1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Norjalaishiihtäjä Therese Johaug kärynnyt dopingista

Johaug kertoo käyttäneensä kiellettyä ainetta sisältänyttä huulirasvaa harjoitusleirillä elokuussa.

Kuva: Tomi Hänninen

Norjalaishiihtäjä Therese Johaug on antanut positiivisen dopingnäytteen. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS julkaisi nettisivuillaan Norjan hiihtoliiton tiedotteen, jonka mukaan Johaugin näytteestä on löydetty Clostebol-nimistä anabolista steroidia.

Tiedotteen mukaan Johaug olisi saanut kiellettyä ainetta Trofodermin-nimisestä huulirasvasta. Johaug käytti rasvaa poltettuaan huulensa auringossa harjoitusleirillä Italiassa elokuun lopussa.

- Olen järkyttynyt jouduttuani tähän epätodelliseen tilanteeseen. Tämä on mielestäni epäreilua, vaikka olen tietoinen vastuistani urheilijana, Johaug kommentoi Norjan yleisradioyhtiö NRK:n nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Norjan hiihtomaajoukkueen lääkäri Fredrik S. Bendiksen on kertonut ottavansa vastuun Johaugin kärystä.

- Therese on ihminen, joka on varovainen kaikessa, mitä hän tekee. Nyt minun on varmistettava, ettei hän saa rangaistusta, koska minä vakuutin hänelle, että rasvaa voi käyttää, Bendiksen sanoi.

28-vuotias Johaug on kuulunut jo vuosia Norjan hiihtomaajoukkueen kestomenestyjiin. Hän on juhlinut urallaan muun muassa kolmea olympiamitalia ja seitsemää maailmanmestaruutta.

_korjattu 13.10.2016 kello 14.29 Johaugin dopingnäytteestä kertoi Norjan hiihtoliitto Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n nettisivuilla, FIS ei ole julkaissut tiedotetta. _