1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Accuscore: Suomella ohuet saumat Ruotsia vastaan

Urheilutapahtumien todennäköisyyksien laskentaan erikoistuneen Accuscoren simulaatioissa Ruotsi on illan ottelussa ennakkosuosikki, mutta Leijonilla on saumat yllätykseen – etenkin Ruotsin epävarman maalivahtitilanteen takia.

Aleksander Barkovilta odotetaan tänään tehoja. Kuva: Tomi Hänninen

Jääkiekon World Cupissa kirvelevän tappion avausottelussaan kärsinyt Suomi on tänään pakkovoiton edessä ottelussaan Ruotsia vastaan. Pohjois-Amerikan alle 24-vuotiaiden joukkue luisteli leijonien yli, voittaen lukemin 4-1. Ruotsi puolestaan kaatoi Venäjän huomattavasti hidastempoisemmassa taistelussa lukemin 2-1.

Accuscoren simulaatioissa Ruotsi on illan ottelussa ennakkosuosikki, mutta Leijonilla on myös hyvät saumat yllätykseen – eikä vähiten Ruotsin epävarman maalivahtitilanteen takia.

Sairastumisen takia ensimmäisen ottelun missannut Henrik Lundqvist ei ole ollut viime aikoina parhaimmillaan, kun taas Rangers-vahtia tuurannut Jacob Markström pelasi Venäjää vastaan erinomaisesti. Simulaatioissa Lundqvist torjuu Ruotsille voiton 62.8% todennäköisyydellä, kun Markströmillä voiton todennäköisyys on 58.6%.

Myös Suomi tekee otteluun hienoisia muutoksia, kun Teuvo Teräväinen korvaa Erik Haulan sekä Jyrki Jokipakka Esa Lindellin. Accuscoren simulaatioiden mukaan muutokset ovat kuitenkin varsin kosmeettisia, eivätkä vaikuta Leijonien voiton todennäköisyyteen merkittävästi.

Myöskään maalivahtivalinnalla ei voiton todennäköisyyttä paranneta: Pekka Rinne voittaa 37.2% simulaatioista Henrik Lundqvistia vastaan, kun Tuukka Raskin vartioidessa maalia prosentti on 37.0%.

Simulaatioissa Suomen tehoista vastaa ennen kaikkea Floridan tutkapari Aleksander Barkov – Jussi Jokinen sekä puolustajat Rasmus Ristolainen ja Sami Vatanen. Varsinkin ylivoimalla tulosta pitää syntyä, sillä tasakentin Ruotsin puolustus vetää järjestäen pidemmän korren. Suomi laukookin ottelussa maalia kohti keskimäärin vain 23 kertaa, Ruotsin koetellessa Rinnettä/Raskia 31 laukauksen verran.

Erityisesti Ruotsin tehopakki Erik Karlsson tekee tuhojaan ja iskeekin ottelussa vähintään yhden pisteen 61% todennäköisyydellä.

Tomi Rantanen, Accuscore