Suora

  • Suunnistuksen EM
  • Urheiluruutu
  • Digital Racing eSM 2021
  • Navetta on Kristiina Mäkelälle henkireikä: "Lehmät ovat kuin psykologeja"
  • Urheiluruutu

Poikola reissasi puoli vuotta Afrikassa ennen paluuta Suomeen ja Kouvoihin: ”Olen ehkä oppinut elämästä jotain”

Erikoiset potkut Islannissa saanut Pieti Poikola palasi haalarihommiin Kouvolassa. Kouvot puolustaa mestaruutta keskiviikkona alkavassa miesten Korisliigassa.

koripallo
Pieti Poikola syksyllä 2014
Valmentaja Pieti Poikola palaa Korisliigaan.AOP

Koripallovalmentaja Pieti Poikola lomaili tammikuussa Sansibarilla, kun hän päätti lähteä seuraavaksi kaudeksi Kouvolaan. Reissu ei siihen päättynyt, mutta nyt paratiisisaaren lämpö ja matkustelu on vaihtunut harmaaseen Kouvolaan ja päivittäiseen aherrukseen.

Poikolan valmentama Kouvot puolustaa mestaruutta keskiviikkona alkavassa miesten Korisliigassa.

- Kouvot oli pari kertaa aikaisemminkin kysellyt, mutta silloin en ollut päässyt. Olin ollut syksyllä Ylelle kommentoimassa Katajan ja Kouvojen matsia ja mietin silloin, että oli niin hyvä tunnelma, että voisi olla aika palata Suomeen, Poikola kertoo.

- Sansibarille tuli viesti, että sano kyllä tai ei. Siinä sitten vastattiin kyllä ja menimme sen jälkeen vaimon kanssa snorklaamaan delfiinien keskelle.

Islanti oli Poikolalle täysin väärä ympäristö

Poikolalla, 38, on takanaan menestyksekäs valmennusura Suomessa. Tampereen Pyrinnön hän luotsasi kolme kertaa Suomen mestariksi.

Vuosi sitten Poikola oli uuden haasteen parissa. Hän valmensi ensi kertaa urallaan seurajoukkuetta ulkomailla. Pesti islantilaisessa Tinndastollissa loppui kuitenkin lyhyeen, kun Poikola sai potkut lokakuussa neljän sarjaottelun jälkeen.

Irtisanominen ei johtunut kuitenkaan tuloksista – joukkue oli Poikolan johdolla voittanut puolet otteluistaan. Seurajohdon mukaan suomalaisvalmentajan vaatimustaso oli puoliammattilaispelaajille liian kova.

- Totesin, että seura teki täysin oikean päätöksen heittäessään Poikolan menemään. En ollut oikea valmentaja siihen ympäristöön, Poikola sanoo.

Nyt Poikola on takaisin Suomessa ja hän voi taas vaatia. Se tuntuu helpottavalta, mutta yhtä helpottavaa ja tärkeää oli lähteä potkujen jälkeen pitkälle reppureissulle Afrikkaan. Poikola kierteli Itä-Afrikassa puoli vuotta.

- Oli aika hienoja luontokokemuksia siellä sun täällä. Siellä ehti paljon ajattelemaan. Tuli sellainen olo, että nyt on taas kiva palata Suomeen, Poikola kertoo.

Vaikka reissu oli irtiotto arjesta, Poikola ammentaa matkustelusta oppia myös valmentamiseen.

- Olen ehkä oppinut elämästä jotain. Valmentaminen on kuitenkin jakamista ja auttamista. Luulen, että nyt pystyn vähän paremmin jakamaan asioita ja auttamaan vähän enemmän pelaajia.

Miten mestaruus uusitaan?

Poikola palaa valmennustöihin kovimmassa mahdollisessa paikassa, SM-kultaa puolustavan Kouvojen peräsimessä.

- Tämä on positiivinen haaste. Tietysti se, että on hallitseva mestari, tarkoittaa sitä, että organisaatio on kunnossa ja siellä on hyviä pelaajia. Sellaisessa ympäristössä on kaikkein mukavin tehdä töitä, Poikola sanoo.

Valmentajalla on kokemusta siitä, miten mestaruus uusitaan. Hän luotsasi Pyrinnön kultaan sekä 2010 että 2011.

- Minulla on kokemusta myös siitä, miten mestaruutta ei uusita. Luulen, että sieltä löytyy lääkkeet tähän hetkeen. Työn tekemisestä ei voi tinkiä. Joka päivä pitää tehdä asiat mahdollisimman hyvin.

Miesten Korisliiga alkaa keskiviikkona 5. lokakuuta neljällä ottelulla:

Kouvot–Pyrintö
Vilpas–KTP Basket
Korihait–Kobrat
BC Nokia–Seagulls

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat