World Cupin finaalisarja: tylsää ylivoimaa vai tuhkimotarinan huipennus?

Jääkiekon World Cupin finaalisarjaa alkaa Suomen aikaa varhain keskiviikkoaamuna Torontossa. Yle Urheilu käy läpi Kanadan ja Euroopan lähtökohdat pokaalijahtiin.

Kuva: AOP

Kanada

**Tie loppuotteluun
**Silkkaa dominointia. Kanadan World Cup -urakka on ollut juuri sitä, mitä ennakkoon odotettiin. Alkulohko käynnistyi suvereenilla 6-0-murskavoitolla Tshekistä, minkä jälkeen rutiinisuorituksella kaatuivat Yhdysvallat ja Eurooppa.

Venäjä pääsi välierässä hetkeksi niskan päälle, mutta Kanada jyräsi lopulta vakuuttavasti 5-3-voittoon ja finaalisarjaan. Kanada on ollut koko turnauksen aikana tappioasemassa vain 89 sekuntia, eikä ole rehellisesti sanottuna missään vaiheessa joutunut panemaan kaikkeaan likoon.

Kiekkoyleisön kannalta on toivottavaa, että Eurooppa löytää loppuhuipennukseen uuden vaihteen peliinsä ja tarjoaa Kanadalle todellisen haasteen.

**Vahvuudet
**Käsittämättömän laadukas pelaajamateriaali, joka pelaa yhteen saumattomasti. Joukkueen ykkösvitja Patrice Bergeron - Sidney Crosby - Brad Marchand on ollut pysäyttämätön. Laatua löytyy myös tehonyrkin takaa – seitsemän kanadalaispelaajaa on kerännyt turnauksessa vähintään neljä tehopistettä.

Vaikka Kanadalta jäi muutama huippupelaaja sivuun juuri ennen World Cupia, on joukkueessa kaikkea: taitoa, vauhtia ja fyysisyyttä. Myös takalinjat ovat Carey Pricen johdolla kunnossa. Kanada on päästänyt neljässä ottelussa vain kuusi maalia ja selvittänyt alivoimansa rauhallisella varmuudella.

Kanadan kovin kolmikko on rakentunut Sidney Crosbyn ympärille. Kuva: AOP

**Heikkoudet
**Lyhyesti sanottuna Kanadalla ei ole heikkouksia. Joukkueessa on neljä ykkösketjua ja kolme ykköspakkiparia. Tolppien välistä löytyy maailman paras maalivahti Price, joka ei ole hävinnyt A-maajoukkueuransa aikana otteluakaan.

Jos Kanada on tehnyt tehnyt virheen ja päästänyt maalin, takaisku ei ole horjuttanut joukkuetta lainkaan. Päinvastoin, vaahteralehtipaidat ovat painaneet vastustajat vieläkin kovempaa seinää vasten.

Ennen World Cupin alkamista Kanadan heikoksi kohdaksi arvioitiin kotiturnauksen luomia paineita. Torontossa on kuitenkin nähty, etteivät mestaruusodotukset ole vaikuttaneet millään tavalla isäntien otteisiin.

Sanottua: Steven Stamkos: "Tämän tähtisikermän ainutlaatuinen piirre on se, että jokainen haluaa sitoutua ja pelata oikealla tavalla voiton eteen. Tulimme tänne voittamisen vuoksi."

Steven Stamkos on tarjoillut laukausten lisäksi taklauksia. Kuva: AOP

Eurooppa

**Tie loppuotteluun
**Eurooppa yllätti kaikki heti ensimmäisessä alkulohkon ottelussa. Tasapainoinen esitys Yhdysvaltoja vastaan ja taskuun puhdas 3-0-voitto. Tshekki pani seuraavassa ottelussa Euroopalle hanttiin ja taipui vasta jatkojalla.

Kanada oli alkusarjassa Euroopalle liian suuri pala purtavaksi. Yhdistelmäjoukkueella ei ollut Kanadaa vastaan mitään mahdollisuuksia ja tuloksena oli turnauksen toistaiseksi ainoa tappio luvuin 1-4. Erityistä tuskaa tuotti Kanadan ahnas karvauspeli, johon Eurooppa ei löytänyt lääkkeitä.

Vaikka Eurooppa jäikin Kanadan jyrän alle, on joukkue kehittänyt peliään jokaisessa ottelussa. Eurooppa hyydytti välierässä Ruotsin ja nappasi kiekkoväen yllätykseksi paikan finaalisarjassa.

Jaroslav Halak on ollut tolppien välissä itse varmuus. Kuva: AOP

**Vahvuudet
**Jaroslav Halak pelaa World Cupissa elämänsä turnausta. New York Islandersin slovakkivahdin paikka Euroopan ykkösveskarina ei ollut ennen turnauksen alkua kiveen hakattu, mutta avausottelun nollapelistä lähtien mikään ei ole horjuttanut Halakia.

Halakin edessä operoi kokenut mutta hieman kankea puolustus. Euroopan peli perustuukin tiiviiseen viisikkopeliin sekä puolustus- että hyökkäyspäässä. Kokoonpanon ykkösnimet ovat lähes puoli tuntia illassa urakoiva sveitsiläispakki Roman Josi, tasapainoittava ykkössentteri Anze Kopitar ja vikkelä laituri Mats Zuccarello.

Valmennuksessa pääluotsi Ralph Krueger tuntee Kanadan ja Mike Babcockin metkut. Krueger oli Babcockin valmennustiimissä Sotshin olympialaisissa 2014 ja on osoittanut World Cupissa olevansa yhä laadukas valmentaja maailman huipulle.

Ralph Krueger on mies Euroopan menestyksen takana. Kuva: AOP

**Heikkoudet
**Kun Euroopan pelaajamateriaali ei alun perinkään tuikkinut tähdillä, oli Marian Gaborikin putoaminen kokoonpanosta finaalisarjan alla kova takaisku. Kanada iski jo alkulohkossa ahnaasti Euroopan puolustajiin ja loppuotteluissa tahti on varmasti vieläkin kovempi.

Eurooppa pelaa Torontossa paineitta, mutta Kanada on lähtökohtaisesti jokaisella osa-alueella edellä.

**Sanottua: **Mark Streit: "Tämä on erittäin jännittävää. Näyttämö ei voisi olla suuremmat. Tämä on ollut meille hieno turnaus. Olemme yllättäneet monet, mutta olemme sitkeä joukkue ja haluamme voittaa. Olemme parantaneet jokaisessa ottelussa ja kasvaneet joukkueena. Nyt edessämme on valtava haaste."