Kommentti: Keltanokan rohkea hyppy tuntemattomaan – World Cup ei pelkkä nöyryytys

Lauri Marjamäelle ja Leijonien valmennusryhmälle pitää itse asiassa nostaa World Cupin jälkeen hattua, kirjoittaa Yle Urheilun Sami Laine.

Kuva: AOP

Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Lauri Marjamäki antoi World Cupin päätyttyä kerrassaan erinomaisen haastattelun. Tuore Leijona-luotsi sai tulikasteensa kovimmassa mahdollisessa paikassa ja seisoi valintojensa takana selkä suorana tuloksista huolimatta.

- Tulos oli karu, mutta sen kanssa täytyy elää. Tulos on aina oikeudenmukainen.

Marjamäen johtama valmennusryhmä ei lähtenyt Torontoon hakemaan itsekkäästi tulosta ja meriittejä valmennustilastoihinsa. Tärkein asia oli pelata rohkeasti, haastaa itsensä ja katsoa missä Suomi tällä hetkellä todella majailee kiekkohierarkiassa.

- Olisimme voineet heittää kiekkoa pois ja hakea tulosta. Nyt meille tuli isoja virheitä, mutta niitä tulee tekevälle. Tulostakin totta kai haetaan mutta myös kehittymistä. Tulos oli huono, mutta peli oli isossa kuvassa parempaa.

Marjamäeltä avoin ja suora kommentti, jota ei välttämättä suuri yleisö ymmärrä. Miksi lähteä häviämään? Takanahan oli yksi suomalaisen jääkiekon upeimmista vuosista, kaksi nuorten MM-kultaa ja hopea Venäjän MM-karkeloista!

Kotisohvalta oli ennen World Cupin alkua helppo huudella, että Leijonat nappaa Torontostakin helposti finaalipaikan – maailman paras kiekkomaa kun kerran ollaan.

Kun ensimmäisestä ottelusta Pohjois-Amerikkaa vastaan tuli ruma modernin jääkiekon löylytys, Leijona-fani heräsi normaaliin arkeen: haukuttiin kaikki vaihtopenkin edestä taakse ja päädystä päätyyn.

Unohdettiin, että vastassa oli jääkiekon tulevaisuus. Nopeaa ja taitavaa pienen kaukalon reagointilätkää, jossa suurin vastuu on laadukkailla yksilöillä. Yleinen toteamus oli, että tuon nöyryytyksen jälkeen Ruotsi- ja Venäjä-otteluilla ei ole enää mitään väliä, kaikki oli jo menetetty.

Päinvastoin.

Tärkeintä oli kehittyä. Suomi parsi pelinsä kasaan uskomattoman nopeasti Pohjois-Amerikkaa vastaan pelatun ottelun jälkeen. Fakta on se, että Leijonat hallitsi molempia otteluita ja oli pelitavallisesti Ruotsia ja Venäjää edellä. Seinä nousi tällä kertaa pystyyn yksilötasolla.

Sen myönsi lopulta myös Marjamäki.

- Tykkään siitä, että Pohjois-Amerikassa nostetaan koko ajan esille yksilöt eli pelaajat. Olemme jääneet Suomessa valmentajakeskeiseen ja teknis-taktiseen ajatteluun. Täällä ymmärretään, ettei meillä vielä riittänyt papu näissä karkeloissa. Pelaajat pelaavat ja valmentajien tehtävä on auttaa.

Marjamäki ei selitellyt. Hän puhui rehellisesti. Seuraavaksi hän käärii hihat ja alkaa tehdä sitä, missä hän on parhaimmillaan eli kehittyä.

- Minulla on kolmen viikon muistiinpanot tallessa ja alan nyt purkaa niitä. Kaikki käydään nyt rehellisesti läpi. Jään tänne analysoimaan välieriä ja tekemään muistiinpanoja siitä, mitä suomalainen jääkiekko voisi oppia.