Urheiluoikeuden asiantuntija Johaugin pitkästä dopingtestitauosta: "Oliko tässä järjestetty suojattu ajanjakso?"

Urheiluoikeuden asiantuntijan Olli Rausteen mukaan Therese Johaugin neljän kuukauden testaamaton ajanjakso herättää kysymyksiä.

urheilu
Therese Johaug
Therese JohaugAOP

Maailman viime kauden menestynein naishiihtäjä Therese Johaug antoi positiivisen, clostebol-nimistä anabolista steroidia sisältäneen dopingnäytteen 16.9. Norjasta tihkuneiden tietojen mukaan häntä ei testattu sitä ennen neljään kuukauteen. Normaalisti testaajat ovat liikkeellä varsinkin harjoituskaudella, usein urheilija testaan harjoituskaudella enemmän kuin kerran.

- Kyllähän tämä herättää kysymyksiä. Kaikki tietävät, että rankimmalla harjoitusjaksolla steroideista on eniten hyötyä. Jos paljastuu, että rankimmalla harjoitusjaksolla ei ole neljään kuukauteen testattu, niin kyllä se herättää välttämättä ajatuksen, että onko järjestetty suojattu ajanjakso, toteaa urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste Yle Urheilun haastattelussa.

Therese Johaug on asetettu väliaikaiseen kilpailukieltoon, jonka pituus on kaksi kuukautta. Rausteen mukaan Norjan antidopingtoimikunta voi jatkaa sitä, jos ratkaisua ei saada siihen mennessä. Dopingrangaistus vaihtelee neljästä vuodesta yhteen vuoteen, kun kysymys on anabolisista steroideista.

Kilpailukiellon pituus riippu tahallisuuden asteesta. Jos käryssä ei ole havaittu virhettä tai laiminlyöntiä, niin urheilija voidaan vapauttaa dopingepäilystä.

- Minun silmissäni on enää kaksi vaihtoehtoa, joko kahden tai neljän vuoden kilpailukielto. Lähtökohta on neljä vuotta, mutta jos Johaugin kertomus on uskottava ja hän ei ollut tietoinen, että aine on kielletty, niin kaksi vuotta on silloin mahdollinen, laskeskelee Olli Rauste.

Norjan ADT:n ns. syyteneuvosto on todennut, että vapauttava tuomio ei Therese Johaugin kohdalla voi tulla kysymykseen.

Joka tapauksessa prosessista on tulossa pitkä. Todennäköistä on, että ainakin joku osapuoli voi viedä ratkaisun Urheilun vetoomustuomioistuimeenCAS:iin.

- Uskon, että tämä juttu katsotaan pohjia myöten Johaugin, Wadan tai FIS:n toimesta. Arvioni on, että ensi vuoden puolella saadaan Norjan kansallinen päätös ja sitten mennään jonkun taholta CAS:iin. Sen jälkeen ehkä puolentoista vuoden päästä saadaan lopullinen päätös, miettii Olli Rauste haastattelun lopuksi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat