1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Simulaatio: Kanadan ja Venäjän välierästä tulossa runsasmaalinen ilotulitus

World Cupin toinen finalisti ratkeaa Accuscoren simulaatioiden perusteella maalintekokisan jälkeen. Ruotsilla ja Euroopan joukkueella on vaisumpaa.

Kuva: AOP

Jääkiekon World Cupin välierissä kohtaavat Kanada ja Venäjä sekä Ruotsi ja Euroopan yhdistelmäjoukkue.

Ennakkokaavailuista poiketen USA jäi A-lohkon jumboksi häviten kaikki ottelunsa ja Euroopan yhdistelmäjoukkue livahti välieriin voittamalla Tshekin jatkoajalla. B-lohko eteni odotusten mukaisesti: Ruotsi voitti sekä Venäjän että Suomen ja otti tarvittavan pisteen Pohjois-Amerikan yhdistelmäjoukkueelta.

Myös Venäjä teki vain tarvittavan, voittaen Suomen ja Pohjois-Amerikan yhdistelmän. Accuscoren simulaatioiden perusteella välierissä ei yllätyksiä nähdä, vaan ennen turnausta ennakoitu finaali toteutuu.

Kahden kiekkojättiläisen perinteinen kohtaaminen tapahtuu jo välierävaiheessa, kun Kanada ja Venäjä iskevät yhteen. Jo 70-luvulla Kanada-cupista alkanut kamppailu silloisen Neuvostoliiton ja Kanadan välillä on perinteisesti ollut jääkiekon emämaan heiniä, eikä World Cupissa poiketa tutusta kaavasta.

Kanada on purjehtinut turnauksessa voitosta voittoon, eikä sille näytä löytyvän pysäyttäjää. Vahvasti neljällä ketjulla vauhtia ylläpitävä isäntäjoukkue on ollut pelaamissaan otteluissa joka osa-alueella ylivoimainen. Venäjällä puolestaan lienee vielä vara parantaa, sillä jatkopaikka heltisi heikommallakin peliesityksellä.

Simulaatioiden perusteella ottelusta voidaa odottaa runsasmaalista ilotulitusta ja maailman parhaiden hyökkäyskalustojen näytöstä: Kanada iskee keskimäärin 4,1 maalia Sergei Bobrovskyn selän taa ja Venäjäkin onnistuu yllättämään Carey Pricen keskimäärin 3,2 kertaa. Vaikka Venäjän hyökkäys onkin lähes Kanadan veroinen, puolustajissa syntyy merkittävä ero sekä tehopisteiden että puolustusosaamisen saralla. Kanada ei anna armoa ja etenee finaaliin 63,1 prosentin todennäköisyydellä.

Ruotsin ja turnauksen yllättäjän Euroopan yhdistelmäjoukkueen mittelöstä odotetaan vähämaalisempaa ja hidastempoisempaa ottelua. Maalejakaan ei isketä aivan samaan tahtiin, kun Ruotsi onnistuu maalinteossa keskimäärin 3,6 kertaa ja Eurooppa 2,5 kertaa. Ruotsin ratkaisijoiksi nousevat Sedinin kaksoset sekä Nicklas Bäckström, kun Euroopan riveistä todennäköisin tehoilija on Anze Kopitar. Kunkin pelaajan todennäköisyys tehdä vähintään yksi piste ottelussa on yli 55 prosenttia.

Vaikka ottelusta povataan vähämaalista ja numeroiden valossa varsin tasaista, ei ottelun voittajasta ole simulaatioiden perusteella epäselvyyttä: Ruotsi jatkaa Kanadan finaalivastustajaksi 63,4 prosentin todennäköisyydellä.