Nyt ei taputella olalle – tässä ovat Leijonien World Cup -kouluarvosanat

Yle Urheilun World Cup -tiimin Riku Salminen, Sami Laine ja asiantuntija Kimmo Kuhta jakoivat Leijonille kouluarvosanat. Lista ei ole mukavaa luettavaa.

Kuva: Tomi Hänninen

Maalivahdit

**Tuukka Rask, 8
**Nousi ykkösmaalivahdiksi pelaten kaksi viimeistä ottelua. Onnistui Ruotsi-pelissä ja antoi mahdollisuuden voittaa. Venäjä-pelissä hörppäsi 3-0-maalin.

Pekka Rinne, 6 1/2
Haparoi avausottelussa, varsinkin avauserässä. Aiheutti pudottamillaan irtokiekolla lisää paniikkia Suomen pehmeään puolustukseen. Paransi ottelun edetessä, mutta joutui tekemään tilaa Raskille. Ei pelannut surkeasti, mutta ei myöskään tarjonnut joukkueelle mahdollisuutta voittaa.

Mikko Koskinen
Kolmosmaalivahti. Ei peliaikaa.

Tuukka Rask pelasi Torontossa kaksi tasaista ottelua. Kuva: Tomi Hänninen

Puolustajat

Jyrki Jokipakka, 6
Nousi kokoonpanoon Ruotsi-peliin, kun Leijona-puolustus kaipasi jämäkkyyttä. Oli alussa ongelmissa, sortui kiekonmenetyksiin ja laaduttomiin syöttöihin.

Olli Määttä, 6
Ei päässyt tasolleen oikein missään vaiheessa perustyön hoitavana yleispuolustajana. Teki virheitä paineen alla ja kiekkovarmuus oli heikkoa. Todisti muutamaa maalia paraatipaikalta.

Esa Lindell, 6
Epävarmuus paineen alla pudotti Lindellin kokoonpanosta ensimmäisen ottelun jälkeen. Lepistö nappasi pelipaikan ja Lindellin rooli jäi minimaaliseksi.

Sami Lepistö, 7
Oli puolustuksen tasaisin suorittaja. Voitti kaksinkamppailuja, uskalsi pysyä kiekossa ja rakentaa peliä rauhassa. Nousi jämäkällä pelillä seiskapakista ykköspariin.

Ville Pokka, 6
Pehmeys pienessä kaukalossa näkyy ja lienee myös syy, miksi loikka AHL:stä NHL:ään ei ole vielä toteutunut. Jännitti kiekon kanssa, mikä näkyi jopa yksinkertaisissa pakki - pakki -syötöissä.

Sami Vatanen, 6
Peli meni helposti kuskaamiseksi ja tästä oli hintana mm. Ruotsi-ottelun takaisku. Ylivoimassa ei pystynyt ruokkimaan tarpeeksi hyvin Patrik Lainetta. Pääsi ampumaan viivalta, mutta sai kiekon maalille asti huonolla prosentilla. Syöttäminen yllättävän vaikeaa.

Rasmus Ristolainen, 6 1/2
Pääsi avauspelin katastrofin jälkeen jaloilleen kahdessa muussa ottelussa. Oli parhaimmillaan varma ja fyysinen, mutta ei varsinaisesti loistanut.

Hyökkääjät

Mikko Koivu, 6 1/2
Kapteenista ei ollut johtamaan joukkoja kaukalossa entiseen tapaansa. Kahmi aloituksia kiitettävästi ja loi muutamia huippupaikkoja.

Jori Lehterä, 6
Pääsi paremmin peliin, kun siirrettiin laidasta keskushyökkääjäksi. Sai kahteen viimeiseen peliin tarvittavaa vauhtia, luki peliä paremmin ja oli tarvittaessa myös fyysinen.

Sebastian Aho, 7
Todisti pärjäävänsä maailman parhaiden joukossa. Aktiivinen ja loisti Leijonien parhaana kiekonriistäjänä. Ei päässyt murtautumaan maalipaikoille.

Joonas Donskoi, 5 1/2
Alisuoritti pahasti. Putosi Koivun ketjusta nelosketjuun ja pääsi väläyttelemään vahvuuksiaan, luisteluvoimaa ja haastamistaitojaan vasta Venäjä-ottelussa.

Joonas Donskoilta odotettiin Torontossa enemmän. Kuva: Tomi Hänninen

Lauri Korpikoski, 5
Koko turnaus nelosketjussa pienellä peliajalla. Välillä vauhtia riitti, kun tyhjä tila löytyi mutta ei täyttänyt rooliaan tarvittavalla voimalla. Sai turnauksen aikana kuitenkin tryout-kutsun Calgaryn harjoitusleirille.

Patrik Laine, 6
Säväytti ajoittain ja jäi näyttävillä veivauksilla yleisön mieleen. Ei päässyt käyttämään laukaustaan tarpeeksi. Pääsi koko ajan paremmin mukaan pienen kaukalon peliin. Paljon kiekonmenetyksiä.

**Jussi Jokinen, 5
**Ollut yleensä tasaisen tehokas maajoukkueessa. Nyt jäi täysin varjoihin. Turnauksen kohokohta hyvä esityö Filppulan osumaan USA-pelissä. Muuten alisuorittamista.

Valtteri Filppula, 5 1/2
Teki Suomen ainoan maalin, mutta ei muuten häikäissyt hyökkäysalueella. Lähti World Cupiin yhtenä tärkeimmistä leijonapelaajista, mutta ei täyttänyt saappaitaan kunnolla.

Erik Haula, 5
Polkukone putosi kokoonpanosta avauspelin jälkeen. Ei päässyt käyttämään vahvuuksiaan shokkipelissä Pohjois-Amerikkaa vastaan, vaan säntäili itsensä ulos tilanteista. Olisiko pitänyt testata Korpikosken tilalla laidalla?

Mikael Granlund, 7 1/2
Leijona-joukkueen kokonaisvaltaisesti paras hyökkääjä ja johti hyökkäyspeliä esimerkillään. Ei antanut periksi missään vaiheessa. Juoni paikkoja ja pääsi niihin itse. Taisteli molempiin suuntiin väkevästi, mutta tehottomasti.

Mikael Granlund oli Leijonien hyökkäyksen parhaimmistoa. Kuva: Tomi Hänninen

**Leo Komarov, 5 1/2
**Taklasi paljon, mutta kohelsi myös kohtalokkaasti. Ruotsi-pelin kiri tyssäsi tyhmään jäähyyn ja Venäjä-pelissä antoi 0-2-maaliin johtaneen harhasyötön. Hävisi maalin edessäkin kakkoskiekkoja. Sätti myös turnauksen jälkeen kovin sanoin itseään. Oliko maajoukkueura tässä?

Teuvo Teräväinen, 5
Väläytteli taituruuttaan päästyään Koivun ketjuun. Pörräsi hetkittäin vahvasti, mutta tehottomasti. Kamppailutilanteissa ongelmissa.

**Aleksander Barkov, 6
**Johti ketjua, jolla kirkas tulevaisuus Leijona-paidassa. Ei pystynyt ruokkimaan Lainetta riittävästi. Toi kiekkoja hyökkäysalueelle, mutta ratkaisut jäivät vaisuiksi. Hoiti vastuunsa puolustussuuntaan Leijona-senttereistä parhaiten.