Suora

  • Jalkapallon Mestarien liiga: Manchester City - Napoli
  • Jalkapallon Mestarien liigan kooste

Palloliiton entinen toimitusjohtaja arvioimaan suomalaista huippu-urheilua – "Uskon, että etäisyys auttaa"

Suomalaisen huippu-urheilun tila on puhuttanut viime aikoina muun muassa Rion olympiakisojen ja jääkiekon World Cup -turnauksen jälkeen, sillä tulokset jäivät vaisuiksi. Valtion liikuntaneuvosto haluaa nyt, että huippu-urheilun kokonaistila arvioidaan.

Urheilupolitiikka
Yleisurheilu yleinen
EPA

Huippu-urheilun arvioinnin tekee Yhteiskunnallisten yritysten liitto ARVO:n toimitusjohtaja Kimmo J. Lipponen, joka on toiminut ennen nykyistä tehtäväänsä muun muassa Palloliiton toimitusjohtajana, Suomen olympiakomitean hallituksen jäsenenä sekä Euroopan jalkapalloliiton (UEFA) eri komiteoissa.

Lipposella on vajaat kolme kuukautta aikaa tuottaa kokonaisnäkemys suomalaisen huippu-urheilun tilasta sekä sen keskeisistä kehitystrendeistä suhteessa kansainväliseen kehitykseen.

Lipposella on arvioitavana vuodesta 2013 käynnissä olleet – sekä julkisuudessa kritisoidut – huippu-urheilun muutostyön saavutetut tulokset ja vaikutukset. Selvityksen tavoitteena on määritellä, miten huippu-urheilua koskevaa tietopohjaa ja tutkimustoimintaa voidaan tarpeen tullen kehittää, ja siinä arvioidaan muun muassa se, toimivatko huippu-urheilun rakenteet ja valtion ohjaus ja miten niitä tulisi kehittää.

Arvioinnissa käytetään jo olemassa olevaa tutkimus-, arviointi- ja seurantatietoa. Selvitystä varten kuullaan sekä huippu-urheilutoimijoita että huippu-urheilujärjestelmästä riippumattomia asiantuntijoita.

- Työ on erittäin haastava ja käytössä oleva aika lyhyt, joten tartun siihen kaikella sillä tarmolla ja kokemuksella, joka minulla on. Uskon, että useamman vuoden etäisyys päivittäisestä urheilujohtamisesta auttaa näkemään asiaa tarvittavalla objektiivisuudella, Lipponen sanoi liikuntaneuvoston tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)

Valtion liikuntaneuvoston pääsihteeri Minna Paajasen mukaan arviointi on kehittämisen työkalu, jonka pohjalta nykyisiä toimenpiteitä ja toimintamalleja voidaan tarvittaessa uudistaa.

- Selvää on, että tarvitsemme jäsennetyn, vahvaan tutkimusnäyttöön perustuvan kokonaiskuvan huippu-urheilun tilasta, Paajanen totesi.

Tällaiset arvioinnit ovat liikuntalain mukaisesti keskeinen osa valtion liikuntaneuvoston toimintaa. Neuvosto on tuottanut viime vuosina selvityksiä ja arviointeja liikuntakulttuurin eri osa-alueilta, joten huippu-urheiluarviointi on jatkoa tälle kokonaisuudelle.

Suosittelemme

Tuoreimmat