Onko mestaruus kahden kauppa vai tekeekö Ilves "Leicesterit"? Veikkausliigassa luvassa huippujännittävä päätöskuukausi

Jalkapallon Veikkausliigan mestari on selvillä kuukauden kuluttua. Yle Urheilu kertaa asetelmat, kun sarjakausi kääntyy loppusuoralle.

HJK juhli keskiviikkona voittoa RoPSista. Juhliiko joukkue myös kauden päätteeksi? Kuva: AOP

Jalkapallon Veikkausliigan loppuhuipennuksesta on tulossa kutkuttavan jännittävä. Kun kautta on joukkueesta riippuen jäljellä neljä tai viisi ottelua, jännitettävää riittää sekä kärki- että häntäpäässä.

Päivälleen kuukauden päästä tiedetään, mikä joukkue juhlii mestaruutta, ketkä pääsevät eurokentille ja joudutaanko sarjapaikasta karsimaan Helsingissä vai Turussa.

Veikkausliigan sarjataulukon voi katsoa täältä.

Mestaruuskamppailu vaikuttaa HJK:n ja IFK Mariehamnin kaksintaistelulta

Ensisilmäyksellä näyttää siltä, että Veikkausliigan mestaruustaistelu on HJK:n ja IFK Mariehamnin välinen kamppailu. Takamatkalta saattaa kuitenkin nousta yllättäjiä mukaan kultajahtiin.

Sarjan suurimmalla mestarisuosikilla HJK:lla on kaikki yhä omissa käsissä, mutta notkahduksiin ei ole enää varaa. HJK johtaa sarjaa 53 pisteellä, kun joukkue on pelannut yhden ottelun enemmän kuin sen haastajat. IFK Mariehamn on 50 pisteellä toisena. Kärkikaksikon takana kärkkyvät Ilves (47 pistettä) ja SJK (46 pistettä).

Viime aikoina on puhuttu paljon HJK:n koneen yskimisestä. Paljon vähemmälle huomiolle on jäänyt, että IFK Mariehamn on voittanut viidestä viime ottelustaan vain yhden. HJK on kärkikaksikosta oikeastaan paremmassa vireessä. Kun tähän lisätään, että loukkaantumisista kärsineet tähtipuolustajat Taye Taiwo ja Ivan Tatomirovic palaavat mukaan kauden ratkaisupeleihin, helsinkiläisten tilanne alkaa näyttää taas hyvältä.

HJK:lla on haastavampi loppukauden ohjelma kuin IFK:lla. Neljässä jäljellä olevassa ottelussa Klubi kohtaa HIFK:n Stadin derbyssä sekä kärkijoukkueet IFK Mariehamnin, Ilveksen ja SJK:n. Mestaruuden kannalta ratkaisevin ottelu saattaa olla luvassa perjantaina 14. lokakuuta, kun IFK saapuu Helsinkiin vierailulle.

IFK Mariehamn kohtaa loppukauden aikana kärkijoukkueista RoPSin, HJK:n ja Ilveksen, mutta luvassa ovat myös ennakkoon helpohkot kamppailut PK-35 Vantaata ja FC Lahtea vastaan.

Tekeekö Ilves sittenkin "Leicesterit"?

Veikkausliigassa ”kauden Leicester” on ollut Tampereen Ilves, joka on pysynyt kärkikahinoissa mukana loppusuoralle asti. Jotta tuhkimotarinan päätös olisi yhtä täydellinen kuin Valioliigan yllätysmestaruutta juhlineella Leicesterillä, Ilveksen täytyy ottaa väkevä kiri seuraavan kuukauden aikana. Siihen on kaikki edellytykset, sillä Ilves on viime viikkoina ollut sarjan kuntopuntarin kärjessä.

Ilveksen Emil Paul Tendeng pelaa huippukautta. Kuva: AOP

Ilves kohtaa seuraavaksi ennakkoon heikommat PS Kemin, FC Lahden ja HIFK:n. Jos tamperelaiset ottavat niistä peleistä voitot, kahdella viimeisellä kierroksella joukkue saattaa kamppailla mestaruudesta otteluissa IFK Mariehamnia ja HJK:ta vastaan.

Takamatkalta ykköseksi voi yllättäen nousta myös hallitseva mestari SJK, jonka kultahaaveet haudattiin jo surkean alkukauden jälkeen. Ylösnousemus vaatisi nappisuorituksen ja rutkasti tuuria, mutta mahdollinen se silti on. SJK:lla on nimittäin kärkinelikosta helpoin otteluohjelma kauden lopussa. Joukkueella on jäljellä viisi ottelua, ja kärkijoukkueista se kohtaa vain HJK:n sarjan päätöskierroksella 23. lokakuuta.

Kova taistelu paikoista eurokentille

Veikkausliigan kärkisijoille on tunkua. Seitsemän parasta joukkuetta ovat kymmenen pisteen sisällä. RoPS (44 pistettä), KuPS (43) ja VPS (43) ovat todennäköisesti pudonneet jo mestaruusjunasta, mutta eurokentille kolmikolla on vielä kaikki mahdollisuudet.

Sarjan voittaja saa ensi kaudelle paikan Mestarien liigan karsintoihin. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuvat joukkueet pääsevät karsimaan Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Neljännen europaikan kohtalo riippuu tänä viikonloppuna pelattavan Suomen cupin finaalin lopputuloksesta.

Cup-voittaja saa paikan Eurooppa-liigan karsintoihin, mutta jos joukkue on Veikkausliigassa kolmen parhaan joukossa, paikka siirtyy sarjaneloselle. Lauantain cup-finaalissa kohtaavat HJK ja SJK. Ainakin HJK on todennäköisesti Veikkausliigassa kolmen parhaan joukossa, joten helsinkiläisten voitto avaisi sarjaneloselle paikan eurokentille.

Pudottaako Shefki Kuqi kaksi joukkuetta Ykköseen?

Se on jo selvää, että PK-35 Vantaa putoaa surkuhupaisan kauden jälkeen takaisin Ykköseen. PK-35:n kesää ovat leimanneet sisäiset riidat ja talousongelmat. Kiistat päävalmentaja Shefki Kuqin ja seuran espanjalaiskielisen ryhmän välillä johtivat lopulta siihen, että molemmat osapuolet jättivät joukkueen kesken kauden. Maksuvaikeuksien vuoksi PK-35 menetti sarjapisteitä ja lisää pelaajia.

FC Interin luotsiksi siirtyneellä Kuqilla on mahdollisuus saada kyseenalaista kunniaa, jos hän onnistuu valmentamaan kahta Veikkausliigasta putoavaa joukkuetta saman kauden aikana. Turun Inter ja Helsingin IFK taistelevat sarjan kymmenennestä sijasta. Häviäjä joutuu putoamiskarsintaan. Mikä ironisinta, putoamiskarsintaan joutuminen saattaa ratketa sarjan päätöskierroksella, kun Inter matkaa PK-35 Vantaan vieraaksi Myyrmäkeen.

Shefki Kuqin kausi Veikkausliigassa on ollut vaikea. Kuva: AOP

Tällä hetkellä HIFK on kaksi pistettä Interin edellä, kun molemmilla on jäljellä viisi ottelua. Helsinkiläisten loppuohjelma on todella haastava, kun vastassa on neljä sarjan kärkikuusikkoon kuuluvaa joukkuetta. Interillä vastustajat ovat hieman helpompia, ja joukkueella on jäljellä yksi kotiottelu enemmän kuin HIFK:lla.

HIFK:n puolesta puhuu Antti Muurisen pistekeskiarvo joukkueen päävalmentajana. Sen jälkeen, kun Muurinen aloitti HIFK:ssa 28. heinäkuuta, joukkue on kerännyt keskimäärin 1,5 pistettä ottelua kohden. Kuqin vastaava lukema Interin valmentajana on 1,11.

Veikkausliigan seuraavat ottelut 25.9. klo 18.30
Ilves–PS Kemi
RoPS–IFK Mariehamn