15-vuotias suomalaiskuljettaja ratamoottoripyöräilyn MM-sarjaan!

15-vuotias Patrik Pulkkinen ajaa ensi kaudella ratamoottoripyöräilyn MM-sarjaa Moto3-luokassa.

Kuva: Jussi Jäkälä.

15-vuotias Patrik Pulkkinen ajaa ensi kaudella ratamoottoripyöräilyn MM-sarjaa Moto3-luokassa saksalaisen Peugeot Saxoprint -tallin kuljettajana. Kaksivuotisella sopimuksella MM-sarjassa debytoiva Pulkkinen on kääntänyt kaasukahvaa jo kolmevuotiaasta lähtien.

- Radalle pääsin ensimmäistä kertaa nelivuotiaana ja laji vei heti mennessään. Muistan, kuinka silloin pienenä aloin seuraamaan myös MM-sarjaa ja haaveilin pääseväni jonain päivänä GP-varikolle. Nyt se sitten toteutuu. Nyt aion valmistautua tosi kovaan työntekoon, Pulkkinen kertoo Yle Urheilulle.

Tällä ja viime kaudella hän on kilpaillut kansainvälisessä Red Bull Rookies Cupissa Euroopassa ajettavien MM-osakilpailujen yhteydessä.

Tuoreen sopimuksen taustavaikuttajana toiminut Aki Ajo on seurannut Pulkkisen kuljettajanuraa läheltä jo yli vuosikymmenen ajan. Pulkkisen ensimmäinen pyörä oli Niklas Ajon vanha minimoto. Hän on myös kuulunut Ajo Motorsportin junioriakatemiaan usean vuoden ajan. Ajo mainitsee taustavaikuttamisensa motiiviksi kuljettajan lahjakkuuden lisäksi suomalaisuuden.

- Iitin Kymiringillä ajetaan mahdollisesti MotoGP-kilpailuja lähitulevaisuudessa ja näimme Ajo Motorsportin velvollisuutena tehdä asian eteen mahdollisimman paljon omalla osaamisalueellamme. Näin varmistetaan, että suomalaisia kuljettajia on radalla siinä vaiheessa, kun Suomessa ajetaan kilpailu.

- Patrik on viimeisen parin vuoden aikana ollut paljon tekemisissä MotoGP-sarjassa toimivien ammattilaisten kanssa. Sitä kautta hänellä on jo muodostunut hyvä kuva siitä, kuinka kovaa touhua road racing MM-tasolla on. Vaikka hänellä ei välttämättä ole ikäisiinsä eteläeurooppalaisiin kuljettajiin nähden vielä yhtä paljon ajokokemusta, saattaa hän henkisesti olla heitä valmiimpi MM-tasolle, Ajo kuvailee.

Pulkkisen tallikaverina Peugeot Saxoprint -tallin Mahindra-pyörillä kaasuttelee ensi kaudella tsekkiläinen Jakub Kornfeil. Moottoriurheilijalle varsin epätyypillisesti suomalaislupaus mainitsee yhdeksi lähiaikojen tavoitteistaan oman painon lisäämisen.

– Jos olen liian kevyt, pyörään pitää laittaa lisäpainoja, jotta sääntöjen edellyttämä kuskin ja pyörän yhteispaino täyttyy. Se taas ei tee hyvää pyörän ajettavuuden kannalta. Nyt on käytävä salilla ja syötävä hyvin. Kokikselle ja pleikkarille ei ole oikein enää sijaa, kuljettajalupaus virnistää.

MM-tasolla vaadittavan 16 vuoden ikärajan Pulkkinen saavuttaa kuusi päivää ennen ensi kauden avauskilpailua. Mika Kallion siirryttyä testikuljettajaksi ja Niklas Ajon lopetettua uransa, ratamoottoripyöräilyn MM-sarjassa ei ole tällä kaudella ajanut yhtään suomalaiskuljettajaa.