1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Vedolle Suomen mestaruus - 15-vuotias Perttu Ruuska nousi Vimpelin sankariksi

Veljeään Arttua tuuraamaan tullut Perttu urakoi peruskoulun yhdeksännen luokan kouluviikon jälkeen Vimpelin Saarikentällä, kun Vimpelin Veto ja Sotkamon Jymy ratkaisivat tuttuun tapaan miesten Superpesiksen mestaruuden viidennessä kohtaamiessa - pitkän kaavan kautta.

Kuva: Tomi Hänninen.

Ensimmäisellä jaksolla Vimpeli oli selvästi aktiivisempi. Janne Mäkelä avasi juoksutilin lyöden kotijoukkueelle 1-0. 2-0 -tilanteesta vastasi 15-vuotias Perttu Ruuska, joka ennakkoluulottomasti löi pallon merkistä kolmospuolelle väliin.

Ensimmäisen jakson kalabaliikki nähtiin toisen vuoron tasoittavalla, kun Jere Saukko löi ensin kolmospuolelta jokeen ja pääsi suoraan kakkospesälle. Saukon jälkeen lyömään tullut Mikko Kanala löi takaa läpi, mutta pallo pysähtyi mainosaitaan. Sotkamon lukkari Toni Kohonen ei saanut heittoa kiinni ja pallo vieri katsomoon kotipesän taakse. Saukko toi harhaheiton turvin 3-1 ja myös Kanala yritti kotiin, mutta tilanne tuomittiin paloksi. Keskustelua pelinjohtajien ja tuomariston kanssa käytiin siitä, pysäyttikö joku pallon kotipesän takana olevalla sisäänkäynnillä. Tilanne säilyi lukemissa 3-1.

Perttu Ruuska toisti vielä saman vuoroparin aikana jo kertaalleen ensimmäisen jakson aikana nähdyn lyöntinsä ja pisti merkistä väliin ja tilanteeksi 4-1. Janne Mäkelä kaunisteli lukemiksi 5-1 ja vaikka Sotkamo kavensi, Vimpeli vei ensimmäisen jakson numeroin 5-3.

Toisella jaksolla, toisen vuoroparin aloittavalla Vimpelin Mikko Kanala järjesteli kotijoukkueelle ajolähdön lähes täydellisellä lyönnillä. Asialla oli jälleen Janne Mäkelä, joka kotiutti Teemu Isokedon ja avasi kotijoukkueen juoksutilin.

Toisen vuoroparin tasoittavalla tuomaristo joutui turvautumaan videotarkistukseen. Roope Korhonen yritti kotiutusta ja Severi Lassila Vimpelin ulkokentällä räpelöi pallon kanssa. Lassila oli kuitenkin kartalla ja poltti Korhosen ykköspesälle ennen kuin Sotkamon etenijä Immo Rautiainen ehti kotipesään. Ensin Sotkamolle kirjattiin juoksu, mutta videotarkistuksen jälkeen päätuomari päätti tilanteen Vimpelin eduksi ja ottelu jatkui tilanteesta 1-0.

Viimeisen vuoroparin alkaessa Vimpelin lukkarin Janne Heimosen pää oli kylmä ja mies taiteili kärpäsen heti Sotkamon sisävuoron alkuun. Sotkamo ei saanut viimeisessä vuoroparissa tilannetta kunnolla rakennettua ja Vimpelin Veto voitti mestaruuden kuuden vuoden tauon jälkeen. Viisi kertaa Vimpeli hävisi finaaleissa Sotkamolle, mutta nousi tällä kaudella finaaleissa 1-2 tappiotilanteesta 3-2 otteluvoittoon.