Oskari Mörön taustalla yksityinen tukija – ”Tällaisiakin ihmisiä vielä Suomesta löytyy”

Yksityishenkilö tarjosi aitajuoksija Oskari Mörölle rahallista tukeaan kiitoksena hienoista urheilusuorituksista.

Kuva: AOP

Helsinkiläinen professori otti yhteyttä Mörön manageriin ja tarjosi 2000 euroa sponsorirahaa. Minna Nyström oli nähnyt Mörön juoksuja televisiosta ja kokenut niin vahvoja tunne-elämyksiä, että halusi tehdä oman osansa suomalaisen urheilun hyväksi.

- Hän on kokenut hyviä tunteita ja halusi sitä kautta auttaa mua urheilijana kehittymisessä. Hän oli valmis maksamaan, että saataisiin Suomeen vielä enemmän hienoja hetkiä. Tällaiset ihmiset on elintärkeitä. Hattu kouraan, että tällaisiakin ihmisiä vielä Suomesta löytyy, Mörö kiittelee.

2000 euroa on Mörön kaltaiselle menestyneellekin yksilöurheilijalle merkittävä summa. Ihan jokapäiväisiä yksityishenkilöiden lahjoitukset eivät ole.

- Kaiken kokenut managerinikin oli ihan ällikällä lyöty. Mun tietojen mukaan vastaavaa ei ole tullut eteen. En voi olla kuin kiitollinen.

”Isoin vuori on päästä huipulle”

Mörö kuvailee tämänhetkistä taloudellista tilannettaan kelvolliseksi. Suurin tulonlähde on henkilökohtaiset sponsorit, joiden lisäksi helsinkiläinen saa tukea Olympiakomitealta, Suomen Urheiluliitolta ja seuraltaan Esbo IF:ltä. Taloudellisessa mielessä uran käännekohta oli vuoden 2014 Zürichin EM-kisat, joissa Mörö juoksi Suomen ennätyksen ja oli finaalin kahdeksas.

- Isoin vuori on päästä huipulle. Silloin kysytään taloudellisia resursseja ja silloin se on aika lailla taiteilemista. Alkuaikoina vanhemmat oli isoin tuki.

- Sillä on iso merkitys, kun lähdetään neuvottelemaan sponsoriasioista, että on näkyvyyttä ja nuori ja lupaava urheilija.

Valmentajilla ei ole sitäkään vähää kuin urheilijoilla

Mörön valmentajana vuodesta 2008 lähtien on toiminut Atte Pettinen. Nykyään Mörö pystyy maksamaan valmentajalleen palkkaa, mutta jos urheilijoilla on Suomessa taloudellisesti tiukkaa, niin vielä heikompi tilanne on valmentajilla.

- Liiton tuesta jonkinlainen lovi on tarkoitettu valmentajan kustannuksiin, mutta ei sillä rehellisesti sanottuna kovin montaa etelän reissua kustanneta. Jos nyt sen yhden kuluja pystyy osittain korvaamaan, Mörö kuvailee valmentajan arkea.

- Valmentajan asema ei ole lähellekään niin hyvä kuin urheilijan.

Eikä siinä urheilijan tilanteessakaan ole kehumista, vaikka olisi Mörön kaltainen arvokisamenestyjä.

- Varmaan yksikään yksilöurheilija ei voi Suomessa sanoa, että taloudellinen tilanne olisi tosi hyvä, Mörö arvioi.