Suora

 • Urheilua Yle Puheessa: Jalkapalloa: PS Kemi - VPS
 • Jalkapallon Mestarien liigan makasiini
 • Futsalia: KaDy - Sievi FS
 • Futsalia: KaDy - Sievi FS
 • Urheiluilta: Salibandyilta: Lajin nykytilanne ja tulevaisuuden näkymät
 • MotorSport Extra: Rallicrossin SM
 • Urheiluruutu
 • Urheilua Yle Puheessa: Jalkapallokierros
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Riossa ilman mitalia jäänyt Piispanen pohtii jatkoa - "Suurimmat haaveet ovat toteutuneet"

Toni Piispasen olkapää leikataan lokakuun alussa. Sen jälkeen on aika miettiä, vieläkö polte riittää huipputasolle.

urheilu
Toni Piispanen Rion Paralympialaisissa
Paralympiakomitea

Toni Piispanen jäi Rion paralympialaisissa kokonaan ulos mitaleilta, vaikka aiemmista arvokisoista palkintokaappiin oli karttunut lätkää toisensa jälkeen. 100 metrin kisassa pronssi jäi kuuden sadasosan päähän.

Tarkka syy selvisi hetki paralympialaisten päätyttyä. Ahtaan olkapään tulehdus ei talttunut kolmella kortisonipiikillä, vaan se vaatii leikkaushoitoa.

- Ongelma kelauksen suhteen on ollut, että 50-70 metriä kestää ja sen jälkeen olkapää on ollut hyvin voimaton. Se on taas vaikeuttanut kelaamista, Piispanen selittää Yle Urheilulle.

- Normaalissa elämässä pystyn kelaamaan tavallisella pyörätuolilla 10 sekuntia. Sen jälkeen pitää kättä ravistaa tai lepuuttaa.

T-51-luokan 100 ja 200 metrin maailmanennätysmies pohtii tarkkaan, miten ura jatkuu. Urheilija on 40-vuotias ja voittanut urallaan paralympiakultaa, maailmanmestaruuden ja Euroopan mestaruuden.

Leikkauksen ennuste on hyvä ja käden pitäisi olla kunnossa kuluvan vuoden puolella. Piispanen uskoo, että uran aikana rakennetut pohjat takaavat nopean paluun huippukuntoon.

Kysymys kuuluu, riittääkö polte vielä kisaamaan kärkitasolla.

- Jos meinaa menestyä absoluuttisella huipulla, täytyy olla hyvin vahva palo tavoitella kirkkainta tähteä. Tällä hetkellä motivaatiota ei siihen ole, liittyen käden toimivuuteen, Piispanen myöntää.

- Suurimmat haaveet ovat toteutuneet. Nyt täytyy olla eri motivaatio, jos aikoo Tokiosta (olympiakisat 2020) vielä jotain saavuttaa tai sitten ensi vuoden Lontoon MM-kisoista. Sitä etsin tämän syksyn aikana.

Piispanen väittää, että vaikka Riosta olisi irronnut pronssi, hän olisi edelleen saman pohdinnan edessä. Ura ei olisi loppunut saman tien palkintokorokkeelle.

- Toisaalta olen hyvin onnellinen, että en saanut mitalia. Olisin itse varmaan todennut, että mitali tuli liian helposti. Huippu-urheilussa pitää olla aivan absoluuttisesti 100-prosenttisessa kunnossa, jos meinaa mitalin saada, kelaaja sanoo.

- Totesin itsekin, etten ole siinä kunnossa, joten oli ihan oikeus, että mitalia ei tullut. Vaikka kuulostaa hassulta, olen ihan tyytyväinen.

Uutisia uran jatkosta on lupa odottaa pikkujoulukaudella.

- Varsinaista takarajaa en ole asettanut, mutta olettaisin, että loka-marraskuun aikana päätös tulee. Marraskuun puoliväliin mennessä on paljon viisaampi.

Suosittelemme

Tuoreimmat