Suora

  • Jalkapalloilija Roosa Bröijer: " Liigalisenssin epääminen tuli täytenä sokkina"
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NED - CAN
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CMR - NZL
  • Urheiluruutu
  • Pakettipommi
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - USA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: THA - CHI
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

"Suomalainen nuori mies on syrjäytymisvaarassa" – valmennuspäälikkö Evilältä painava puheenvuoro yleisurheilun tilasta

Suomen Urheliluliiton uuden valmennuspäällikön Tommi Evilän mukaan miehiin pitäisi alkaa panostaa suomalaisessa yleisurheilussa.

urheilu
Ylen aamu-tv: Yleisurheilu uuteen nousuun
Ylen aamu-tv: Yleisurheilu uuteen nousuun

Suomen Urheiluliiton uudet valmennuspäälliköt Tommi Evilä ja Hannu Hämäläinen sekä toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä olivat Ylen aamu-tv:n haastattelussa kertomassa uudesta liiton valmennusjärjestelmästä.

Toimitusjohtaja Mäkelän mukaan suomalaisessa yleisurheilussa näkyy ylipäätänsä tyttöjen ja naisten suuri rooli tällä hetkellä.

– Sille on aika luonnollinen selitys. Suomalaiset pojat ovat löytäneet tiensä paremmin jalkapalloon, jääkiekkoon ja salibandyyn kuin näihin perinteisiin yleisurheilulajeihin. Yleisurheilulla on ollut tytöille tarjottavaa tässä suhteessa paljon enemmän. Se näkyy tänä päivänä tulostaululla ja harrastajamäärissä aika selvästi.

Pitääkö siis olla huolissaan tästä?

– Tietysti Urheiluliitolla oli aikoinaan naisohjelma. Siihen panostettiin ja nuorille naisurheilijoille tuli mentorointia. Näkisin tavallaan, että suomalainen nuori mies on syrjäytymisvaarassa. Nyt täytyisi ehkä alkaa panostaa siihen. Toki pidetään hyvistä naisjutuista kiinni ja pidetään niistä huolta. Mutta koetetaan soveltaa ehkä samanlaisia asioita miehiin, Tommi Evilä puolestaan vastaa.

Liitto perustaa kolme kaupunkivalmennuskeskusta Tampereelle, Jyväskylään ja pääkaupunkiseudulle. Tampereen valmennuspäällikkönä toimii Evilä. Hämäläinen puolestaan toimii Jyväskylässä valmennuspäällikkönä. Lisäksi Urheiluliitto palkkaa 15 nuorten olympiavalmentaja – nimikkeellä toimivaa henkilökohtaista valmentajaa valmennuskeskuksiin.

– Pääsääntöisesti urheilijoilla on henkilökohtaiset valmentajat. He ovat sitä myötä korkeaa tasoa. Meidän yksi rooli on mahdollistaa heille asioita, että urheilija ja valmentaja pystyvät keskittymään siihen, minkä he parhaiten osaavat. On se sitten, minkälaisia tukipalveluita vaan, niin me astutaan siinä kuviin, Evilä avaa.

Sekä Evilä että Hämäläinen ovat vanhoja huippu-urheilijoita. Se luo oman vivahteensa valmennuspäällikön tehtävään.

– Totta kai meillä on asiantuntemusta. Tiedämme, mitä se elämä siellä on. Huippu-urheilun kulttuurin tuominen ja hiljaisen tiedon antaminen on myös erittäin olennainen osa tätä, Evilä toteaa.

– Meidän lajitaustat eivät sido meitä sinänsä. Tommi ei ole pelkästään pituushyppääjien puolella ja minä pikajuoksijoiden puolella. Yleisurheilu on huipputasolla hyvin samankaltaista eri lajeissa. Niissä vaaditaan samanlaisia ominaisuuksia ja juttuja. Lähdemme urheilijoita ja valmentajia tukemaan tässä, Hämäläinen lisää.

Evilä haluaa myös painottaa, että vaikka systeemi on uusi, se ei sinällään muuta aivan kaikkea.

– Yksi kauan kestänyt ja vanha totuus on paljon parempi kuin kymmenen uutta Youtube-kikkaa. Se, että urheilija-valmentaja-parin fokus pysyisi olennaisessa. Sellaisiakin asioita teroitetaan. Tässä on tällaisia asioita, mitä lähdetään tekemään. Tässä on ollut paljon hyvää, mutta paljon sellaista, mitä voidaan parantaa, Evilä toteaa.

Katso koko aamu-tv:n yleisurheilukeskustelu kuvaa klikkaamalla.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat