Jättiyllätys! – Eurooppa kaatoi Ruotsin jatkoajalla dramaattisesti ja eteni World Cup -finaaliin

Euroopan World Cup -joukkue kaatoi World Cup -välierässä Ruotsin ja eteni finaaliin Kanadaa vastaan.

Tomas Tatar (vas.) ja Frans Nielsen juhlivat voittoa.

Euroopan joukkue eteni jääkiekon World Cupin finaaliin dramaattisten vaiheiden jälkeen. Kahdeksan eri Euroopan maan pelaajista kasattu joukkue päihitti Ruotsin välierässä lukemin jatkoajan jälkeen lukemin 3–2.

Euroopan sankariksi nousi slovakialaishyökkääjä Tomáš Tatar ajassa 63.43. Ratkaisumaali syntyi hänen luistimen kärjen kautta, kun hän ei saanut aivan kiinni Mats Zuccarellon syöttöä.  Maali tarkistettiin vielä videolta mahdollisen potkuliikkeen takia, mutta tuomittiin lopulta hyväksytyksi.

Eurooppa oli jo varsinaisella peliajalla menossa kohti finaalipaikkaa, mutta Ruotsin Erik Karlssonin siniviivaveto painui maaliin Euroopan puolustajan Roman Josin mailan kautta vain noin neljä ja puoli minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua.

Sitä ennen Tatar oli vienyt Euroopan joukkueen 2–1 johtoon tahtomaalillaan, kun kolmatta erää oli pelattu 12 sekuntia. Tatar sai mainion syötön maanieheltä Andrej Sekaralta ja purjehti kiekon kanssa läpi keskeltä jäätä maalipaikkaan. Ensimmäisen laukauksen Ruotsin maalivahti Henrik Lundqvist pystyi vielä torjumaan, mutta paluukiekosta Tatar sai kiekon maaliin.

Ottelun avausmaalista vastasi kuitenkin toisessa erässä Ruotsi. Tre Kronor meni toisessa erässä 1–0 –johtoon. Nicklas Bäckström löi kiekon maaliin irtokiekosta ajassa 22.31. Euroopan maalivahti Jaroslav Halak oli hetkeä aiemmin sylkenyt kiekon eteensä Anton Strålmanin laukauksen jälkeen.

Marian Gaborik kuitenkin kuittasi maalin tyrkkäämällä kiekon Lundqvistin jalkojen välistä kiekon maaliin.

Euroopan joukkueelta ei ensimmäisten esiotteluiden perusteella odotettu turnauksessa kovin kummoista menestystä, kun se koki kaksi murskatappiota Pohjois-Amerikan nuorten joukkueelle. Sen jälkeen kuitenkin Eurooppa murskasi esiottelussa illan välierävastustaja Ruotsin 6–2. Ensimmäisessä varsinaisessa World Cup –ottelussa Eurooppa jatkoi hyviä otteitta yllättämällä Yhdysvallat. Se on hävinnyt turnauksessa vain tulevalle finaalivastustajalle Kanadalle. Eurooppa kaatui Kanadalle alkulohkossa 1–4.

Finaaliottelut alkavat Suomen aikaa keskiviikkona aamuyöstä kello 3.00. World Cupin mestaruuteen vaaditaan kaksi voittoa.

Ruotsi  - Eurooppa ja 2-3 (0-0,1-1,1-1)

22.31 1-0 Bäckström (Strålman,Hörnqvist)

36.27 1-1 Gaborik (Ehrhoff,Kopitar)

40.12 1-2 Tatar (Sekera)

55.28 2-2 Karlsson (Sedin,Sedin)

63.43 2-3 Tatar (Kopitar,Zuccarello) ja

Torjunnat

Lundqvist SWE  5+16+ 8+2=31

Halak    EUR 10+ 9+17+3=39

Jäähyt

SWE 4x2 min EUR 3x2 min

**Korjattu klo 23.35. **Euroopan joukkueen eri kansallisuuksien määrä yhdeksästä kahdeksaan.