Kaikki jalkapallon MM-kisoista!
Kaikki FIFAn jalkapallon MM-kisoista!Kisasivuille

Mikko Kokkosesta kaikkien aikojen nuorin liigapelaaja – Mopokortti ja liigasopimus samana päivänä

Puolustaja Mikko Kokkonen on tehnyt kolmivuotisen pelaajasopimuksen Mikkelin Jukureiden kanssa. Peruskoulun yhdeksännen luokan Kokkonen joutuu tenttimään kotoa käsin. Sen pitäisi sujua ysin oppilaalta helposti.

jääkiekko
Mikko Kokkonen edustaa Jukureita kolme vuotta.
Mikko Kokkonen edustaa Jukureita kolme vuotta.Petri Vironen / Yle

Tällä hetkellä liigan nuorimman pelaajan titteliä pitää hallussaan Ässä-kasvatti Jesse Joensuu. Joensuu pelasi ensimmäisen liigaottelunsa syyskuussa 2003 ja täytti kuukauden päästä 16. Mikko Kokkonen on syntynyt tammikuussa 2001, joten aikaa ennätyksen rikkomiseen on vielä kuukausia.

Jo harjoituspeleissä Jukureiden paidassa esiintyneen Kokkosen liigasopimuksen allekirjoitus venyi hieman oppivelvollisuuden suorittamiseen liittyvien neuvonpitojen takia.

Lopulta päädyttiin ratkaisuun, jossa Kokkonen käy kotikoulua. Opiskelu tapahtuu omatoimisesti ja koululla käydään vain kokeissa. Ammattimaisen liigajoukkueen jäsen ei pysty täysipäiväiseen koulunkäyntiin.

– Normaalipäiväni alkaa aamun jääharjoituksella, jatkuu iltapäivän opiskelulla, sitten iltapäivällä peli tai harjoitus ja illalla opiskelua, Kokkonen kaavailee.

Ysiluokalla Kokkosen tavoite on säilyttää todistuksen keskiarvo vähintään nykyisessä 8,9:ssä.

– Koulu on mennyt aina hyvin, lähelle yhdeksän keskiarvoa. Vuoden päästä aion lukioon, ehkä sellaiseen ilta- ja päivälukion yhdistelmään. Nyt panostan satasella jääkiekkoon, mutta vaihtoehto b pitää olla, jos sattuu vaikka loukkaantuminen.

Kokkosen tavoite jääkiekkoilijana on selvä. Päämääränä on pelata jonakin päivänä maailman kovimmassa kiekkoliigassa NHL:ssä.

Tiistaina Kokkonen sai juhlistaa liigasopimusta ja mopokorttia. Kulkeminen jäähallin ja kodin välillä helpottuu lähipäivinä.

– Mopoauto pitäisi tulla pihaan tällä viikolla.

Mikko Kokkosen vahvuutena pidetään kiekollista pelaamista, jota suomalaispuolustajilla ei ole liikaa. Nuorukaisen esikuva on NHL:n kaukaloita tällä hetkellä hallitseva Erik Karlsson.

– Olisihan se kunnia olla nuorin pelaaja. Innolla odotan ensimmäistä peliä.

"Vatanen, Barkov...."

Jukureiden päävalmentaja Risto Dufva sanoo olevansa hyvillään, että Mikko Kokkonen kiinnitettiin seuraan kolmivuotisella sopimuksella.

– Merkittävä sitoutuminen kolmeksi vuodeksi molemmin puolin. Mikolla olisi varmasti ollut muitakin vaihtoehtoja.

– Mikon kohdalla ollaan vasta kehitysportaiden alapäässä. On oltava tarkkana, että tulevat askeleet palvelevat Mikon lahjakkuutta. Hän näytti harjoituspeleissä, että pystyy liigapeleissä pelaamaan.

Dufvan mukaan Kokkonen tekee liigadebyytin lähiaikoina. Ensimmäinen mahdollisuus on tulevana torstaina, jolloin Jukurit kohtaa Lukon. Tuolloin Kokkonen on 15 vuotta, 9 kuukautta ja neljä päivää.

– Torstain kokoonpanoa en vielä tiedä. Kyseessä on nuori pelaaja, jonka kanssa mennään rauhassa eteenpäin. Mutta ei hän 60 liigaottelua tällä kaudella pelaa.

"Uimaan oppii uimalla, pelaamaan pelaamalla"

Risto Dufvalla on kokemusta nuorten pelaajien tuomisesta liigaympyröihin. Muun muassa Sami Vatanen ja Alexander Barkov ovat debytoineet Dufvan valmentamissa joukkueissa.

– Tarkkaan pitää miettiä paikka ja aika, milloin nuori kannattaa tuoda liigaan. Toisaalta asia on niin, että uimaan oppii uimalla ja pelaamaan oppii pelaamalla

Dufva ei halua erotella nuoren pelaajan yksittäisiä ominaisuuksia.

– Tärkein on henkinen lahjakkuus eli game face. Uskooko itse uskaltavansa pelata. Mikko on hyväraaminen ja vahva. Fysiikkaa ja pelivoimakkuutta hän tietysti tarvitsee lisää. Mikolla on mahdollisuus kasvaa suomalaiseksi huippuammattilaiseksi.

Suosittelemme

Tuoreimmat