Marjamäki rujosta tuloksesta: "Rima pitää vetää sinne, missä maailman huippu menee"

World Cup oli raaka opintomatka Suomen joukkueelle. Päävalmentaja piti pitkän linjapuheen pettymykseen päättyneen turnauksen jälkeen.

Kuva: Tomi Hänninen

Toronto. Suomi pelasi maailman kovimmassa turnauksessa kolme ottelua. Saldona oli kolme tappiota ja synkkä maaliero 1-9. Ruotsia ja Venäjää vastaan Suomi pystyi taistelemaan voitosta, mutta avausottelu Pohjois-Amerikan nuoria tähtiä vastaan oli kova muistutus, missä maailman huippu menee.

- Kaksi viimeistä peliä pelattiin taktisesti viisasta jääkiekkoa. Se ei ollut kuin maalia vaille valmis. Tämä kärjistyi tuohon maalinteon tehokkuuteen. Sitä ei kannata ikinä aliarvioida. Jos noista paikoista ei tee, niin ei kyllä ansaitse voittoa, päävalmentaja Lauri Marjamäki totesi 0-2 ja 0-3-tappiohin päättyneistä peleistä.

- Ruotsia ja Venäjää vastaan me pystymme pelaamaan pienessäkin kaukalossa laadukasta lätkää, mutta pohjoisamerikkalaiset loivat meille sellaisen paineen, ettei me oltu valmiita siihen, Marjamäki myönsi.

Pohjois-Amerikan nuoret tarjosivat shokin ja opin

Pohjois-Amerikan nuorisojoukkueen otteet tarjosivat myös hyvän herätyksen pienen kaukalon pelistä. Leijonat sai kunnon ryöpytyksen, vaikka peli päättyi ”vain” 1-4-tappioon.

- Se nopeus, taitavuus ja tempo. Ja se minkä tyylisiä huippupelaajia maailmalla on. Uskon, että meidän nuoret, jotka alkavat pelata NHL:ää vain motivoituvat heistä entistä enemmän, Leijona-luotsi näki.

- Ja valmentajien pitää käydä täällä ja pysyä aallonharjalla. Meidän ei pidä luulla, että olemme kaikkitietäviä. Pitää olla nöyrä. Meillä on hyviä pelaajia, hyvä sukupolvi kasvamassa ja suomalainen jääkiekko voi hyvin. Mutta rima pitää vetää sinne, missä maailman huippu menee ja tuoda se tieto Suomeen. Siinä me pystymme olemaan viisaampia.

Turnaus osoitti myös, miten pienessä kaukalossa yksi vastaan yksi –kamppailujen merkitys korostuu ja yksilötaito nousee enemmän esiin. Marjamäki kääntäisi suomalaista kiekkokeskustelua enemmän yksilöitä ja pelaajia kohden.

- Pidän pohjoisamerikkalaisesta tavasta, jossa nostetaan yksilöt esiin. Olemme jääneet Suomessa valmentajakeskeiseen ja taktiseen ajatteluun, Marjamäki totesi.

Milloin Suomeen pieni kaukalo?

MM-tasolla ja olympiakisoissa pelataan isossa kaukalossa toisin kuin World Cupissa, jossa väännetään NHL-tyyppisessä kapeammassa askissa. Tämä seikka söi Suomelta taktista etulyöntiasemaa.

- Pienessä kaukalossa voi vähän koheltaakin, koska siinä kerkeää kuitenkin taas seuraavaan tilanteeseen. Siihen lääkkeiden löytämiseen meidän pitää parantaa. Suomella on vahva joukkueidentiteetti, jolla me tulemme pärjäämään aina MM-kisoissa, mutta pienestä kaukalosta tämän parempaa mittaria ei tule, Marjamäki sanoi.

Toive lähti myös koti-Suomen olosuhteille, jotta tulevaisuudessa Suomi pystyy kehittämään peliä ja pelaajia monipuolisemmin.

- Miksi Suomesta ei löydy yhtään NHL-kokoista kaukaloa. Meidän alle 20-vuotiaiden maajoukkue käy paljon Pohjois-Amerikassa pelaamassa ja lähes kaikki nuorten MM-kisat ovat siellä. Tarvitsemme Suomeen 61 metriä kertaa 26 metriä -mittaisen kaukalon. Maajoukkueet voisivat hyödyntää sitä ja lisäksi NHL-pelaajat saisivat harjoitella kesän siellä, Marjamäki visioi.

Huonoin tulos sitten vuoden 1987

Leijonat on jäänyt ilman voittoa jääkiekon arvokisoissa viimeksi vuonna 1987 Kanada Cupissa. Tuosta joukkueesta monet olivat kuitenkin voittamassa seuraavina vuosina Suomen ensimmäisiä arvokisamitaleita.

Nyt World Cupissa Suomella oli turnauksen toiseksi nuorin ryhmä. Joukkueessa oli paljon pelaajia, joiden parhaat vuodet ovat vasta edessä.

- Kaikki otetaan rehellisesti vastaan. Missä mennään, missä me olemme hyviä ja missä meillä on eniten tehtävää. Ehkä pikkaisen liian aikaisin tämä turnaus tuli meidän joukkueelle. Olisi ideaalitilanne nähdä tämä sama joukkue 2018 olympiakisoissa. Luulen, että silloin aika olisi paras mahdollinen, Marjamäki spekuloi.

Leijona-valmentaja jää Torontoon seuraamaan vielä välierät ja finaaliottelut. Sen jälkeen on aika istua alas ja viipaloida turnauksen anti yhteen. 

- Minulla on kolmen viikon muistiinpanot ja alan purkamaan nyt niitä. Kaikki käydään läpi, koska tämä on sellainen turnaus, joka näyttää, missä Suomen maajoukkue menee ja missä maailman huippu menee, Marjamäki sanoi.