Suora

  • Teroottisia novelleja ja kolmioloikkaa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

FIS runnoo sääntöjään perinteisen hiihdossa – tasatyöntöä hillitään sauvasäännöllä

Kansainvälisen hiihtoliiton maastohiihtokomitea pyrkii sääntömuutoksilla hillitsemään perinteisen hiihdon kilpailussa vapaan hiihtotavan välineiden käyttöä ja tasatyöntöä.

urheilu
Kazakstanin Aleksei Poltoranin
Aleksei Poltoranin kuuluu vahvoihin tasatyöntäjiin. (Arkistokuva)AOP

Maastohiihdon sääntöjä muutetaan niin, että hiihtosauvojen maksimipituus saa perinteisen hiihtotavan kilpailussa olla ainoastaan 83 prosenttia hiihtäjän pituudesta.

- Päätös oli maastohiihtokomitessa yksimielinen. Sääntö otetaan käyttöön maailmancupissa ja kansainvälisissä FIS:n kisoissa heti kauden alettua ja sen onnistuminen arvioidaan keväällä kauden päätyttyä, toteaa FIS:n eli Kansainvälisen hiihtoliiton maastohiihtokomitean suomalaisedustaja Juha Kolu.

Uusi sääntö saa myös välitöntä palautetta maajoukkuevalmentajilta.

- Tietysti toivoisi, ettei näitä keinotekoisesti lähdettäisi muuttamaan, vaan vaikeutettaisiin rataprofiileja niin, että olisi epäedullista hiihtää koko perinteisen kisaa tasatyönnöllä ja vapaan välineillä, toteaa sprinttimaajoukkueen valmentaja Olli Ohtonen.

Hiihtäjille uusi sääntö tuo ongelmia, sillä osalle edessä on sauvavaraston päivittäminen, myös suomalaishiihtäjillä.

- Näyttää, että joillakin suomalaishiihtäjillä joudutaan tarkistamaan hiihtosauvan mittaa, jos tämä rajoitussääntö tulee tällaisenaan voimaan, laskee Ohtonen Yle Urheilun haastattelussa.

Sauvasääntö lisää FIS:n kontrollia maailmancupin kisoissa. Jokaisen hiihtäjän sauvojen tarkistus on vaikeaa ja aikaa vievää tehtävä, mallia haetaan mäkihypyn pukukontrollista.

- Todennäköisesti tehdään niin, että kolme parasta otetaan sauvojen mittaustestiin ja joitakin satunnaisotannalla. Sauvan mitta on kilpailijan vastuulla, kertoo Juha Kolu.

Aleksei Poltoranin hiihti muutama vuosi sitten Tour de Skin Dobbiacon osakilpailussa perinteisen kilpailun voittoon tasatyönnöllä ja vapaan hiihtotavan välineillä. Myöhemmin muun muassa Petter Northug ja muutamat muut ovat käyttäneet menestyksekkäästi pelkkää tasatyöntöä perinteisen hiihtotavan kisassa.

FIS:n maastohiihtokomitean kokouksessa pohdittiin myös sääntöä, jossa perinteisen hiihtotavan kilpailussa tasatyöntö olisi kielletty joillakin hiihto-osuuksilla. Vaihtoehto kuitenkin hylättiin kokouksessa.

Kansainvälinen hiihtoliitto on yrittänyt keksiä keinoja perinteisen hiihdon turvaamiseksi vaikeuttamalla ratoja.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat