Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Bubi Wallenius muistaa Hagmanin IFK-debyytin ikuisesti: "Harvoin on kenenkään ennustus osunut niin nappiin"

Ylen legendaarinen urheilutoimittaja Bror-Erik "Bubi" Wallenius muistelee jääkiekkolegenda Matti Hagmania lämmöllä sekä pelaajana että ihmisenä.

jääkiekko
Bubi selostaa Rion olympialaisten nyrkkeilyä ruotsiksi
Bror-Erik "Bubi" Wallenius selostuskopissa.Yle

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä menehtynyt jääkiekkolegenda Matti "Hakki" Hagman teki ensiesiintymisensä Helsingin IFK:n edustusjoukkueen paidassa kansainvälisessä seurajoukkueturnauksessa, Ahearne Cupissa vuonna 1972.

Legendaarinen Ylen urheilutoimittaja Bror-Erik "Bubi" Wallenius muistaa tuolloin 17-vuotiaan Hagmanin debyytin ikuisesti.

- Hän ei ollut pelannut yhtään ottelua SM-sarjajoukkueessa, mutta oli tiedossa, että IFK:lla on sellainen junnu, joka lyö maailman ällikällä. Esimerkiksi Göran Stubb oli näin ilmoittanut, muistelee Wallenius.

- HIFK pelasi sitten muistaakseni ruotsalaisjoukkuetta vastaan, ja "Hakki" luisteli jäälle kovan kohun saattelemana. Pystyn vieläkin mielessäni luomaan sen kuvan, kun hän tuli valokeilaan hoikkana ja nuorena pelaajana. "Hakki" teki muistaakseni kaksi maalia ja syötti yhden päälle.

- Ilman tätä poismenoakin voin sanoa, että kun joskus muistelen vanhoja asioita, niin mieleen tulee usein tämä "Hakin" ilmestyminen Ahearne Cupiin. Harvoin on kenenkään ennustus nuoresta pelaajasta osunut niin hyvin nappiin, kuin Göran Stubbin ja kumppaneiden ilmoitus siitä, että meille tulee timanttinen pelaaja, Wallenius hehkuttaa.

"Bubin" muistin mukaan Hagmanilla ei tuolloin ollut vielä edes IFK:n edustuksen pelipaitaa saati pelinumeroa, ja pelinumero 20 jäikin Hagmanin käyttöön erikoisen sattuman kautta.

- Hän sai ensimmäiseen otteluunsa joukkueen kakkosveskarin paidan ja pelinumeron, ja se sitten jäi hänelle käyttöön.

"Yllättävän huonossa kunnossa"

Wallenius näki Hagmanin viimeisen kerran noin kolme viikkoa sitten, kun hän oli kuuluttamassa Helsingin Oulunkylässä pelattua pesäpallon hyväntekeväisyysottelua, jossa pelasi entisiä ja nykyisiä urheilijoita. Hagman oli toisen joukkueen valmentaja.

- Silloin näin "Hakin" ensimmäistä kertaa muutamaan vuoteen. Hän olikin yllättävän huonossa kunnossa, mutta en arvannut, että vain muutaman viikon päästä hän poistuisi keskuudestamme.

- Vaikka hän liikkui huonosti, olivat jutut samanlaisia kuin aina ennenkin. Siinä tuomarit saivat kuulla kunniansa, vaikkakin hyvässä hengessä ja huumorilla.

Wallenius kuuli Hagmanin poismenosta tuntemattomalta mieheltä huoltoasemalla.

- Siinä sitten muistelimme hetken, kun hänkin oli nähnyt "Hakin" huippuvuodet. Olihan tämä järkyttävä uutinen, Wallenius huokaa.

"Hänessä ei ollut mitään pahuutta"

Walleniuksen mukaan Hagmanin perintö helsinkiläiselle ja koko suomalaiselle jääkiekkoilulle on merkittävä.

- Kyllähän "Hakki" on yksi stadilaisten suurimpia legendoja. Hän tiesi aivan tasan tarkkaan, minne lättysyöttö pitää heittää. Sen tiesi, että kun "Hakki" tulee jäälle, niin hän hoitaa pisteet IFK:lle. Hän oli meidän kansalliselle tasollemme aivan järkyttävän ja mielettömän hyvä pelaaja, Wallenius summaa.

Jos Hagman oli pelaajana loistava, sitä hän oli Walleniuksen mukaan myös ihmisenä.

- "Hakki" oli aina hauska seuramies ja hyvä ystävä. Hänessä ei ollut mitään pahuutta, ja aina huumori tuli taustalta esiin. Juttua riitti aina.

- Sitä en tiedä, mitä hän sisimmässään ajatteli tästä viime aikojen huonosta kunnosta – en tuntenut häntä niin hyvin, että hän minulle olisi sitä kertonut, Wallenius miettii.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat