Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Venäläishakkerit varastivat dopinglistoja - nelinkertaisen olympiavoittajan tietoja julki

Fancy Bears nimellä tunnettu hakkeriryhmä paljasti tiistaina useiden urheilijoiden henkilökohtaisia tietoja. Muun muassa Simone Bilesin ADHD-lääkitys tuotiin julki.

urheilu
Simona Biles kuvassa
AOP

Venäläinen hakkeriryhmä Fancy Bears onnistui tiistaina murtautumaan Maailman antidopingtoimisto WADAn tietoihin ja vuoti maailmalle useiden yhdysvaltalaisurheilijoiden henkilökohtaisia tietoja. Ryhmä sai haltuunsa muun muassa TUE-listan, jossa urheilijat ilmoittavat kiellettyjä aineita sisältävät lääkkeet, joita käytetään erilaisten sairauksien tai oireiden hoidossa.

Esimerkiksi neljä olympiakultaa telinevoimistelussa voittaneen Simone Bilesin paljastettiin nauttivan kiellettyjen aineiden listalla olevaa stimulanttia ja tennispelaaja Serena Williamsin käyttävän lukuisia eri lääkeaineita.

Biles vastasi Twitterissä kärsivänsä ADHD:sta eli ylivilkkauden ja tarkkaavuuden häiriöstä, johon hän saa lääkitystä. Myös Yhdysvaltain lajiliitto antoi asiasta lausunnon. Molemmat ovat nähtävissä jutun perässä.

Williamsin kohdalla kyse oli lääkkeistä, joita käytetään lihasvammojen hoitoon.

- WADA on erittäin pahoillaan tilanteesta ja ymmärtää uhan, joka kohdistuu urheilijoihin. Heidän luottamuksellisia tietojaan on paljastettu rikollisin keinoin, WADAn johtaja Olivier Niggli sanoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

- Näiden cyberhyökkäysten tarkoituksena on madaltaa WADAn arvostusta ja kansainvälistä antidopingjärjestelmää. Viranomaisten mukaan hyökkäyset ovat peräisin Venäjältä.

Maan viranomaiset ovat kieltäneet, että olisivat mitenkään osallisena tietosuojan rikkomisessa. Venäjän urheilu joutui myrskyn silmään viime vuonna, kun maan laajalle levinnyt, valtiollinen dopingohjelma tuotiin julkisuuteen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat