, kun Keke Rosberg voitti maailmanmestaruuden. Kyllä oli, Ylen puolella sekä televisiossa että radiossa. Perjantaina kuullaan, miten Matti Lammi hehkutti historiallista suomalaisvoittoa radiossa. Vai hehkuttiko?

Toivekonsertti palauttaa mieliin myös sen, kuinka edesmenneista selostajista Pekka Oksala selosti Jukolan viestiä yörastilla ja Aulis Virtanen brittifutista TV2:n lauantai-iltapäivissä.

"Antti Kasvion pronssi on Hillan helmi"

Näin kuuluu perustelu sille, kun selostustoivekonsertti palauttaa mieliin Hilla Blombergin hehkeät kommentin harvinaisesta uintipronssista 1992.

"Tärkeintä on se, että Antti Kasvio on ottanut täällä uinnissa mitalin. Sitä ei ehkä uskallettu odottaa, mutta Antti on tehnyt sen.", iloitsi selostaja suorassa Barcelonan radiolähetyksessä.

Matti Nykäseen liittyviä toiveita on useita. Toivomuslistalle nousee Oslon sumukisan maailmanmestaruus 1982. Lisäksi tietysti Calgaryn suurmäen olympiakulta 1988.

"Teräksinen välke silmissään tähyää Matti alas"

Tällä tavalla muistelee ja perustelee Tuomas Kela toivettaan liittyen Paavo Noposen selostukseen. Hilpeää on kuulla myös, kuinka Antero Viherkenttä huhuilee Nykästä haastatteluun Calgaryn kultatungoksessa.

Yhteensä kolmen ja puolen tunnin lähetyksessä mukana on 30-40 selostustoivetta: Nuoret Leijonat, Keskisalo, Ukkola, olympiatuli, ilmaveivi, Äitee, sadasosa, Vode, Pakkanen, 1997, Calgary, TV2 brittifutis, 1995, Carloksen auto, sumukisa, Sotshi, München...

Osa yleisöstä kertoo toiveistaan suorassa lähetyksessä omalla äänellään perinteisten toivekonserttien tapaan. Lähetyksen ovat tuottaneet Olli Junes ja Janne Nieminen. Toimittajat ovat on Mikko Hannula ja Suvi Puukangas.

"Sen selostuksen haluaisin kuulla" -toivekonsertti Yle Puheessa pe 9.9.2016 klo 14.00-17.25. Uusinta su 11.9.2016 klo 18.30.