KRP: Kakkosessa useita tulosmanipulaatioepäilyjä kesän aikana - "Tämä ei ole vain Atlantiksen ongelma"

Keskusrikospoliisin rikoskomisario Jouko Ikonen kertoi Yle Urheilulle, että jalkapallon Kakkosessa on mahdollisesti maksettu pelaajille jopa kymmeniä tuhansia euroja vedonlyöntivilpistä.

Kuva: EPA

KRP:n tiedusteluosaston rikoskomisario Jouko Ikonen vahvistaa Yle Urheilulle, että jalkapallon Kakkosessa on kesän aikana pelattu muutamia otteluita, joissa epäillään ottelumanipulaatiota.

- Kyllä näitä eri (ottelumanipulaatio) tapauksia on ollut muutamia, kyllä sitä esiintyy Suomen futiksessa. Otteluita on ollut sen verran, että pieniä signaaleja on tullut eri tahoilta, mutta ne eivät välttämättä liity tähän Atlantiksen tapaukseen. Täytyy miettiä, miten näitä pystyttäisiin torjumaan.

Ikonen painottaa, ettei keskusrikospoliisi ole aloittanut varsinaista esitutkintaa Atlantiksen peleistä, mutta tiedusteluosasto on seurannut kesän aikana tarkasti Kakkosen otteluita ja niihin liittyvää vedonlyöntikäyttäytymistä.

Ikonen muistutti samalla, ettei lopputulosten järjestäminen ole pelkästään Atlantiksen tai Suomen ongelma.

- Tämä on globaali ilmiö. Tavallinen Kakkosen peli löytyy noin 300 vedonlyöntisivustolta maailmassa. Tosin ei kaikki toiminta ole laitonta.

Ikosen mielestä juuri jalkapallon Kakkonen on erityisen altis vedonlyöntivilpille.

- Siellä on paljon joukkueita ja varsin epätasaisia joukkueita. Palkat ovat pieniä ja pelaajia voi tulla jopa ilmaiseksi eri seuroihin. Niihin kannattaisi suhtautua aina varauksellisesti.

Kakkosen peleissä pyöritellään kymmeniä tuhansia euroja

Ikonen arvioi, että Kakkosen peleissä on pyöritelty isoja rahasummia kesän aikana.

- Jos tätä vertaillaan RoPSin tapaukseen vuodelta 2011, niin silloin 6-7 pelaajalle maksettiin 70 000-90 000 euroa ottelusta. Jos toivottu tulos ei toteutunut, pelaajat joutuivat maksamaan summan takaisin.

- Kyllä Kakkosessakin pelaajalle maksetaan useita tuhansia ottelusta. Aikaisempiin esitutkintoihin verrattuna, ja jos nämä epäilyt pitävät paikkansa, niin yhtä Kakkosen ottelua kohti voi puhua kymmenistä tuhansista euroista, Ikonen muistutti.

Hollantilainen De Telegraaf -lehti uutisoi tänään torstaina, että Suomen miesten Kakkosessa pelanneen Atlantis FC:n neljää hollantilaispelaajaa epäillään ottelutulosten järjestämisestä. Suomen Palloliitto julkaisi uutisoinnin jälkeen tiedotteen, jonka mukaan liitto aikoo selvittää lehden väitteet.

De Telegraafin mukaan hollantilaispelaajat olisivat manipuloineet epäonnistumisillaan otteluiden lopputuloksia, joilla voitettiin rahaa aasialaisten vedonlyöntitoimistojen kautta.