Entinen huipputuomari Islannin kiistanalaisesta maalista: "Pahalta näyttää"

Mikko Vuorela sanoo tuomareiden tehneen järkyttävän ison tuomarivirheen, jos pallo ei ylittänyt maaliviivaa ennen kuin Lukas Hradecky sai kätensä sen päälle.

Kuva: Yle

Entinen huipputuomari Mikko Vuorela arvioi näkemiensä kuvakulmien perusteella, että Islannin 3-2-voittomaali Suomea vastaan jalkapallon MM-karsinnoissa oli todennäköisesti tuomarivirhe.

- TV:ssä nähdyt kuvakulmat eivät tietenkään ole parhaat mahdolliset, mutta kyllähän se niiden puolesta pahalta näyttää. En ole nähnyt vielä sellaista kuvaa, jossa olisi selkeästi osoitettu pallon käyneen yli maaliviivan kokonaisuudessaan ennen kuin Suomen maalivahti sai kätensä siihen päälle, Vuorela kertoo Yle Urheilulle.

- Erotuomaritoiminta on inhimillistä toimintaa, mutta järkyttävän iso virhe, jos pallo ei ole ylittänyt maaliviivaa ennen kuin maalivahdilla on käsi päällä. Edelleen voidaan toki spekuloida, onko pallo käynyt jo aiemmin maalissa, pitkänlinjan huipputuomari jatkaa.

Vuorela arvelee avustavan erotuomarin todennäköisesti vaikuttaneen kokeneen Sveinn Oddvar Moenin päätökseen hyväksyä maali, koska oikein sijoittunut erotuomari ei Vuorelan mielestä voinut itse nähdä tilannetta.

- Aika harvinaista olisi, ettei erotuomari luottaisi oman joukkueensa jäseneen. Mutta miksei tuomari ottanut pientä aikalisää ja käynyt keskustelemassa rauhassa avustavan kanssa?

Moni suomalaiskatsoja vaati tuoreeltaan ottelun jälkeen norjalaiserotuomarille potkuja kaikesta mahdollisesta, mutta Vuorela toppuuttelee. Mahdollinen virhe oli suuri, muttei mikään maailman tai uran loppu.

- Varmaan normaalina seuraamuksena ei välttämättä vähään aikaan tule isoja pelejä.

- Tietysti vanha erotuomarin sydän toivoo, että jostain tulee näkyviin että he ovat tehneet oikean päätöksen. MM-karsinnoissa ei ole kuutta tuomaria, jos olisi ollut päätyrajatuomari, tilanne olisi voinut olla toinen.

MM-karsinta Suomi – Kroatia sunnuntaina klo 19 TV2:ssa ja Yle Puheessa.