1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Salibandyliiga alkaa: Jarkko Niemisellä ei vaikutusta kausiarvioon

Jarkko Nieminen, EräViikingit, LASB ja Steelers, Superfinaali. Salibandykausi on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press

Miesten Salibandyliigan kausi 2016-2017 alkaa lauantaina, kun helsinkiläinen M-Team ja espoolainen Indians kohtaavat kauden avausottelussa. Viime kauden tapaan Suomen mestaruus ratkaistaan yhdessä ottelussa, Superfinaalissa, joka pelataan lauantaina 22. huhtikuuta 2017. Sitä ennen joukkueet ratkovat paremmuutensa 26 ottelun runkosarjassa, jonka jälkeen pelataan pudotuspelit paras seitsemästä -järjestelmällä.

Alkavalla kaudella Yle näyttää entistä enemmän salibandya, kun Yle Areenassa nähdään viikottain ottelulähetyksiä. Yle Areenan salibandypäivä on torstai, lisäksi Salibandyliigaa nähdään myös Ylen tv-kanavilla.

Hallitseva Suomen mestari **Classic **on alkavan kauden suurin mestarisuosikki. Suomen kaikkien aikojen tennispelaaja Jarkko Nieminen liittyi suurella kohulla mestarijoukkueeseen, mutta kohun taustalla joukkue vahvistui entisestään jo salibandykaukaloissa meritoituneilla pelaajilla. Classicin hankinnat olivat huippuluokkaa, kun sen paitaan siirtyivät maajoukkuesentteri Joonas Pylsy, Ruotsin liigassa puolustanut Asser Jääskeläinen, M-Teamin ykköspyssy Riku Reunamäki ja Koovee-hyökkääjä Miro Lehtinen.

Jarkko Niemisen hyppy salibandykaukaloon on äärimmäisen kiinnostava asia. Kahvipöydissä on keväästä asti pohdittu, pärjääkö Jarkko oikeasti, vai onko kyseessä vain markkinointitempaus. Kentiltä kantautuneiden tietojen mukaan Nieminen on hommassa mukana tosissaan, mutta realistisin odotuksin. Sillä, onnistuuko Nieminen valloittamaan vakiopelipaikan Classicin kokooonpanosta, ei kuitenkaan ole Classicin menestysodotusten kannalta merkitystä. Niemisen kausi alkaa myöhässä, sillä jalkavamma pitää miehen vielä ainakin kuukauden sivussa kaukalosta.

Viime kevään finaalissa Classic jyräsi mestariksi espoolaisen Oilersin yli. Oilers on yhä vahvasti tyrkyllä mestarikandidaatiksi, vaikka viime kauden menestyksen avaimeksi arvioitu päävalmentaja Akseli Ahtiainen jättikin tehtävänsä. SSV:ssä Mika Ahosen valmennustiimissä toiminut Petri Huttunen astuu Ahtiaisen suuriin saappaisiin, mutta apua valmennuspestin alkuun tarjoaa vahvistunut joukkue.

Oilers naarasi paikallisvastustaja Indiansin parhaimmiston riveihinsä, kun Markus Markkola, Eino Pesu ja Joel Markkola valitsivat öljymiesten sotisovan. Divariin pudonneen NST:n ja Suomen maajoukkueen profiilipakki Risto Töllikkö taas tuo lisää taitoa ja uskottavuutta espoolaisten puolustukseen.

Jos Oilers piti viime kaudella pääkaupunkiseutua esillä salibandykeväässä, niin tänä keväänä espoolaiset ja tamperelaiset saavat Helsingistä entistä kovemman haasteen. Tapanilan Erän ja SSV:n fuusio loi pääkaupunkiin uuden huippujoukkueen, EräViikingit.

EräViikingit aloitti joukkueensa kasaamisen kenties kotimaan liigan kovimmalla pelaajahankinnalla, kun Suomen maajoukkueen ykkössentteri Jani Kukkola palasi viiden Ruotsin liigassa vietetyn vuoden jälkeen Salibandyliigaan. Kukkolan ympärille EräViikinkien on ollut helppo houkutella nimimiehiä, ja niitä ryhmässä riittää. Erän ja SSV:n parhaimmistosta joukkueessa ovat muun muassa Lauri Kapanen (Erä), Miko Kailiala (SSV)  ja Tommi Aro (Erä). Tero Tiitukin on joukkueessa harjoituskaudella pelannut, mutta miehen sopimusta ei vielä ole julkistettu. Lisöys klo 15.45: EräViikingit julkisti Tero Tiitun sopimuksen perjantaina.

Paperilla EräViikinkien hyökkäyskalusto on huippuluokkaa, mutta puolustuksessa päävalmentaja Jyri Korsman joutuu vielä luottamaan siihen, että nuoret ja kehittyvät pelaajat nousevat uudelle tasolle. Toisaalta esimerkiksi EräViikinkien voittojuhliin päättyneessä Czech Open -turnauksessa joukkue puolusti tunnollisesti ja uhrautuvasti koko viisikolla.

Mutta mihin katosi Happee? Maailman seuratuin salibandyseura? Ei mihinkään. Viime keväällä välieriin jäänyt Happee on tälläkin kaudella joukkue, joka voi Suomen mestaruuden voittaa. Happeen runko on yhä tuttu ja turvallinen: Veli-Matti Hynysen, Peter Kotilaisen, Janne Hoikkasen, Juuso Heikkisen ja Jonne Junkkarisen kaltaisten pelaajien varaan on helppo rakentaa. Ja siinä missä EräViikinkinkien pelaajat ehkä vielä etsivät yhteistä identiteettiään, on Happeessa pelinhenki jo kaikilla selvä. Happeessa pelaaminen on kunnia-asia.

**SPV:n, **eli Seinäjoen Peliveljien kausi alkaa puolestaan uusien tuulien tuiverruksessa. Viime kaudesta ei tullut lajilegenda Mika Kohosen upeaa matkaa Suomen mestariksi, vaan joukkueen peli takkuili pitkin kautta ja lopulta tarina päättyi jo puolivälieriin. Kohosen peliura jatkuu nyt Helsingborgissa ja SPV:ssä on tänä syksynä uudelleenrakennuksen aika.  SPV on nostanut liigarinkiin omia junioreitaan ja solminut sopimuksia nuoremman polven liigapelaajien kanssa. SPV:n joukkueessa on silti yhä kovaa kokemusta, kuten Mikko Kohonen, Sami Koski ja Tuukka Kiviranta. Pitkäaikainen ykkösvahti Jarno Ihme sen sijaan pakkasi laukkunsa ja siirtyi Ruotsin liigaan.

Tämän kausiarvion Salibandyliigan kärkikuusikkoon nousee viime keväänä otteillaan hurmannut TPS. Turkulaiset ovat vahvistuneet kesän aikana, joten viime keväänä Happeen seitsemänteen peliin puolivälierissä pakottanut ryhmä voi hyvillä mielin tavoitella korkempia sijoituksia. SSV:n ja maajoukkueen huippupakki Lauri Stenforsin kotiinpaluu oli tepsiläisten suurin värväys, hyviä hankintoja olivat myös Jani Hyytiäinen (SSV) ja Janne Nurminen (Oilers). Harmittava takaisku TPS:lle oli Waltter Mahlbergin siirtyminen Ruotsin Allsvenskaniin. Mahlberg oli viime keväänä turkulaisen taistelun ruumiillistuma ja ärsyttävä kilpakumppani niin vastustajalle kuin vastustajan kannattajille.

Entä muuta, kiitos?

Ennakoidun kärkikuusikon jälkeen tulee nippu joukkueita, joilla on rutkasti töitä edessä pysyäkseen kärjen vauhdissa - tai edes tuntumassa. Kenties jonkinlainen uhkakuva on, että kärjen ja pohjan ero on tällä kaudella hyvinkin suuri.

Pari vuotta sitten vauhdikkaalla pelillään vastustajia härnännyt Indians on rakennustilassa, kun pitkäaikaiset avainpelaajat vaihtoivat naapurileiriin. Lähdöistä huolimatta Indians on varmasti juonikas joukkue alkavallakin sesongilla, siitä pitävät huolen muun muassa EräViikingit-fuusiosta vapautuneet Antti Aarnio ja Miska Mäkinen. Heikki Iiskola teki tulemistaan jo viime kaudella ja tänä syksynä on lopullisen läpimurron aika. Nuorten maajoukkueessa jälki oli jo tuhoisaa syksyn maaotteluissa.

Indiansin kanssa samoista playoff-sijoista taistelevat OLS, **Nokian KrP, Koovee **ja M-Team.Oululaiset saivat mieluisan paluumuuttajan Ruotsista, kun IBK Dalenin riveissä Superliigan pronssia voittanut Ville Turula palaa pohjoiseen. Harmittavan takaiskun joukkue koki opiskelijoiden MM-kisoissa, kun viime kauden paras pistemies Valtteri Parviainen loukkaantui. 24 ottelussa 34 tehopistettä iskenyt Parviainen on näillä näkymin koko kauden sivussa.

Nokialla ollaan totuttu viime vuosina liigakarsintoihin, mutta tällä kaudella päävalmentaja Heikki Luukkonen voi varovaisesti ponnistaa jo kohti pudotuspelejä. KrP teki juuri jatkosopimuksen taiteilijasielun, mutta huipputaitavan Henri Johanssonin kanssa, minkä lisäksi se sai sopivasti tulivoimaa muun muassa Sveitsissä pelanneesta Ilkka Mäkipäästä ja Jere Oksasesta, joka lupaavien Erä-vuosien jälkeen oli jäänyt vähälle peliajalle SSV:ssä.

SSV:n ja Erän raunioilta tulevan kauden voimaa sai osakseen myös helsinkiläinen M-Team, joka nappasi riveihinsä Erässä pelimiehen maineeseen nousseet Mikko Pasasen ja Riku Holopaisen. Ykköshyökkääjä Riku Reunamäki lähti Classiciin, mutta Pasanen/Holopainen -kaksikko pystynee tämän menetyksen paikkaamaan.

Sarjanousijat LASB ja Steelers totuttelevat vasta liigavauhtiin. Lammilla kutina kauden alkua ajatellen on kutkuttava, kun SSV:n ja koko suomalaisen salibandyn yksi legendoista, Mikael Järvi, solmi sopimuksen LASBin kanssa. Järvi on yhä huippunimi, joka nyt pääsee koulimaan muun muassa maan parhaimpiin junioreihin lukeutuvista Justus ja Rasmus Kainulaisesta liigatähtiä. Steelers puolestaan koki kovia siirtomarkkinoilla, kun kärkihyökkääjä, nuorten maailmanmestari Ville Lastikka vaihtoi maisemaa.

LASBin ja Steelersin päätavoite täytyy alkavalla kaudella olla se, että sarjan heittopussiksi ennakoitu Rauman SalBa pysyy takana ja näin sarjanousijat välttyisivät suoralta putoamiselta takaisin Divariin. SalBa sai maalinsa suulle tekijämiehen, kun Erän maalivahti Teemu Kortelainen löysi pelipaikan Raumalta, mutta se ei vielä riitä pitämään Raumaa liigakartalla. Raumalle ei ollut kenttäpelaajien osalta tulijoita, joten aiempina kausina väläytelleet muutamat nimimiehet (kuten hyökkääjä Miikka Sokka) ovat entistä suuremman urakan edessä.