Suora

  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Rytmisen MM, vanne- ja pallofinaalit
  • Painin MM: Kreikkalais-roomalainen paini
  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Turkki - Valko-Venäjä
  • Urheiluruutu
  • Rytmisen MM, vanteen ja pallon loppukilpailut

Työmiesten mestaruus – Saarikentän hurmio vei Vimpelin voittoon

Pesäpallokausi huipentui miesten Superpesiksen viidenteen finaaliotteluun Vimpelin Saarikentälle. Vimpelin Veto katkaisi Sotkamon Jymyn viiden vuoden mestaruusputken ja otti lopulta ansaitun 2-0 (5-3, 1-0) voiton.

urheilu
Vimpeli juhlii
Tomi Hänninen.

Vimpelin siivitti mestaruuteen täysin hurmioitunut 4400 henkinen kotiyleisö. Viidennen finaaliottelun ratkaisijoiksi nousivat Vimpelin lyöjäjokerit Janne Mäkelä (kolme lyötyä juoksua) sekä 15-vuotias Perttu Ruuska (kaksi lyötyä juoksua).

Kotijoukkueen latauksen aisti heti pelin alusta alkaen. Se tuli otteluun todella määrätietoisesti ja iski heti avausvuorossa taululle 2-0 lukemat upeilla välilyönneillä.

- Ennen peliä joukkueesta aisti latauksen. Tiesin, että jos saamme ensimmäiset juoksut, niin olemme vahvoilla, sanoi Vedon pelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäki.

Jymy pääsi pelin edetessä koko ajan hivenen paremmin mukaan, mutta Vimpelin ulkopeli oli tiukoissa paikoissa rautaa. Joukkueen ratkaisijoiksi kohosi lopulta haalariosasto. Lukkari Janne Heimonen pelasi loistavat pudotuspelit ja pystyi haastamaan Jymyn kaarta epäselvillä syötöillään. Lisäksi ulkopelin sieluna hääräsi Vedon Tuomo Lönnmark, jota Jymy ei pystynyt horjuttamaan ei kovilla eikä lyhyillä lyönneillä.

Toisella jaksolla nähtiin vain yksi juoksu. Janne Mäkelä löi vastustamattomasti kakkosjatkeelle ja kotiin juoksi Teemu Isoketo.

Toisessa vuoroparin tasoittavalla nähtiin dramatiikkaa, kun Roope Korhosen saumalyönti kahden palon tilanteessa poltteli Severi Lassilan käsissä ja Immo Rautiainen kiiti kolmoselta kotiin. Lassila heitti kuitenkin pallon ykköselle ja poltti Roope Korhosen ennen kuin Rautiainen ehti kotipesään.

Pelituomari Jyrki Rajaniemi tuomitsi tilanteesta aluksi juoksun, mutta lopulta videotarkistus muutti tuomion. Tilanteen jälkimainingeissa Jymyn pelinjohtajalle Mikko Kuosmaselle tuomittiin tilanteesta keltainen kortti. Jymy pääsi vielä yrittämään kotiin kolmannessa vuorossa, niin Roope Korhosen, Jani Komulaisen kuin Toni Kohosenkin toimesta, mutta Vimpelin ulkokenttä oli pitävä.

Lopulta Severi Lassilan kädestä lähtenyt polttoheitto kolmospesälle palo käynnisti Vimpelin mestaruusjuhlat. Mestaruus on Vedolle seurahistorian neljäs (1960, 1965, 2010 ja 2016).

"Kahden vuoden arki ollut aivan käsittämätöntä”

Yksi Saarikentän suosituimmista henkilöistä oli kotijoukkueen pelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäki. Ensimmäistä Suomen Mestaruuttaan aikuisten sarjoissa juhlinut Kivimäkeä uitettiin pelin jälkeen Savonjoessa. Samalla huuhtoutui pois kirvelevä tappio edelliskaudelta.

- Viime vuonna Puputti sairastui juuri viidennen pelin aamulla, eikä meidän kokoonpano ei kestänyt poissaoloja.

- Ennen kaikkea olen ylpeä joukkueesta. Se sitkeys millä pojat pelasivat on aivan uskomatonta. Osa pelaajista on hävinnyt viisi vuotta putkeen Sotkamolle ja joutunut kuuntelemaan siitä kommentteja.

Vaikka Jymy on viime vuodet hallinnut joukkueiden keskinäisiä pelejä ja on puhuttu jopa Sotkamo-kammosta, niin Kivimäki ei näihin väitteisiin yhdy.

- En ole sekuntiakaan havainnut mitään Sotkamo-kammoa. Jymy oli esimerkiksi parempi joukkue niissä peleissä, jotka se voitti. Emme saaneet niissä peleissä lyötyä peliä auki ja ensimmäisiä juoksuja.

Kivimäen mukaan Vedon joukkue oli tehnyt läksynsä viime vuoden tappion jälkeen.

- Mietittiin porukalla, että missä asioissa meidän pitää olla parempia, jotta tulos kääntyy ja teimme asian eteen huiman määrän töitä.

- Se arki ja sitoutuminen millä tämä porukka on tehnyt töitä kaksi vuotta on uskomatonta.

Sotkamo johti finaalisarjaa jo 2-1 lukemin. Vimpeliläiset tekivät kovan suorituksen ja käänsivät sarjan osoittaen lopulta kovaa henkistä kanttia.

- Nämä finaalit olivat taktisesti, henkisesti ja fyysisesti niin paljon kovempia pelejä kuin yksikään muu peli tässä sarjassa.

- Yksi iso tekijä oli Perttu Ruuska, joka tuli mukaan neljänteen peliin ja omalla tavallaan sytytti joukkueen omilla kylmäpäisillä otteillaan.

”Näillä juhlilla ei ole takarajaa”

Mikko Kanala oli yksi niistä Vimpelin kuudesta pelaajasta, jotka olivat juhlimassa joukkueen mestaruutta kuusi vuotta sitten. Silloin vielä 18-vuotiaspelaaja oli ensimmäistä mestaruutta voittaessaan pienessä roolissa, mutta tänä vuonna Kanala vahvaksi ehdokkaaksi jopa vuoden parhaita pelaajia valittaessa.

- Kyllä tämä paremmalta maistuu kuin silloin kuusi vuotta sitten. Ulkopeli oli meillä erittäin hyvää. Tänään joukkueesta huokui alusta alkaen terve itseluottamus, pohdiskeli Kanala.

Viisi vuotta peräkkäin Jymylle finaaleissa hävinnyt Veto oli viidennessä ottelussa selkeästi sotkamolaisia edellä. Joukkueesta aisti läpi selvän itseluottamuksen ja uskon mestaruuteen.

- Ennen kaikkea meillä oli jokaisella osa-alueella Sotkamoa parempia pelaajia. Joukkueesta huokui läpi kova itseluottamus, jonka aisti heti pelin alusta alkaen.

- Nyt sitten muuten juhlitaan. Eikä näillä juhlilla ole mitään takarajaa, Kanala päätti.

Antti Yli-Saunamäki

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat