Tokola myi autonsakin pystyäkseen jatkamaan ammattilaisena

Painonnostaja Milko Tokola toivoi, että hyvin kulunut kausi olympialaisineen olisi näkynyt hänen sponsorituloissaan. Tokola joutui kuitenkin pettymään.

Painonnostaja Milko Tokola. Taustalla raskaansarjan MM-mitalisti Mart Seim. Kuva: Yle/Antti Lähteenmäki.

Painonnostaja Milko Tokola on ollut ammattilaisena siitä lähtien, kun hän pääsi yläasteelta. Ensimmäiset vuodet hän harjoitteli tiiviisti isänsä rakentamassa autotallissa, jonka yhteydessä oli myös pieni yksiö.

- Siinä oli vain yksi ovi ja se oli salille. Treenasin ja söin, treenasin, söin ja nukuin. Isä rahoitti kaiken, matkat painot, treenivaatteet, asumisen…, Tokola kertasi uransa alkutaivaltaan Yle Urheilulle.

Isä on tärkeässä roolissa Tokolan urheilu-uralla yhä, myös taloudellisesti, sillä painonnostolla ei Suomessa elä. Ei edes sellainen huippunostaja kuin Tokola, joka rikkoi tänä vuonna 20 vuotta vanhat Suomen ja Pohjoismaiden ennätykset 85 kilon sarjassa, edusti Suomea Rion olympiakisoissa ja teki tänä vuonna 400 sinclair-pistettä*.

- Aika hyvä vuosi on ollut. Luulisi, että se olisi tuonut lisää sponsoreita, mutta euroakaan tai uusia sponsorisopimuksia ei ole tullut lisää olympialaisten jälkeenkään.

Autokin piti myydä

Tokola sai ensimmäiset sponsorinsa 19-vuotiaana ja tällä hetkellä hänellä on 8-10 yritystä sponsorina. Tukisumma on vuodessa noin 7 000 euroa.

- Näistä sponsoreista on ihan älytön apu, mutta tuolla summalla pitää pärjätä koko vuosi, Tokola muistutti.

Sponsorirahalla hän saa kustannettua ruoat, mutta esimerkiksi asumiskuluihin ja muihin menoihin hän saa apua perheeltään ja lähipiiriltään.

- Minulla ei omaa autoakaan. Se piti myydä pois, että pystyin jatkamaan ammattilaisena.

Tokola sanoo, että Painonnostoliiton tuki on ollut hänelle varsin minimaalista, muun muassa olympialeirin matkat piti itse kustantaa. Olympiakomitealta hän sai 5 000 euron stipendin sen jälkeen, kun hänet valittiin kisoihin. Olympiakomitean vakuutus oli hänelle erittäin tärkeä, sillä hänen polvensa jouduttiin leikkaamaan Rion kisojen jälkeen.

"Tätä minä haluan"

Tokola on Suomen seuratuimpia urheilijoita sosiaalisessa mediassa. Muun muassa Instagramissa hänellä on tällä hetkellä 17 892 ja Facebookissa 18 757 seuraajaa, näiden lisäksi hänellä on fanikantaa ympäri maailmaa. Tämä ei kuitenkaan näy sponsorituloissa. Tokola myöntää se on hänelle pettymys.

- Aika paljon myös laitan sosiaaliseen mediaan treenivideoita ja minulta saa kysyä mitä vaan. Minulla ei ole mitään salattavaa. Uskon, että kun teen kaiken kovempaa ja treenaan kovempaa kuin muut, niin minun on pakko olla myös parempi kuin muut.

Huono taloudellinen tilanne ei ole saanut Tokolaa luovuttamaan. Hän ei ole omien sanojensa mukaan koskaan miettinyt lopettamista.

- Aloitin 16-vuotiaana ammattilaisuran enkä ole ikinä maistanut mitään päihteitä tai ollut viikonloppuna menossa. Silloin mietin, että kun ei ollut kavereita, treenasin kaksi kertaa päivässä ja muut olivat lauantaisin viihteellä, että onko tämä ihan oikein. Mutta olen tehnyt koko elämäni tätä ja tätä haluan.

Sitkeys palkintaan aina

Tokola muistuttaa, että painonnostossa ei ole kauden aikana taukoa, joten myös kulut ovat jatkuvia. Jos on  kuukauden treenaamatta, menee vuoden työ hukkaan, nykyään Tallinnassa asuva virolaisen huippuvalmentajan Alar Seimin opissa harjoitteleva Tokola kertoi.

Tokolan mukaan rahalla ei ole hänelle merkitystä, kunhan hän vain saa jatkaa painonnoston ammattilaisena. Hän tietää, että hänen isänsä tuki ei katoa, vaikka vaikeuksiakin olisi. Urheilu-uran kustantava isä oli mukana myös Riossa, jossa Tokola nosti polvi hajonneena.

- Se vain kasvaisi. Mitä vaikeampaa on, sitä enemmän hän tukee. Niin sen pitäisi suomalaisessa urheilussakin olla. Olisihan se hyvä, että rahaa tulisi vähän enemmän. Silloin pystyisi leireilemään enemmän ja pystyisi nousemaan tästäkin paljon korkeammalle.

Ensi viikolla 24-vuotissyntymäpäiviään viettävä Tokola on jo nyt saavuttanut paljon, mutta se ei riitä hänelle.

- Uskon, että virstanpylväitä tulee lisää ja että olympialaisissa pystyn nostamaan A-ryhmässä ja tappelemaan mitaleista ihan lähivuosinakin. Se vaatii vain työtä. Sitkeys palkitaan aina.

*Sinclair-pistejärjestelmällä eri painoiset urheilijat voivat verrata suorituksiaan toisiinsa. 400 pistettä ei ole 2000-luvulla tehnyt kovinkaan moni nostaja eikä vuonna 2016 kukaan muu kuin Tokola.