1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Rallilegendoilta sataa kehuja Ogierille - "Hemmetin kova luu"

Sebastien Ogier saa ylistäviä sanoja takavuosien rallitähdiltä Juha Kankkuselta ja Tommi Mäkiseltä.

Sebastien Ogier on todistanut ajotaitonsa. Kuva: AOP

Neljäs perättäinen rallin maailmanmestaruus nosti Sebastien Ogierin arvoa kuljettajana yhä korkeammalle. Yle Urheilu haastatteli lajin aiempia maailmanmestareita ja sai pelkästään positiivisia arvioita ranskalaismestarista.

Yhtä koviin mestaruuslukuihin on takavuosina pystyneet vain Sebastien Loeb (yhdeksän mestaruutta) sekä Juha Kankkunen ja Tommi Mäkinen, joilla molemmilla on CV:ssä neljä maailmanmestaruutta.

Kankkusen mestaruuksista ainutlaatuisia tekee se, että ne tulivat eri aikakausilla. Ensimmäisen tittelinsä laukaalainen voitti B-ryhmän Peugeotin ohjaimissa vain 27-vuotiaana. Kaksi seuraavaa tulivat A-ryhmän Lancioilla, ja viimeinen vuonna 1993 Toyota Celican ratissa.

Yhä sormi ralliautoilun valtimolla elävä Kankkunen ihastelee Ogierin mestarillisia kykyjä varsin vuolain sanoin.

- On se kova jätkä, ei siitä pääse mihinkään. Ihan huippu-ukko hän on, ja osaa hommansa. Olen puhunut hänen kanssaan paljonkin. Hän on ansainnut paikkansa, ja ajaa hemmetin kovaa. Ei muilla ole jakoa siihen vauhtiin, Kankkunen pamauttaa.

Kankkunen paaluttaa henkisen kovuuden yhdeksi maailmanmestaruuksien kulmakivistä.

- Silloin kun mestaruuksista ajetaan, pitää olla raaka jätkä. Tavallaan harmi, että ennen Ogierin ajanjaksoa oli juuri Loebin pitkä aikakausi, eikä suomalaiset ole siihen väliin pystyneet iskemään kiilaa. Mutta sellaista se on, ei sille mitään voi.

Mestareiden kerho

Kahdesti rallin maailmanmestaruuden (1990 ja 1992) maanmiehensä Carlos Sainzin vieressä voittanut Luis Moya on samoilla linjoilla Kankkusen kanssa. 

- Hänen strategiansa ralleihin on uskomaton. Hän ei tyydy koskaan kakkossijaan edes tällaisissa tilanteissa, vaan haluaa aina voittaa. Otan hatun päästäni hänen edessään. Hän on loistava.

Useita suomalaisia maailmanmestareita herrakerhoon nostanut manageri Timo Jouhki ei voi hänkään kuin haikaillen seurata vierestä Ogierin ylivoimaista menoa.

- Hän on hemmetin kova luu ja paha voitettava kenelle tahansa. Ei Ogier tunnu tekevän virheitä oikeastaan lainkaan. Sikäli en ihmettele yhtään, että hän on taas mestari, Jouhki hehkutti.

Sanansa oli sanottavana myös Toyotan tallipäälliköllä, vuosien 1996-99 maailmanmestarilla Tommi Mäkisellä, joka otti Ogierin mielellään vastaan  harvapäiseen ja arvostettuun mestarien klubiin.

- Tervetuloa kerhoon! Hän on sarjan paras kuljettaja tällä hetkellä. Arvostan hänessä paljon sitä piirrettä, että hän puskee itsensä äärirajoille vuosi toisensa jälkeen. Tiedän kyllä, kuinka vaativaa se on, vakuutti Mäkinen.