Kanadan ja Venäjän välierä huokuu historiaa - "Millään muulla ottelulla ei ole väliä"

World Cupin välierä Kanadan ja Venäjän välillä sattuu vuoden 1972 Summit Seriesin vuosipäivälle. Sidney Crosbyn ja Aleksander Ovetshkinin väliseen tarinaan saadaan uusi luku.

Kuva: AOP

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä tehdään jälleen kiekkohistoriaa. World Cupin välierien Kanadan ja Venäjän välisessä kohtaamisessa kyse paitsi uudesta luvusta kahden vanhan vihollisen tarinaan, myös historiallisesta ajankohdasta.

Vuoden 1972 Summit Series ja Paul Hendersonin viime hetkien voittomaali on tatuoitu kanadalaisen jääkiekkokulttuurin kollektiiviseen muistiin. Lauantaina siitä tulee kuluneeksi tasan 44 vuotta.

Tuolloin Kanadan ja Neuvostoliiton parhaat pelaajat kohtasivat ensimmäistä kertaa ja vaahteralehtipaidat kampesivat kahdeksan ottelun sarjan ratkaisevan ottelun voittoon puoli minuuttia ennen summeria. Voitto Moskovassa oli kova teko.

Nyt joukkueet asettuvat vastakkain Torontossa.

- Lauantai on iso päivä eikä millään muulla ottelulla ole oikein väliä, sanoo Kanadan kapteeni Sidney Crosby.

- Me uskomme voittoon ja se on hienoa. Äijät uskovat, että voimme pelata erilaisia pelejä ja voittaa haasteet, joita vastaan tulee.

Venäjän Aleksander Ovetshkinille voitto Kanadasta tarjoaisi mahdollisuuden viimeinkin voittaa jotain suurta. Henkilökohtaisia meriittejä numero kahdeksalla riittää, mutta Stanley Cup ja olympiakulta ovat kiertäneet.

Ovetshkin ei tietenkään ole valmis ottamaan paineita vastaan.

- Pelissä ovat Kanada ja Venäjä. Ei vain kaksi pelaajaa. Te (toimittajat) tietysti haluatte repiä jotain meistä, mutta meille tärkeintä on ottaa voitto ja jatkaa eteenpäin, Venäjän kapteeni toteaa Toronto Sunille (siirryt toiseen palveluun).

Tunnelmaa Torontossa riittää, sillä kanadalaisyleisöllä riittää intohimoa.

- Siitä tulee samanlaista kuin Venäjällä olympialaisissa. Yleisö sekoaa. Tunnelma on taatusti uskomaton. Hieno ottelu niin pelaajille jäällä kun yleisölle katsomossa ja television ääressä.